Datum zadnje izmjene: 27. 12. 2019.

Leiomiomi, miomi, fibroidi, fibromiomi su  dobroćudne su izrasline nastale iz glatkog mišićnog i vezivnog tkiva maternice, koje čine 95% svih dobroćudnih tumora maternice. Otkrivaju se obično kod žena reprodukcijske dobi, najčešće između 35. i 55. godine života ginekološkim pregledom i slikovnom dijagnostikom, osobito ultrazvučnom pretragom. Nastaju pojedinačno, a daleko je češća istodobna pojava dva ili više manjih ili većih mioma, prije asimetričnog nego simetričnog rasta. Mogu biti različite veličine, težine i oblika (čak i preko 40 kg). 

Miomi maternice su najčešći tumori u zdjelici, a prisutni su u 70% žena nakon 35. godine života. Nastaju na različitim mjestima i dijelovima maternice. Većina mioma u maternici su submukozni, nakon čega slijede intramuralni a zatim subserozni. Ponekad se miomi pojavljuju primarno u širokom ligamentu (intraligamentarni), jajovodima ili cerviksu. Miomi na peteljci najčešće su subserozni miomi koji su pričvršćeni za maternicu tanjom ili debljom peteljkom. Miom koji se rađa submukozni je miom na peteljci koji izlazi kroz maternično ušće u rodnicu.

Miomi su obično višestruki ali se svi razvijaju od jedne monoklonske glatke mišićne stanice. Budući da imaju estrogenske receptore, miomi se često povećavaju tijekom reproduktivnih godina a smanjuju nakon menopauze. Prirodan tijek mioma obično obuhvaća porast i napredovanje u veličini tijekom reprodukcijske dobi sve do menopauze, a u klimakteriju i seniju najčešće dolazi do njihove spontane regresije.

 

Simptomi i znakovi

Postojanje mioma nije poznato velikom broju žena, posebice jer je većina mioma bez kliničkih simptoma. Veći miomi mogu izazivati nepravilna, jaka i produljena krvarenja s pratećom slabokrvnosti, kao i osjećaj napuhnutosti trbuha. Ponekad miomi pritiskuju okolne organe: mokraćni mjehur i debelo crijevo i na taj način stvaraju tegobe. Često su bolovi u križima posljedica rasta mioma. Akutni bol može nastati prilikom torzije mioma na peteljci, kada je nužan hitan kirurški zahvat. Miomi mogu sprječavati trudnoću; u trudnoći mogu uzrokovati ponavljajuće pobačaje, prijevremeni porod ili abnormalni položaj te učiniti nužnim porod na carski rez.

 

Dijagnoza i liječenje

Ginekološkim pregledom otkriva se tek manji dio mioma koji  rastu prema površini maternice, koja je pri tome slabije pokretna, neravne površine i tvrde konzistencije. Potvrda sumnje na miomatoznu maternicu i dijagnoza se postavljaju slikovnom pretragom. Uobičajeno se koristi ultrazvuk, a u dijagnostici submukoznih mioma kontrastni ultrazvuk s ubrizgavanjem fiziološke otopine kao negativnog kontrasta u materničnu šupljinu, koji jasno ocrtava miom. Ovo je i razlog zbog čega se kontrastni ultrazvuk često naziva i virtualna histeroskopija. Ako je nalaz ultrazvuka neodređen, učiniti će se magnetna rezonancija, koja je najtočnija slikovna pretraga.

 

Značajke 5D ultrazvuka

5D ultrazvučna tehnologija označuje dodatnu, vrhunsku kvalitetu revolucionarnog ultrazvučnog sustava uz automatizaciju tehnike koja više nije apsolutno ovisna o ultrasoničaru, uz najveću kvalitetu dijagnostičkog prikaza na LED monitoru i optimiziranim softverom, koji omogućuje novu slojevitu, dubinsku sliku poput CT prikaza u stvarnoj trećoj dimenziji u svim otvorenim pitanjima kako u ginekologiji, tako i opstetriciji.

Pri ultrazvučnoj analizi ponašanja mioma od najvećeg značaja su procjena nepravilnosti u morfologiji i ehogenosti, kao i pojava novih krvnih žila - proces neovaskularizacije. Stvaranje novih krvnih žila je zajednički fenomen svih malignih neoplazmi, ali je intenzitet neovaskularizacije ovisan o karakteristikama individualnog tumora. Otuda i pad otpora protoku krvi kroz krvne žile tumora može biti pokazatelj tumorskog malignog potencijala. Najučinkovitija tehnika u procjeni neovaskularizacije samog tumora, kao i područja u njegovoj neposrednoj okolici je tehnika obojenog Dopplera i osobito 5D power Doppler ultrazvučna tehnika.

 

 

Dr. Vesna Harni

 
 

Galerija fotografija

Ultrazvučna dijagnoza mioma
Ultrazvučna dijagnoza mioma
Ultrazvučna dijagnoza mioma
 

Povezane teme