Datum zadnje izmjene: 18. 10. 2020.

Dugoročne nuspojave radioterapije u žena s invazivnim karcinomom dojke niskog rizika slične su neovisno o vrsti protokola zračenja koji obuhvaćaju primjenu jedne frakcije / tjedno ili više frakcija zračenja obiju dojki / tjedno tijekom pet tjedana, pokazuju 10-godišnji rezultati FAST ispitivanja.

"FAST ispitivanje utvrdilo je da je moguće pronaći režim od 5 frakcija koji je ekvivalentan standardu s obzirom na nuspojave, drugim riječima jednako podnošljiv", rekao je dr. Adrian Murray Brunt.

"FAST režim radioterapije jednom tjedno tijekom 5 tjedana prikladan je za pacijentice koje, na primjer, zbog slabosti nisu u mogućnosti svakodnevno dolaziti na terapiju zračenja dojke/-i", rekao je.

Dr. Brunt iz sveučilišne bolnice North Midlands, Stoke-on-Trent, i njegovi kolege izvjestili su o 915 žena koje su operirale rak dojke između 2004. i 2007. u dobi od 50 godina ili više i imale su jedan od tri različita režima radioterapije, a rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu 'Journal of Clinical Oncology'.

Tadašnji standardni režim bio je 50 Gray (Gy) u frakcijama po 2 GY dnevno, sveukupno 25 doza / postupaka zračenja, svakodnevno tijekom 5 tjedana. Žene u druga dva ispitna kraka dobile su sveukupno manju dozu zračenju u manjem broju frakcija, ali je pojedinačna frakcija bila jače dozirana. Ove ispitanice su dobile sveukupno 30 Gy ili 28.5 Gy, u pojedinačnim frakcijama od 6 ili 5.7 Gy u samo jednom postupko tjedno, tijekom pet tjedana.

Primarna je bila promjena u fotografskom izgledu dojki. Fotografije su bile dostupne u 615 (71%) pacijentica koje su godišnje praćene do 10 godina. Nakon 5 godina, promjene u fotografskom izgledu dojki u odnosu na standardni tretman od 50 Gy bile su vidljive u 64% pacijentica na dozi od 30 Gy / frakcije po 6 Gy i 10% ispitanica na dozi od 28.5 Gy / frakcije po 5.7 Gy.  Promjene u smislu induracije, edema i skleroze tkiva dojke bila je 2.12 puta, odnosno 1.22 puta češća kod pojedinačnih frakcija od 6 Gy odnosno 5.7 Gy, u odnosu na normalno tkivo dojke.

Tijekom prosječnog praćenja od 9.9 godina (median), zabilježena su 3 karcinoma dojke na istoj strani u skupini ispitanica zračenih s dozom od 50 Gy i po 4 istostrana karcinoma dojke u svakoj od ostalih skupina.

Ukupno je zabilježeno 96 smrtnih slučajeva, od kojih 25 zbog raka dojke. Potonji smrtni slučajevi bili su 7 pacijentica u 50 Gy skupini, 8 u 30 Gy skupini i 10 u 28.5 Gy. Iako su brojevi mali, slični su u vezi s događajima povezanim s rakom dojke, novim primarnim karcinomom ili smrtnim slučajem.

"Procjenjuje se da je pojava kasnih štetnih učinaka sveukupne doze od 28.5 Gy u 5 frakcija / jednom tjedno radiobiološki ekvivalentna primjeni doze od 50 Gy u 25 frakcija", zaključuju znanstvenici nakon 10 godina praćenja.

Manja doza i rjeđa primjena zračenja pokazuju dugotrajnu sigurnost u liječenju ranog raka dojke

U izjavi je suvoditeljica studije dr. Judith Bliss s Instituta za istraživanje raka u Londonu zaključila: "Naši početni rezultati pokazali su da je, kada se ukupna doza prilagodi na odgovarajući način, radioterapije može provesti sigurno primjenom manje doze i sada se može potvrditi da je to slučaj i deset godina poslije. "

"Ova su otkrića podržala promjenu u kliničkoj praksi koja već pomaže u ublažavanju pritiska na Nacionalnu zdravstvenu službu  / NHS (National Health Service)  - i sjajno je vidjeti da su nakon toliko godina nuspojave od manjih doza zračenja kroz duži period i dalje niske. "

 

IZVOR: https://bit.ly/2BpKtX8

Journal of Clinical Oncology, online 2020.

 

Dr. med. Sanja Tadić

Povezane teme

  Novosti - Sve