Datum zadnje izmjene: 23. 05. 2022.


Već dugo vremena oralna kontracepcija s ciproteron acetatom pokazuje najjači antiandrogeni učinak u žena sa sindromom policističnih jajnika. Međutim, u prvih nekoliko mjeseci liječenja, sličan učinak imaju i pilule s dezogestrelom i drospirenonom. "U kliničkoj praksi nalazimo da mnogi liječnici budu zbunjeni kada trebaju odabrati pilule", rekao je dr. Sudhindra Mohan Bhattacharya Reuters Healthu. U tekstu objavljenom 13.7.2012. u časopisu Fertility and Sterility obradio je ovaj problem s kolegom dr. Azanom Jha.

Njihov tim je u Kalkuti i New Delhiju skupinu od 171 žene podijelio slučajnim odabirom na skupinu koja je primala dezogestrel, skupinu koja je primala ciproteron acetat i skupinu koja je primala drospirenon. Nakon 6 mjeseci, rezultati su bili slični, ali nakon 12 mjeseci ciproteron acetat je značajno smanjio modificirani Ferriman Galweyev zbroj u usporedbi sa ženama na dezogestrelu ili na drospirenonu.

Ciproteron acetat i drospirenon značajno su povisli razinu SHBG u usporedbi s dezogestrelom. Također, ciproteron acetat je značajno smanjio indeks slobodnih androgena u usporedbi s dezogestrelom. Utjecaji na metaboličke parametre bili su identični.

Budući da u trenutnom antiandrogenom djelovanju nema razlike, kliničari mogu izabrati bilo koju oralnu kontracepciju ukoliko ju žena želi koristiti kraći vremenski period, primjerice 6 mjeseci. U obzir treba uzeti i cijenu pojedine kontracepcije. S 12 mjeseci , antiandrogeni učinak dezogestrela zaostaje za onim druge dvije vrste pilula, a ciproteron je moćniji od drospirenona.

Autori preporučuju da se u svake žene koja ima jaki androgeni učinak, počne s ciproteron acetatom. Za one s blažim stupnjevima pojave androgenih učinaka, može se izabrati drospirenon.

 

Fertil Steril 2012.

  Novosti - Sve