Datum zadnje izmjene: 01. 11. 2023.

Monoterapija metforminom može biti manje učinkovita od oralnih kontracepcijskih pilula za liječenje hirzutizma kod žena sa sindromom policističnih jajnika (PCOS), navodi se u novom Cochrane pregledu.
Zapravo, " oralne kontracepcijske pilule same ili metformin sam je manje učinkovit od kombiniranja 2 tretmana za poboljšanje hirzutizma", rekao je dr. Michael F. Costello sa Sveučilišta New South Wales i Royal Hospital for Women and IVF Australia, u Sydneyu.


Metformin i oralne kontracepcijske pilule obično se koriste za liječenje značajki PCOS-a, a neki su sugerirali da metformin može biti sigurniji i učinkovitiji dugoročno.

Tim je u svoju analizu uključio 44 randomizirana kontrolirana ispitivanja (RCTs) od 2047 odraslih žena (39 ispitivanja) i 206 adolescentica (pet ispitivanja). Kvaliteta dokaza kretala se od vrlo niske do niske zbog lošeg izvješćivanja o metodama ispitivanja i nedostatka preciznosti i dosljednosti u rezultatima.
Metforminova monoterapija činila se manje učinkovitom od monoterapije oralnim kontracepcijskim pilulama za poboljšanje hirsutizma kod odraslih žena s prekomjernom težinom, ali ishodi su bili neizvjesni među ženama s normalnim BMI-om (<25 kg/m2) i među pretilim ženama (BMI>30 kg/m2).
Dok teški gastrointestinalni štetni događaji činilo se da su češći s metforminom nego kod oralnih kontracepcijskih pilula, metformin čini se da smanjuje učestalost drugih teških štetnih događaja. Metformin monoterapija i oralne kontracepcijske pilule monoterapija činilo se da je manje učinkovit u poboljšanju hirzutizma nego njihova kombinacija.


Među sekundarnim ishodima, menstrualni obrasci bili su bolji kod monoterapije oralnim kontracepcijskim pilulama nego kod monoterapije metforminom, ali akne su se u sličnoj mjeri poboljšale s dvije monoterapije. Dokazi o bilo kakvom utjecaju tih tretmana na BMI ocijenjeni su vrlo niskom kvalitetom.


Na temelju ograničenih podataka ostaje nejasno postoji li razlika između liječenja metforminom i oralnim kontracepcijskim pilulama hirzutizma i štetnih događaja u adolescentica.

 

"Oralne kontracepcijske pilule bolje su od metformina za regulaciju menstruacije i hirzutizam", rekao je dr. Costello. "Metformin je superiorniji od oralnih kontracepcijskih pilula po učinku na BMI (odnosno, smanjuje ili poboljšava BMI- a) kod pretilih žena s PCOS-om, gdje u prosjeku smanjuje BMI za oko 2,3 kg/m2."

Metformin nije bolji od oralnog kontraceptiva za liječenje dlakavosti povezane s PCOS

"Potrebna su daljnja velika dobro osmišljena randomizirana kontrolirana ispitivanja koja stratificiraju BMI kako bi se procijenio metformin naspram oralnih kontracepcijskih pilula i kombinacija u žena s PCOS-om, posebice adolescentica", zaključuju autori.

IZVOR: https://bit.ly/3brK8kk
Cochrane baza sustavnih pregleda, online 2020.

 

Poliklinika Harni

Povezane teme

  Novosti - Sve