Datum zadnje izmjene: 27. 01. 2020.

Ranija uporaba oralne kontracepcije od strane majke izgleda da utječe na povišeni rizik pojavnosti alergijskog rinitisa u potomaka, rezultat je finskog istraživanja objavljenog u znanstvenom časopisu Allergy.

Finski znanstvenici sa Sveučilišta Kuopio, navode i ranija upozorenja o mogućoj povezanosti uporabe oralne kontracepcije i pojavnosti alergijskih oboljenja.

U istraživanju utjecaja specifičnosti pojedinih oblika oralne kontracepcije, znanstvenici su pratili 618 djece s alergijskom astmom u anamnezi, starosne dobi između 5 i 6 godina, te 564 kontrolna mala ispitanika.

Znanstveni tim nalazi da je majčina uporaba oralnih kontraceptiva koji su sadržavali jedan od gestagena tipa dezogestrel, gestoden ili ciproteronacetat, svaki u kombinaciji s etinilestradiolom, u razdoblju od godinu dana prije nastupanja trudnoće, dovodila do 67% većeg rizika pojavnosti alergijskog rinitisa kod potomaka u odnosu na skupinu u kojoj majke nisu uopće uzimale oralnu kontracepciju.

Ovo je posebice bilo izraženo u obiteljima gdje su roditelji bolovali od alergije, gdje je rizik pojavnosti alergijskog rinitisa rastao za 78% pri majčinoj uporabi oralne kontracepcije s navedenim gestagenima, a ova povezanost bila je snažnije izražena kod muških potomaka gdje je rizik pojavnosti alergijskog rinitisa rastao za 112%.

Ninađena je povezanost pojavnosti astme ili atopijskog ekcema u potomaka i majčine uporabe oralne kontracepcije.

Znanstvenici navode da je kod žena koje su uzimale oralnu kontracepciju sa snažnijim androgenim djelovanjem gestagenske komponente, rasla razina progesterona u serumu tijekom rane trudnoće.

Rezultati su označeni kao "probni i možda provokativni", te ukazuju na potrebitost daljnjeg proučavanja pojavnosti alergija i uporabe oralne kontracepcije ovisno o tipu gestagenske komponente, zaključuju znanstvenici.

 

Allergy 2006;61:1467-1472.


dr. Vesna Harni
  Novosti - Sve