Datum zadnje izmjene: 14. 01. 2020.


Stimulacija jajnika tijekom postupaka umjetne oplodnje IVF (in vitro fertilizacija) ne povećava rizik od raka dojke, pokazuje nizozemska studija.

U skupini od 25,000 žena koje su bila praćene više od 20 godina nakon liječenja plodnosti, rizik od raka dojke kod žena s IVF postupcima nije bila značajno različita od one u općoj populaciji ili kod žena koje su imale druge načine liječenja plodnosti, pokazuje izvješće objavljeno u časopisu 'JAMA'.

"Ovi rezultati su ohrabrujući za liječnike i žene liječene IVF postupcima u prošlosti" rekla je prvi autor Dr. Alexandra W. van den Belt-Dusebout, Odjel za epidemiologiju, Nizozemski Cancer Institute, Amsterdam.

"Rizik se nije povećao sa većim brojem IVF ciklusa ili dužim praćenjem", dodala je. "Nismo identificirali moguće podskupine koje bi imale povećan rizik. Rizik se ne razlikuje po vrsti lijekova protiv neplodnosti ili dijagnozi smanjene plodnosti."

IVF postupak može utjecati na rizik od raka dojke jer uzrokuje povremene promjene u razini estradiola i progesterona. Ipak, prethodne studije o riziku od raka dojke nakon IVF-a su neuvjerljive.

"Ova analiza je važna pogotovo zbog toga jer su ranija istraživanja, čak i recenzije i meta-analize, imale metodološka ograničenja, pogotovo relativno kratko praćenje i relativno mali broj slučajeva raka dojke, nedostatne detaljne informacije o IVF tretmanima ili slabu usporedbu s općom populacijom", objasnila je dr van den Belt-Dusebout.

"Osim toga, raniji rezultati su proturječni, neke studije nisu pokazale porast raka dojke, dok su drugi izvijestile o povećanom riziku u podskupinama IVF liječenih žena. Dakle, bila je potrebna velika studija s dugoročnim praćenjem. Rezultati ove dugotrajne kohortne studije su popunili nedostatke tih ranijih studija, " izjavila je.

Kod sveukupno 25,108 žena, 19,158 je započelo IVF tretmane između 1983. i 1995. godine (IVF skupina, prosječan broj IVF ciklusa 3,6) i 5,950 je započelo druge tretmane plodnosti između 1980. i 1995. godine (ne-IVF skupina).

Prosječna starost u vrijeme ulaska u studiju je bila 33 godine; prosječna dob pri kraju praćenja je bila 54 godine u IVF skupini i 55 godina u ne-IVF grupi.

Nakon medijana praćenja od 21 godinu, dokumentirano je 839 slučajeva invazivnog raka dojke i 109 slučajeva in situ karcinoma dojke u Nizozemskom Registru za rak. Rizik od raka dojke u IVF skupini je bio sličan onom iz opće populacije (standardizirani omjer učestalosti 1.01) i ne-IVF skupine (omjer rizika 1.01).

Kumulativna učestalost raka dojke u dobi od 55.g. je bila 3,0% u IVF skupini i 2,9% za ne-IVF skupinu (p = 0,85), a rizik se nije povećao tijekom vremena ili s brojem IVF ciklusa.

"Ovi rezultati su konstantni s odsustvom značajnog povećanja dugoročnog rizika od raka dojke kod žena liječenih ovim IVF tretmanima," navode autori u časopisu JAMA.

"Ova nacionalna studija je jedinstvena jer je obuhvatila velik broj IVF liječenih žena i muškaraca koji su podvrgnuti drugim tretmanima plodnosti, koji su praćeni više od 20 godina, s detaljnim podacima liječenja", izjavila je dr van den Belt-Dusebout.

"Rizik od raka dojke kod žena s IVF tretmanima je usporediv s rizikom kod žena iz opće populacije i kod žena koje su prošle druge načine liječenja plodnosti".

"Iako se rezultati temelje na ženama liječenim u Nizozemskoj koje su počele svoje IVF tretmane između 1983. i 1995. godine, vjerujemo da se rezultati mogu primijeniti i na žene u drugim zapadnim zemljama jer je IVF liječenje bilo slično u različitim zemljama u sličnim razdobljima", napomenula je.

"Budući da mnoge žene u našoj skupini još nisu ušle u menopauzu, i dalje je važno praćenje ženama u OMEGA skupini za procjenu rizika raka dojke u postmenopauzi nakon IVF-a. Osim toga, ne možemo biti sigurni za nove načine liječenja žena jer su korišteni različiti IVF protokoli. Međutim, nije vjerojatno da će žene liječene u novije vrijeme imati povećani rizik od raka dojke, jer su ti protokoli napravljeni da više nalikuju prirodnom menstrualnom ciklusu ", rekla je dr van den Belt-Dusebout.

"U novijim protokolima", objasnila je, "je regulacija kraća i stimulacija blaža s nižim dozama hormona nego u ranijim razdobljima. No svejedno trebamo procijeniti rizik od raka dojke u komparabilnim studija. Već smo prikupili podatke od žena liječenih u razdoblju od 1995. do 2001. godine pa ćemo analizirati te podatke u bliskoj budućnosti i što se tiče drugih vrsta raka vezanih uz hormone, kao što su tumori jajnika i raka endometrija. "

 

IZVOR: http://bit.ly/29ROhwo
JAMA 2016.
:: Dubravka Dedeić, dr.med :: spec. ginekologije i porodništva :: Poliklinika Harni
  Novosti - Sve