Datum zadnje izmjene: 13. 01. 2020.


Mediteranska prehrana može znatno povećati vjerojatnost za žene da ostvare trudnoću u postupku IVF i rode živo dijete, pokazuje mala studija.

Grčki istraživači kažu kako se njihovo otkriće odnosi na žene koje su se zdravo hranile šest mjeseci prije početka liječenja i samo na one koje su mlađe od 35 godina.

Stručnjaci općenito govore da bi zdrava prehrana mogla biti ključ za trudnoću i zdravu bebu.

 

 

Povrće, voće i cjelovite žitarice

Mediteranska prehrana je bogata povrćem, voćem, grahom, cjelovitim žitaricama, maslinovim uljem i plavom ribom, s malo mesa i mliječnih proizvoda.

Ove namirnice, tipično za one koje žive u mediteranskim zemljama poput Francuske, Italije i Grčke, prethodno su povezane sa zdravijim srcem i duljim životom.

Istraživači na Sveučilištu Harokopio su analizirali prehranu od 244 ne-pretilih žena u dobi od 22 do 41 godine kada su krenule u prvi ciklus liječenja IVF-om u Ateni.

Žene su ispunile upitnike o prehrani u zadnjih 6 mjeseci.

Sudionice su ocijenjene skalom između 0 i 55 bodova, s višim rezultatima koji ukazuju na vjerojatnost da koriste mediteransku prehranu. Zatim su podijeljene u tri skupine.

 

 

 

 

Trudnoće i živa novorođenčad

Istraživanje, objavljeno u časopisu Human Reproduction, je pokazalo da je 50% žena u najvišim bodovnim skupinama ostvarilo trudnoću, u usporedbi sa samo 29% onih u najnižoj skupini.

Slična slika se pojavila kada su istraživači pogledali ishod trudnoća. Natalitet žive djece u najvišoj bodovnoj skupini je bio 48,8% u usporedbi s 26,6% u najnižoj skupini bodovanja.

U žena mlađih od 35 godina, poboljšanje od 5 bodova u njihovom rezultatu je bilo povezano s približno 2,7 puta većom vjerojatnosću postizanja uspješne trudnoće i porođaja živog djeteta, pokazalo je istraživanje.

Iako prehrana i šanse za uspješne trudnoće i rođenje živog djeteta nisu imale vezu među starijim od 35 godina, istraživači sugeriraju da hormonalne promjene i manji broj dostupnih jajnih stanica mogu maskirati učinak prehrane.

 

 

 

 

Antioksidansi

Autori sugeriraju da bi bolja plodnost mogla biti povezana s visokim razinama antioksidansa koji se nalaze u voću, povrću i cjelovitim žitaricama.

Zaključili su: "Potrebno je više istraživanja kako bi se istražila uloga kvalitete prehrane u potpomognutoj medicinskoj oplodnji, da bi se otkrila konkretna veza između mediteranske prehrane i IVF ishoda te razvile nutritivne smjernice za žene kojima bi se dodatno poboljšalo liječenje plodnosti i stope uspješnosti".

 

 

 

 

"Pratite zdravu prehranu"

Komentirajući nalaz u priopćenju, profesor Nick Macklon, ravnatelj Londonske ženske klinike je rekao u izjavi: "Ova studija doprinosi sve većem broju podataka iz sličnih studija koje su ukazale na povezanost između mediteranske prehrane i IVF-a rezultate. "

"Nalazi ponavljaju one iz prijašnjih sličnih istraživanja slične veličine i, u tom smislu, ne daju značajne nove zaključke. Međutim, kako autori opravdano navode, opet se ističu vjerojatne prednosti mediteranske prehrane za opće zdravlje, što je ujedno i razlog za poboljšanje plodnosti.

"Postoji hitna potreba za dobro osmišljenim intervencijskim studijama kako bi se potvrdilo je li sama prehrana poboljšava ishode ili je li to jednostavno znak zdravijeg života i boljeg zdravlja".

Dr. Jane Stewart, predsjednica Britanskog društva za fertilitet, izjavila je u e-mailu: "Mediteranska prehrana - bogata povrćem, ribom, mahunarkama kao što su grašak, grah i leća, te biljnim uljim – se odavno smatra zdravim pristupom prehrani.


Za dobro reproduktivno zdravlje treba preporučiti odgovarajuću dobro uravnoteženu prehranu, tako nije iznenađujuće da postoje dobri rezultati u ovom primjeru. "


"Autori jasno opisuju ograničenja njihove studije, ali su njihove preporuke da se slijedi zdrava prehrana."

 

 

 

IZVORI:
Adherence to the Mediterranean diet and IVF success rate among non-obese women attempting fertility, Karayiannis D et al, Human Reproduction

:: Dubravka Dedeić, dr.med :: spec. ginekologije i porodništva :: Poliklinika Harni

  Novosti - Sve