Datum zadnje izmjene: 14. 01. 2020.

Prekoncepcijske intervencije kod muškaraca

Tradicionalno, planiranje obitelji i programi prekoncepcijske pripreme, istraživanja i kliničke smjernice usmjerena su gotovo isključivo na žene. Međutim, rastuća je spoznaja o potrebi ne zanemarivanja ili previđanja muških reproduktivnih zdravstvenih potreba. Muško reproduktivno zdravlje potrebno je osigurati prije trudnoće jer se učinku zdravstvenog statusa muškog partnera na začeće i ishod trudnoće općenito pridaje malo pažnje sve dok ne nastane problem neplodnosti.

Kada razmišljamo o skrbi i savjetovanju za muškarce prije trudnoće, ciljevi su u mnogočemu doista slični onima u žena. Opći cilj projekta je osigurati optimalne i pozitivne rezultate reproduktivnog i seksualnog ponašanja, a umanjiti potencijalne negativne posljedice nezdravog načina života i nezaštićenog seksa. Postoje tri glavna područja koja treba promišljati kada je u pitanju brige o muškom reproduktivnom zdravlju.

 

 

 

1.Utjecaj na plodnost i začeće

Kada govorimo o plodnosti i začeća u cjelini, razmišljamo o faktorima koji mogu utjecati na kvalitetu sperme, količinu, koncentraciju i pokretljivost spermatozoida. Postoje razne supstance, anatomske varijacije, ponašanja, te čimbenici okoliša koji mogu utjecati na sposobnost muškarca da doprinese uspješnom začeću i trudnoći:

 

 

 

 

  • Određene zdravstvena i kirurška stanja, kao što su stanja testisa (npr varicocele, povijest traume testisa, nespušteni testisi, hipogonadizam), dijabetes i poremećaji erekcije mogu utjecati na plodnost u određenoj mjeri.
  • Brojni lijekovi (npr, nifedipin, spironolakton, steroidi, testosteron, kolhicin, selektivni inhibitori ponovne pohrane serotonina, cimetidin, tetraciklini) mogu mijenjati hipotalamus-hipofiza-gonadalnu os, a mogu smanjiti muški libido, utječu na funkciju erekcije, te imaju toksične učinke na sperma.
  • Duhan, alkohol i neki lijekovi, kao što su marihuana i kokain mogu utjecati na spermatogenezu.
  • Izlaganje opasnostima za okoliš, kao što su radijacija, toplina, zagađivači, olovo, živa i druge profesionalne kemikalija, pokazalo se da utječu na kvalitetu sperme.
  • Hobiji vezani uz kemikalije povezane s obradom drveta, slikarstvom, keramikom, izradom vitraja i čišćenjem oružja mogu utjecati na proizvodnju sperme.
  • Pokazano je da stres negativno utječe morfologija i koncentraciju spermija.
  • Pretilost - prema nekim istraživanjima, svakih 10 kg iznad idealne težine može dovesti do 10% porasta izgleda neplodnosti.
  • Neke genetske bolesti (npr, cistična fibroza, Klinefelter-ov sindrom, bolest policističnih bubrega), mogu smanjiti plodnost i kvalitetu spermija.

 

 

 

 

2.Utjecaj na trudnoću ili majčino zdravlje

"Lifestyle" faktori mogu utjecati na ženskog partnera i trudnoću. Prije svega, radi se o pušenju, koji izlaže trudnice pasivnom pušenju i potencijalno ima negativne učinke na fetus. Ostala pitanja uključuju spolno prenosive infekcije i HIV, što može značajno pridonijeti morbiditetu majke i fetusa, ponekad čak i smrtnosti. Rastuća je i količina literature koja pokazuje da uključenost očeva tijekom trudnoće i poroda može imati pozitivan učinak na zdravstvene rezultate ne samo muškara, nego i njegove partnerice i njihove djece.

Također treba spomenuti pitanje nasilja u partnerskom odnosu i prisilnog spolnog odnosa, čije negativne posljedice mogu imati utjecaj na tijek trudnoće i na majku.

 

 

 

 

 

3.Utjecaj na fetus

Postoje dodatni faktori sa strane oca za koje je pokazan učinak na fetus. Govorimo o etničkim genetskim uvjetima, kao što su Tay-Sachs bolest kod osoba s Ashkenazi židovskim pretcima i anemija srpastih stanica u Afroamerikanaca. Treba raspraviti i ponuditi probir za ova stanja, a ako se ukaže potreba treba provjeriti i majčinske faktore. Nedavna istraživanja pokazuju povezanost između starije dobi oca i stanja kao što su autizam, shizofrenija, i drugi mentalni zdravstveni problemi. Utvrđena je dva puta veća vjerojatnost shizofrenije u potomstvu ako je otac, u vrijeme začeća, bio je stariji od 45 godina, i tri puta veći rizik ako je otac bio stariji od 50 godina. Slično tome, utvrđeno je da je dijagnoza autizma u potomstvu gotovo šest puta veća ako je otac bio stariji od 40 godina.

 

 

 

 

 

Ključne preporuke


Sve u svemu, muško reproduktivno zdravlje i prekoncepcijska obrada su vrlo važni, a to je nešto što bi trebalo biti sastavni dio svakog pregleda muškarca. Moramo procijeniti razumijevanje čovjeka, kao i ciljeve i namjere u vezi razmnožavanja. Ukoliko muškarac želii ostvariti trudnoću sa svojom partnericom, moramo razgovarati o lijekovima, stanjima i aktivnostima koji mogu utjecati na njegovu plodnost ili trudnoću. Moramo provesti fizički pregled, u potrazi za nekim od znakova i simptoma stanja koja mogu utjecati na plodnost; raspraviti o sigurnom seksu i strategiji sprječavanja trudnoće; procjenu obiteljske povijesti i genetičku podložnost; procijeniti socijalnu povijest i način života, uključujući i pušenje, ovisnost, siguran seks i pitanja u ponašanju; i ne zaboraviti važnost procjene profesionalnih rizika i izloženosti kemikalijama na poslu ili hobijima.

Kako bi se spriječile spolno prenosive infekcije, treba obaviti probir na temelju smjernica utemeljenih na medicinksim dokazima. U svim dobnim skupinama, treba uzeti u obzir selekciju i savjetovanje o nasilju u partnerskom odnosu i sprječavanju prisilnog odnosa, uključujući i promicanje poštovanja i suglasnost sa seksualnim odnosom.

 

 


 

Prof. Dr R. Mishori, Georgetown University School of Medicine, 2016.Prijevod: dr. Vesna Harni
  Novosti - Sve