Datum zadnje izmjene: 16. 01. 2020.


Povišena razina testosterona može povećati rizik kod žena za razvoj mioma maternice, pokazuju novi podaci.

Jason YY Wong, doktor znanosti sa "Stanford University School of Medicine u Kaliforniji“ i njegovi kolege su otkrili da žene koje imaju visoke razine oba hormona - testosterona i estrogena u srednjoj dobi mogu imati veći rizik od razvoja benignih tumora nego žene s niskim razinama hormona.

Studija je objavljena online 15. prosinca u časopisu "Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism". Testosteron se smatra dominantnim muški hormonom, a kod žena su razine niske u usporedbi s estrogenom. Međutim, "testosteron može imati veći utjecaj nego što smo ranije mislili," rekao je dr Wong.

Izjavio je da bi liječnicima bilo mudro mjeriti razinu testosterona, zajedno s drugim spolnim hormonima - osobito estrogenom, kada preporučuju liječenje koje mijenja razinu hormona kod žena srednje dobi. Razina testosterona se trenutno ne provjerava rutinski u klinici za žene u ovoj dobnoj skupini, istaknuo je.

Upitana za komentar, Dr. Dana Redick, direktorica "University of Virginia Health System's Uterine Fibroid Treatment Center" u Charlottesville, koja nije bila uključena u ova najnovija istraživanja, je istaknula neka ograničenja studije.

"Uključena je mala skupina žena, kod kojih je kod manje od polovine... napravljeno cjelokupno praćenje", rekla je, napominjući također da su bile uključene sve žene koje su imale miom, bez obzira je li im on uzrokovao probleme ili je bilo potrebno liječenje. Ipak, ideja da testosteron može biti involviran u razvoj mioma je još uvijek važan podatak, istaknula je.

 

 

Samo pola žena u studiji je praćeno

Do dobi od 50 godina, između 70% i 80% žena razvija miome koji mogu uzrokovati nepravilna krvarenja, neplodnost, bol u zdjelici, ponavljane gubitke trudnoće i druge reproduktivne komplikacije, kažu autori. Žene koje su afroamerikanke ili su pretile imaju veći rizik od razvoja mioma maternice. Histerektomija je lijek prvog izbora; ostale opcije su ograničene i uključuju miomektomiju, kirurško uklanjanje pojedinih mioma koje ostavlja maternicu.

Dr. Wong i kolege su ispitali razine hormona i pojavu mioma maternice kod sudionica u "Study of Women's Health Around the Nation" (SWAN). Žene koje su imale histerektomiju su isključene iz studije. Međutim, od 3,240 žena upisanih na početku studije, samo je 43.,6% završilo praćenje.

Tijekom skoro godišnjih posjeta, sudionicama je testirana krv na razinu estrogena i androgena. Osim toga, žene su upitane jesu li imale dijagnozu i jesu li liječene zbog mioma maternice. Praćene su 13 godina.

Od svih žena, 512 je imalo ima jednu pojavu mioma, a dodatnih 478 je imalo ponavljajuće miome. One koje su imale visoke razine testosterona su imale 1,33 puta veću vjerojatnost za razvoj jedne pojave mioma nego žene koje su imale niske razine testosterona (omjer izgleda [OR], 1,33).

Žene koje su imale visoke razine oba hormona, testosterona i estrogena su imale još veći rizik za razvoj mioma od onih s niskim razinama hormona (OR, 1,52). Međutim, žene s visokim razinama oba hormona su imale manju vjerojatnost da će imati recidiv mioma nego žene s niskim razinama (OR, 0,50). Dr Wong je rekao da istraživanje njegov tima to nije moglo objasniti.

"Stvarno ne mogu komentirati mehanizam bolesti na temelju našeg istraživanja, jer je naša studija bila opservacijska koja se temelji se na stvarnoj populaciji. Bolje je to pitanje uputiti na kliničke epidemiološke studije," rekao je. On vidi rezultate kao početni poticaj za druge potencijalne studije. Volio bi u budućnosti vidjeti dugotrajnije studije s češćim provjerama razine spolnih hormona.

"Željeli smo podići svijest o potencijalnom zdravstvenom utjecaju testosterona i androgena kod žena srednje dobi i poslužiti kao polazište za buduće populacijske studije koje bi pratile razine hormona." No, "trebao uzeti u obzir nijanse između mnogih studija prije bilo kakve promjene u praksi", dodao je.

 

 

 

 

Važno je utvrditi kako se razvijaju miomi i naći nove metode liječenja

"Naši rezultati su posebno zanimljivi zbog testosterona jer on ranije nije bio prepoznat kao čimbenik u razvoju mioma maternice", dodala je glavna autorica Dr. Jennifer S Lee iz "Stanford University School of Medicine" i "Veterans Affairs Palo Alto Health Care System".

"Istraživanje otvara nove dileme o tome kako se miom razvija i kako se liječi", kaže se u priopćenju Endokrinološkog društva.
"S obzirom da liječenje mioma maternice košta oko 34.4 biliona $ godišnje, važno je prepoznati nove načine kako bi se bolje liječilo ovo stanje."

Dr. Redick se slaže s dr Lee. "Otvara nam se veliki prozor. Trebalo bi pogledati nešto drugo osim estrogena ili progesterona. Mislim da sve to ima veliku vrijednost. Vrlo malo ljudi je gledalo u [13- godišnji] prozor žena s miomima. To je nešto na što ću obratiti pozornost. "

 

 

 

 

J Clin Endocrinol Metab. Objavljeno online, 2015.:: Dubravka Dedeić, dr.med :: spec. ginekologije i porodništva :: Poliklinika Harni
  Novosti - Sve