Datum zadnje izmjene: 11. 02. 2020.

Žene koje koriste reproduktivnu tehnologiju kao što je in vitro oplodnja (IVF) će vjerojatno imati više djece s prirođenim greškama od svojih vršnjakinja koje su zanijele bez teškoća, navodi se u američkoj studiji.

Neplodnost je odavno povezana s povećanim rizikom od prijevremenog porođaja, a ova studija je dala svježe dokaze o tome. U usporedbi sa ženama koje nemaju problema s plodnosti, žene koje su liječile sterilitet su imale 39 posto veću vjerojatnost za prijevremeni porođaj, dok je povećan rizik povezan s korištenjem reproduktivnih tehnologija bio 79 posto. Istraživanje je također pokazalo da su žene koje su bile "subfertilne" ili su se trudile zanijeti, imale 21 posto veću vjerojatnost da imaju bebe s prirođenim greškama u odnosu na žene koje su bez poteškoća zatrudnile.

Osim toga, kada su znanstvenici analizirali način začeća, pronašli su da su novorođenčad rođena od majki s problemima plodnosti ili žena koje su koristile neku od metoda asistirane reprodukcije (MAR) imala veću vjerojatnost da imaju kongenitalne abnormalnosti, kardiovaskularne bolesti, zarazne bolesti i probleme s disanjem.

"Smatramo da su medicinski uvjeti majke vezani za subfertilnost glavni pokretači nepovoljnih ishoda", rekla je glavna autorica Judy Stern iz Dartmouth-Hitchcocka u Libanonu, New Hampshireu."Važno je zapamtiti da je stopa bilo kojeg povećanja rizika vrlo mala", rekla je Stern. "Ne govorimo o velikim razlikama u stopama bolesti."

U studiji su istraživači analizirali podatke od 336.705 spontano začete dojenčadi u Massachusettsu od 2004. do 2010. godine, kao i od 5.043 beba rođenih od žena s problemima plodnosti i 8.375 dojenčadi čije su majke zanijele pomoću neke od metoda asistirane reprodukcije. Bebe rođene od 28 do 33 tjedna trudnoće, bebe rođene iz MAR postupaka su imale manji rizik od prirođenih grešaka od dojenčadi rođenih od žena s problemima plodnosti koje nisu koristile MAR, navode autori u znanstvenom časopisu Pediatrics.

tanje plodnosti žena ili upotreba ART postupka, međutim, nije utjecalo na rizik da bebe budu manje porođajne težine, razviju neurološke ili krvne poremećaje ili umru kao novorođenčad.Bez obzira na to jesu li djeca rođena prirodno ili pomoću MAR postupka, velika je većina bila zdrava, istaknuo je Logan Spector, istraživač na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Minnesoti koji nije bio uključen u studiju.

"Provedeno je puno istraživanja koja su pokazala da su bebe iz postupaka potpomognte reprodukcije manje, imaju kraće trajanje trudnoće i veći broj prirođenih mana nego bebe prirodno začete", rekao je Spector.

"Međutim, zajednički nedostatak ovih studija je bio poteškoća razdvajanja metoda asistirane reprodukcije po temeljnom uzroku neplodnosti", dodao je Spector. "Ovo istraživanje dodaje i nalaz da su zdravstveni rizici dojenčadi rođenih od subfertilnih majki i onih koje su prošle neku od metoda potpomognute reprodukcije liječenje bili vrlo slični, što sugerira da je subfertilnost zajednički faktor."


 

IZVOR: http://bit.ly/2KHumqs
Pediatrics 2018.

 

Dr. Dubravka Dedeić

Povezane teme

  Novosti - Sve