Datum zadnje izmjene: 29. 01. 2020.

Intrauterini uložak s hormonskim cilindrom koji sadrži levonorgestrel (LNG - IUD), a koji se često koristi za regulaciju obilnih menstruacijskih krvarenja kod žena s normalnom koagulacijom, vrlo je učinkovit i u liječenju obilnih krvarenja uzrokovanih urođenim krvnim bolestima.

Prospektivna pilot- studija rađena u Londonu (Royal Free Hospital, London) obuhvatila je praćenje 13 pacijentica s von Willebrandtovom bolesti, 2 pacijentice s deficitom faktora koagulacije FXI i jedne pacijentice s Hermansky-Pudlakovim sindromom kod kojih je postavljen intrauterini uložak s hormonskim cilindrom (popularna "Mirena").

Sve pacijentice su patile od obilnih menstruacijskih krvarenja (subjektivno i/ili objektivno), te su zbog toga bile pod medicinskim nadzorom i liječenjem koje nije donijelo željene rezultate.

Sukladno izvješću objavljenom u znanstvenom časopisu British Journal of Obstetrics and Gynecology, "svih 16 ispitanica su izjavile da se nakon 3 i 9 mjeseci od postavljanja intrauterinog uloška s hormonskim cilindrom osjećaju mnogo bolje, odnosno da su krvarenja daleko slabija."

"Devet mjeseci nakon postavljanja intrauterinog uloška s hormonskim cilindrom, niti jedna ispitanica nije mogla više navesti da je obilno krvarenje tijekom barem jednog dana u mjesecu ozbiljno utjecalo na njezin način života, te niti jedna pacijentica nije imala neželjene učinke", navode znanstvenici.

Sve pacijentice u ovoj pilot-studiji imale su nedostatak faktora zgrušavanja krvi blagog ili umjerenog stupnja, naglašavaju autori.

"Bilo bi veoma zanimljivo vidjeti da li je ovaj način liječenja učinkovit i kod pacijentica s teškim stupnjem nedostatka faktora zgrušavanja."
 

BJOG: 2004;111:1425-1428.


dr. Vesna Harni
  Novosti - Sve