Datum zadnje izmjene: 09. 05. 2022.


Žene sa sindromom policističnih jajnika pod povećanim su rizikom za komplikacije u trudnoći, bez obzira na to jesu li liječile neplodnost.

To su rezultati velikog populacijski utemeljenog kohortnog istraživanja među ženama s PCOS-om i bez PCOS-a, provedenog u Švedskoj i objavljenog on-line u znanstvenom časopisu 'British Medical Journalu'.

Ovo nije prvi puta da se PCOS povezuje s komplikacijama u trudnoći, uključujući povećani rizik gestacijskog dijabetesa, hipertenzivne bolesti u trudnoći i prijevremenog porođaja.

"Dostupna istraživanja, međutim, bila su ograničene veličine i uglavnom su uključivala žene podvrgnute postupcima medicinski potpomognute oplodnje", navode autori s 'Odjela zdravlja žena i djece', na Sveučilištu Karolinska u Stockholmu, Švedska. "Posljedično tome, ostalo je nejasno koliki je rizik lošeg ishoda trudnoće u žena s PCOS-om pripisiv samom PCOS-u, a koliko liječenju neplodnosti. "

Da bi otkrili više o tome koliko su ti čimbenici međusobno povezani, autori su analizirali pojavnost komplikacija trudnoće i njihove ishode u skupini žena u Švedskoj koje su rodile od 1995. do 2007. godine. Podaci su uključivali 3.787 porođaja u žena s PCOS-om i 1,191.336 porođaja među ženama bez PCOS-a.

Istraživači su procjenjivali rizike za različite ishode trudnoće, uključujući preeklampsiju, gestacijski dijabetes, prijevremeni porođaj, mrtvorođenost, loše zdravlje novorođenčeta i smrt novorođenčeta. Također su zabilježili ženina demografska i klinička obilježja, kao što su dob, indeks tjelesne mase, socioekonomski status, te jesu li podvrgnute liječenju steriliteta.

Objavljujući svoje konačne rezultate, napisali su "..u postojećoj populacijski utemeljenoj studiji dijagnoza sindroma policističnih jajnika bila je povezana s povećanim rizikom lošeg ishoda trudnoće, koji se ne može pripisati povećanom korištenju medicinski potpomognute oplodnje ili majčinim obilježjima, kao što su viša dob ili pretilost."

"Puno specifičnije", navode istraživači, "žene s PCOS-om bile su češće pretile i više koristile metode potpomognute oplodnje nego žene bez PCOS-a (60.6% naspram 34.8% i 13.7% naprema 1.5%)".

PCOS je također bio jako čvrsto povezan s preeklampsijom (OR 1.45; 95% interval pouzdanosti-CI 1.24 - 1.69) i vrlo ranim prijevremenim porođajima (OR 2.21; 95% CI 1.69 - 2.90).

Rizik gestacijskog dijabetesa bio je više nego dvaput veći kod žena s PCOS-om nego bez njega (OR 2.32; 95% CI 1.88 - 2.88), izvijestili su.

Djeca majki s PCOS-om češće su bila velika za gestacijsku dob (OR 1.39; 95% CI 1.19 - 1.62) i pod povećanim rizikom za aspiraciju mekonija (OR 2.02; 95% CI 1.13 - 3.61).

Na osnovi nađenoga, autori su zaključili da "žene s PCOS-om trebaju pojačani nadzor tijekom trudnoće i porođaja. Buduća istraživanja trebala bi se usredotočiti na kontrolu glukoze u krvi, medicinske intervencije i hormonski status tijekom trudnoće. "

U uvodniku članka, Nick Macklon, šef porođajništva i ginekologije na Sveučilištu u Southamptonu u Velikoj Britaniji, napisao je "...jasno je da žene s PCOS-om treba shvatiti kao visoko rizične opstetričke pacijentice, a da primalje, primarni ginekolozi i porođajničari te žene trebaju nadzirati."

Dodao je da je potrebno više podataka da bi se preporučile potrebne intervencije s ciljem smanjenja perinatalnog rizika. "To zahtijeva puno veće razumijevanje fenotipa sindroma policističnih janika i pratećih mehanizama, kojima ovo često stanje mijenja ishod trudnoće".

 

British Medical Journalu, online izdanje 10/2011.

  Novosti - Sve