Datum zadnje izmjene: 25. 05. 2020.

Djeca rođena od žena koje su pušile tijekom trudnoće izložena su povećanom riziku od psorijaze, pokazuje novo istraživanje.

Analizom podataka od gotovo 26,000 djece rođene u Danskoj, istraživači su otkrili da je pušenje majki tijekom trudnoće povezano s 40% povećanim rizikom od psorijaze u djece. Brojka raste s brojem popušenih cigareta svakog dana na gotovo 300% kod djece čije su majke pušile 16 ili više cigareta dnevno dok su bile trudne, prema izvještaju u časopisu American Academy of Dermatology.

"Naše istraživanje sugerira da pušenje duhana može biti biološki faktor rizika za psorijazu ", rekao je glavni autor studije Jonathan Groot, istraživač na Odjelu za javno zdravstvo Sveučilišta u Kopenhagenu.

"Pušenje majki može povećati rizik od dječje psorijaze izlaganjem fetusa nikotinu, što može potaknuti biološke procese koji su povezani s psorijazom", rekao je Groot u e-mailu. "Fetus može, pod određenim okolnostima, biti izložen duhanskim metabolitima u većoj mjeri dok je majka trudna nego što dijete bude izloženo pasivnom pušenju." Da bi procijenili utjecaj pušenja majki, istraživači su se analizirali nacionalne podatke o trudnicama u periodu od 1996. do 2002. godine za longitudinalno istraživanje. Analiza je obuhvatila 100,415 trudnoća.

Istraživači su analizirali uporabu zamjenskih proizvoda za cigarete i nikotina u nekoliko točaka: prenatalno, u ranoj dobi i kada su djeca imala 11 godina.

Od 25,812 djece u studiji, 281 je razvilo psorijazu u dobi od 11 godina. Kada su istraživači procijenili utjecaj pušenja kod majke na rizik od psorijaze, otkrili su da je u usporedbi s djecom majki koje nisu pušile, vjerojatnost da će se psorijaza razviti u djece 1.39 puta veće ako su njihove majke pušile tijekom trudnoće.

Izloženost fetusa dimu cigareta i rizik od psorijaze u djetinjstvu

U odvojenoj analizi su istraživači otkrili sličan odnos između terapije nadomjestaka nikotina koja se koristi tijekom trudnoće i povećanog rizika od psorijaze u djece (povećani rizik od 36%), ali su izjavili da je broj djece oboljele od psorijaze rođene od žena koje su prestale pušiti i koje su koristile nadomjestke nikotina tijekom trudnoće bio mali: samo šestero djece je odgovaralo tim kriterijima.

Nova otkrića nisu iznenadila dr. Bernarda Cohena, profesora pedijatrije i dermatologije na Medicinskoj ustanovi Johns Hopkins u Baltimoreu.

"Postoje podaci koji o pušenju starije djece i odraslih koji pokazuju povezanost s pojavom psorijaze i / ili njenom ozbiljnošću", rekao je Cohen. "I ne radi se samo o psorijazi. Postoje i druge upalne kožne bolesti za koje se pokazalo da je pušenje faktor rizika."

Najvjerojatnije objašnjenje je da pušenje može potaknuti razvoj psorijaze kod ljudi koji su genetski predisponirani za to stanje, rekao je Cohen.

 

 

IZVOR: https://bit.ly/37pPCJv

Journal of the American Academy of Dermatology, online  2020.

 

 

Dr. med. Dubravka Dedeić

Povezane teme

  Novosti - Sve