Datum zadnje izmjene: 23. 05. 2022.


Nezavisna skupina stručnjaka predložila je promjenu imena sindroma policističnih jajnika (PCOS) i pojasnila kriterije za dijagnozu. Promjene su predložene nakon radionice održane 3.-5. prosinca 2012. u Nacionalnom institutu za zdravlje i podržane od Ureda za prevenciju bolesti i Nacionalnog instituta za zdravlje djeteta i humani razvoj Eunice Kennedy Shriver. Na radionici su izneseni znanstveno utemeljeni dokazi, a rezultati predstavljeni tijekom telekonferencije održane 23. siječnja 2013.

Stručna skupina vrednovala je postojeću literaturu, prezentacije vrhunskih stručnjaka s toga područja, komentare sudionika i javne komentare o kriterijima za PCOS i uspostavljanje smjernica za daljnja istraživanja. Član panel-skupine Robert Rizza s Klinike Mayo, nazvao je PCOS „glavnim javno-zdravstvenim pitanjem koje se tiče žena“.

PCOS u Sjedinjenim Američkim Državama zahvaća oko 5 milijuna žena. Simptomi uključuju dobivanje na težini, akne, prorjeđivanje kose, prekomjernu dlakavost tijela (hirzutizam), produljene cikluse (oligomenoreju), amenoreju (potpuni gubitak menstruacije), neplodnost i ciste jajnika te povećani rizik od inzulinske rezistencije. Pretilost pogoršava sve simptome.

Preporuke podržavaju dijagnostičke kriterije iz Rotterdama iz 2003. godine koji su već uključili i dvoje prethodih (NIH iz 1990. i The Androgen Excess and PCOS Society iz 2006.).

Odbor je definirao „specifične fenotipove“ koji se temelje na postojanju 2 od 3 stanja ili sva 3:

  • suvišak androgena
  • poremećaj ovulacije
  • policistični jajnici.


Zato što za dijagnozu sindroma nije nužno potreban nalaz policističnih jajnika, odbor je predložio zamjenu eponima PCOS. "Vrijeme je sindromu dati ime koje odražava složene metaboličke, hipotalamičke, hipofizne, ovarijske i adrenalne interakcije koje obilježavaju ovaj sindrom", rekao je dr. Rizza. Odbor je pozvao na poboljšanje načina za procjenjivanje tih kriterija, što uključuje razvoj preciznih i pouzdanih testova i definiranje normalnih vrijednosti za različite populacijske skupine (dob i etnička pripadnost) te prikupljanje uzoraka u odgovarajućem dijelu menstruacijskog ciklusa.

Timothy Johnson sa Sveučilišta Michigan, ponudio je primjer: „13-godišnjakinja se može javiti s prekomjernom dlakavošću i povišenim vrijednostima testosterona, a ultrazvuk jajnika pokazuje malene ciste. Trebate biti oprezni s dijagnozom PCOS-a, jer mnoge 13-godišnje djevojke imaju policistične jajnike.“ Sindrom policističnih jajnika je multifaktorijalan. Istraživanja na blizancima pokazala su postojanje nasljedne komponente, istraživanja genoma pokazala su moguće gene, a animalni modeli ukazali su da prenatalna izloženost testosteronu može doprinijeti suvišku androgena.

Sindrom je i multidisciplinaran, rekao je dr Johnson. „Izazov je što se pacijentice obraćaju različitim liječnicima. Žene s nepravilnim ciklusima i suviškom androgena koje žele zatrudnjeti obraćaju se ginekolozima. Ostale pacijentice javljaju se dermatolozima nezadovoljne dlakavošću ili aknama. Druge odlaze internistima jer su pretile ili imaju poremećaj šećera. Trebamo prepoznati ovo stanje jer se može manifestirati na brojne načine.“

Liječenje je simptomatsko. Ono uključuje gubitak tjelesne težine, antiandrogene i lijekove protiv neplodnosti i/ili dijabetesa. Međutim, injekcije humanog korionskog gonadotropina mogu dovesti do sindroma ovarijske hiperstimulacije koji može biti smrtonosan u žena s PCOS-om. 
Skupina je postavila kliničke i istraživačke prioritete:

  • provođenje multietničke kohortne studije da bi se otkrio uzrok
  • procjenjivanje utjecaja poboljšane tolerancije glukoze prije ili tijekom rane trudnoće na ishode majke i fetusa
  • korištenje modela kako bi se otkrili mehanizmi hormonske i metaboličke disfunkcije
  • provođenje multietničke longitudinalne studije za utvrđivanje kardiovaskularnih i dijabetičnih komplikacija te raka u reproduktivnoj dobi.


Napokon, stručnjaci su pozvali na povećanje svjesnosti o ovome sindromu svih pružatelja zdravstvenih usluga, cijele javno-zdravstvene zajednice, ali i pacijentica.

 

 

Medscape Medical News 

Povezane teme

  Novosti - Sve