Datum zadnje izmjene: 13. 01. 2020.


Veći rizik od prijevremenog porođaja za žene starije od 40 godina ne može se u potpunosti objasniti većim korištenjem reproduktivne tehnologije ili medicinskim intervencijama kao što su inducirani porođaj ili planirani carski rez, sugerira kanadska studija.

Istraživanje je potvrdilo da žene iznad 40 godina imaju najveći rizik od prijevremenih poroda: 7,8% trudnoća u ovoj dobnoj skupini je rezultiralo prijevremenim porođajima, a 1% je imalo vrlo rani prijevremeni porođaj. Žene u dobi od 30 do 34 godina su imale najniži rizik: 5,7% trudnoća je imalo prijevremeni porođaj, a 0,6% je imalo vrlo rani prijevremeni porođaj.

U usporedbi sa ženama u dobi od 30 do 34 godine, 40-godišnje majke i starije su imale 14% veću vjerojatnost za spontani prijevremeni porođaj, a 31% veću vjerojatnost da imaju raniji porođaj zbog indukcije, carskog reza ili drugih intervencija. Ovo nudi nove dokaze da je dob nezavisni čimbenik rizika za prijevremene porođaje, zaključili su istraživači 31. siječnja u PLoS Oneu.

"Opća hipoteza je da povećani rizik od prijevremenog porođaja kod starijih majki u velikoj mjeri objašnjava indukcija porođaja iz zdravstvenih razloga", rekao je dr. Antonio Simone Lagana iz bolnice Filippo Del Ponte i Sveučilišta Insubria u Vareseu u Italiji.

"Međutim, ova studija je utvrdila da je veća starost majke (40 godina i više) bila povezana s povećanim rizikom od prijevremenog poroda, čak i nakon prilagodbe poznatim čimbenicima kao što su placenta previja, gestacijski dijabetes, povijest bolesti, upotreba tehnologije potpomognute reprodukcije i invazivni postupci koji su sve češći kod starijih majki ", rekao je Lagana, koji nije sudjelovao u studiji.

Najstarije majke u studiji su imale najveći rizik za spontani prijevremeni porođaj, kao i inducirani prijevremeni porođaj iz medicinskih razloga. Ovo sugerira da se svi povećani rizici od prijevremenog porođaja ne mogu objasniti samo odlukama koje liječnici donose u rađaonici, izjavila je dr. Alice Goisis iz Londonske škole ekonomije.

"Veza se ne može u potpunosti pripisati samim medicinskim zahvatima", rekla je Goisis, koja nije bila uključena u studiju.

U tjednima neposredno nakon rođenja, prijevremeno rođene bebe često imaju poteškoće s disanjem i probavljanjem hrane. Također se mogu susresti s dugoročnim problemima kao što su oslabljeni vid, sluh i kognitivne vještine, kao i socijalni problemi i problemi u ponašanju.

Istraživanje je bilo usredotočeno na prijevremeno rođene bebe rođene tijekom 32-36 tjedana trudnoće, kao i na vrlo rano rođene dojenčadi porođene prije 32. tjedna trudnoće.

Studija koju je proveo dr. Florent Fuchs iz CHU Sainte Justine u Montrealu i kolege je analizirala podatke od 184.000 rođenih u 32 bolnice u Quebecu u Kanadi.

Žene iznad 40 godina u istraživanju su imale veći broj čimbenika rizika za prijevremeni porođaj kao što su pretilost, dijabetes, visoki krvni tlak povezan s trudnoćom i placenta previja.

Jedno od ograničenja studije je da nije bilo podataka o težini od 28% sudionica. Također su nedostajali podaci o nekoliko čimbenika koji mogu utjecati na rizik prijevremenog poroda, uključujući socioekonomski status.

Ipak, rezultati doprinose dokazima da kasnija dob majke može povećati vjerojatnost za prijevremeni porođaj, rekao je dr. Ali Khashan iz Škole za javno zdravstvo i INFANT Centra na Sveučilištu College u Corku u Irskoj.

No sve žene, uključujući i starije žene, mogu poduzeti korake kako bi smanjile vjerojatnost prijevremenog porođaja, rekao je Khashana, koji nije bio uključen u studiju.

"Žene koje planiraju trudnoću, osobito nakon 40 godina, bi trebale optimizirati zdravlje prije trudnoće, održavati zdravu težinu i koristiti zdravstvene usluge u ranoj trudnoći", savjetovao je Khashan.


 

IZVOR: http://bit.ly/2BQMA03
PLoS One 2018.
:: Dubravka Dedeić, dr.med :: spec. ginekologije i porodništva :: Poliklinika Harni

  Novosti - Sve