Datum zadnje izmjene: 23. 05. 2022.

Muški čimbenici su odgovorni za 50% slučajeva neplodnosti, ali najčešće nisu dovoljno zastupljeni u dijagnostici, savjetovanju i dostupnim resursima, pokazuju nova istraživanja.

Ti se čimbenici često mogu riješiti i ispraviti, ali prečesto se taj korak preskače, pa tako parovi mogu proći nepotrebne in vitro cikluse oplodnje (IVF) i zapasti u značajne emocionalne i financijske troškove, izjavila je za Medscape Medical News Akanksha Mehta, MD, iz Emory University School of Medicine u Atlanti.

Mehta i njezin tim su okupili dvije grupe. Jedna je imala četiri žene i tri muškarca koji su razgovarali o individualnim iskustvima, a druga je imala 10 parova s neplodnošću zbog muškog faktora.

27 sudionika, u dobi od 26 do 38 godina, su izdvojeni su iz neprofitne organizacije koja se bavi svijesti o plodnošću u zajednici, iz ambulantne urološke prakse i preko društvenih medija. Svi su bili podvrgnuti evaluaciji ili liječenju neplodnosti.

Istraživači su proveli kvalitativno istraživanje s interpretativnom fenomenološkom analizom.

"Veliki udio muškaraca u grupama nije vjerovao da bi to mogao biti muški problem dok nisu otišli liječniku", rekla je Mehta. A liječnik kod kojeg su muškarci išli u početku, u većini slučajeva, je bio liječnik supruge i gotovo uvijek liječnik primarne zdravstvene zaštite, a ne urolog.

Web stranice, dostupne savjetodavne usluge i tiskane informacije za muškarce prvenstveno su usmjerene prema ženskoj neplodnosti, objasnila je Mehta. Grupe za potporu usmjerene na muškarce s neplodnošću praktički ne postoje.

Neplodni muškarci u grupama su izjavili kako žele centralnu bazu podataka za informacije utemeljene na dokazima i pristup uslugama fizičkog i mentalnog zdravlja usmjerene na neplodne muškarce, rekla je.

Liječnici trebaju rano uputiti neplodne parove urologu, upozorila je Mehta, i reći parovima da njihova neplodnost može biti ili od bilo kojeg partnera, ili od oboje. Parovi bi također trebali znati da je neplodnost česta; ona pogađa 8% do 10% onih koji pokušavaju začeti, kazala je. Međutim, osiguranje za neplodnost može biti problem.

Muškarci i obrada neplodnosti

Nejednakosti u osiguranju

"Na kraju bih željela vidjeti bolje osiguranje za muškarce", kazala je Mehta. "Ono je jako zaostalo." U nekolicini država postoji osiguranje ovlašteno za neplodnost, dijagnozu i liječenje, "ali ako pogledate sitna slova, to je uvijek za žensku stranu, a ne za mušku stranu", rekla je.

"Pokrivaju IVF, ali ne pokrivaju analizu sjemena.", istaknula je. "Što je sa spermom?" U Atlanti nema pokrivenosti kirurških zahvata zbog neplodnosti muškaraca, rekla je. Stoga se troškovi za kirurško uzimanje spermija, dijagnostička procjena i biopsija testisa, na primjer, isplaćuju iz džepa.

Čak se i najteži uvjeti muške neplodnosti - na primjer, kada je proizvodnja sperme tako niska da se u ejakulatu ne pojavljuju spermiji - mogu sigurno i učinkovito liječiti.

"Doista postoji ograničena količina postupaka koju muškarci obično provode prije liječenja", rekao je Peter Schlegel, liječnik iz Weill Cornell medicine u New Yorku, predsjednik ASRM - Američkog društva za reproduktivnu medicinu.

Povijesno je stajalište da "ne postoje načini kojima bi se moglo liječiti muškarce osim za in vitro", rekao je. Osim toga, "mnogi stručnjaci koji ocjenjuju parove imaju fokus na žene; oni su uglavnom reproduktivni endokrinolozi koji su, naravno, ginekolozi po struci."

Često, zbog toga što muškarci u početku nisu uvršteni u program liječenja, žene prolaze mjesečne medicinske tretmane ili druge intervencije prije nego što se otkrije da problem može biti nizak stupanj sperme, ili čak bilo kakva  proizvodnja sperme. "Čak se i najteži uvjeti muške neplodnosti - na primjer, kada je proizvodnja sperme tako niska da se u ejakulatu ne pojavljuju spermiji - mogu sigurno i učinkovito liječiti", rekao je Schlegel.

Smjernice ASRM-a preporučuju da se muškarci i žene obrađuju u isto vrijeme kako bi se spriječilo neprikladno liječenje. Društvo stremi ka boljoj komunikaciji s muškarcima i poboljšanju svoje internetske stranice kako bi informacije koje se odnose na muškarce postale vidljivije, izvijestio je Schlegel.

"Jedno od najtraženijih područja na web stranici je morfologija sperme, oblik sperme i kako ona utječe na plodnost i liječenje", rekao je.

 

American Urological Association (AUA) Godišnji sastanak.

Povezane teme

  Novosti - Sve