Datum zadnje izmjene: 03. 02. 2020.

I dok je kontracepcija u našoj zemlji (ako uopće) ženska stvar - visoke alimentacije u zapadnim zemljama prisiljavaju muškarce aktivnije se pobrinuti za vlastitu zaštitu od neželjene trudnoće. Tako je u St. Mary's Hospital, Manchester, u tijeku studija koja ispituje djelotvornost kontracepcijske tablete u muškarca.

Muška kontracepcijska tableta sadrži hormon prolaktin. Dosadašnja istraživanja pokazuju da prolaktin snažno inhibira produkciju spermija, no ova inhibicija (70 - 80%) nije dovoljna za kontracepciju. Otuda potraga za kontracepcijskom tabletom za muškarca koja još uvijek traje.

U Manchesterskoj studiji uz 1 tabletu prolaktina dnevno dodatno je implantirana mala testosteronska kapsula pod kožu. Opisana kombinacija testosteronskog implantata i prolaktinske tablete inhibira produkciju spermija za 99%, što je i cilj terapije.

Studija će trajati 9 mjeseci, a rezultati će biti objavljeni krajem ljeta ove godine. U financiranju ovog projekta sudjeluje i britanski Medical Research Council, vladina organizacija za poticanjej i koordinaciju medicinskih istraživanja.

U studiji sudjeluje 60 zdravih muškaraca između 19 i 50 godina, a uvjet uključivanja bio je uredan nalaz spermiograma (najmanje 20 milijuna spermija/ml). Pojedinosti i doze korištenih lijekova nisu još objavljeni.

Ukoliko se metoda pokaže pouzdanom, najmanje će proći još 5 godina prije nego se odgovarajući kontraceptiv pojavi na tržištu.
 

Ärzte Woche, 13. Jg., Nr 05 (1999)

 

dr. Vesna Harni
  Novosti - Sve