Datum zadnje izmjene: 01. 01. 2020.

Ginekološkim ultrazvukom pregledavamo maternicu, jajovode i jajnike, ali i mokraćni mjehur, krvne žile zdjelice, prisutnost slobodne tekućine u zdjelici i povećanih limfnih čvorova.

Neki od ovih organa, kao npr. jajovodi, ne vide se pri uobičajenom pregledu i to je normalan nalaz. Kada se jajovodi vide, obično su prošireni tekućinom, gnojnim ili krvavim sadržajem i tada se uvijek radi o patološkim stanjima.

Ginekološki ultrazvuk je sigurna, precizna, učinkovita i bezbolna dijagnostička metoda koja omogućava detaljan uvid u ženski reprodukcijski sustav. Točnost ultrazvučne tehnike u procjeni normalne anatomije i patologije organa ženske zdjelice iznosi oko 82 do 91 posto, što ovisi o tehnici kojom radimo, o iskustvu pretraživača i ispunjenim uvjetima za pretraživanje.

Najveća mudrost ultrazvučnog pregleda cista je odrediti njihovu prirodu, radi li se o funkcionalnim cistama kao što su folikularna i lutealna cista, koje se stvaraju tijekom svakog ciklusa iznova i spadaju u normalan nalaz, ili se možda radi o cistama koje nisu povezane s menstrualnim ciklusom. Ove ciste se nazivaju nefunkcionalne ciste i upravo je ultrazvuk jedna od najboljih metoda u predviđanju ponašanja nefunkcionalnih cista. Ultrazvukom se procjenjuje broj cista, postojanje intracističnih pregrada ili izraslina, postoji li slobodna tekućina u trbuhu. Doplerskim pregledom utvrđujemo vaskulariziranost, broj i raspored novih krvnih žila i mjerimo indekse protoka. Višedimenzionalnim rekonstrukcijama prikazujemo detalje koji nisu dostupni uobičajenom ultrazučnom pregledu.

 

Istodobni prikaz u tri ravnine

Pojava višedimenzionalnog ultrazvuka omogućuje vizualizaciju ne samo određenih dijelova uterusa nedostupnih dvodimenzionalnom prikazu uslijed položaja uterusa, već i odabir optimalne ravnine kao i načina prikaza sumnjive lezije.

Trodimenzionalni ultrazvuk (3D-UZV) uveden je u upotrebu devedesetih godina 20. stoljeća, a daje mogućnost prostornog, volumetrijskog i višepresječnog prikaza. Ovdje se dvodimenzionalni prikaz uz podršku kompjutora pretvara u trodimenzionalni prostorni prikaz, dok četverodimenzionalni ultrazvuk (4D-UZV) znači prostorni prikaz u stvarnom vremenu. Istodobni prikaz tumora u tri ravnine - uzdužnoj, poprečnoj i frontalnoj uz automatizaciju procesa i veći broj slojeva za bolji prikaz dubine i bolju dijagnostičku točnost, omogućuje ne samo mjerenje volumena i prikaz vanjskog izgleda tumora, te njegovog odnosa sa susjednim organima, već i usporedni prikaz unutrašnje stijenke tumora kao i intratumorskih promjena. Osim iznimne vrijednosti trodimenzionalnog ultrazvuka u procjeni urođenih grešaka ženskog reprodukcijskog sustava, novija istraživanja ukazuju na značajno veću dijagnostičku točnost 3D ultrazvuka u kombinaciji s 3D power doppler prikazom krvnih žila u prije operativnoj procjeni sumnjivog nalaza na jajniku.

Ultrazvučna dijagnoza ginekološke ciste

Nove krvne žile / Neovaskularizacija

Pri ultrazvučnoj analizi ponašanja tumora od najvećeg značaja su procjena nepravilnosti u morfologiji i ehogenosti, kao i pojava novih krvnih žila - proces neovaskularizacije.

Stvaranje novih krvnih žila je zajednički fenomen svih malignih neoplazmi jajnika, ali je intenzitet neovaskularizacije ovisan o karakteristikama individualnog tumora. Otuda i pad otpora protoku krvi kroz krvne žile tumora može biti pokazatelj tumorskog malignog potencijala. 

Najučinkovitija tehnika u procjeni neovaskularizacije samog tumora, kao i područja u njegovoj neposrednoj okolici je tehnika obojenog Dopplera i osobito 3D power Doppler ultrazvučna tehnika. Mogućnost pažljive analize arhitektonike krvnih žila tumora značajno poboljšava i proces ultrazvučne dijagnostike raka jajnika. Malignu neovaskularizaciju odlikuju mnogobrojni arteriovenski shuntovi - spojevi između arterijskih i venskih krvnih žila, suženja ili mikroaneurizme i slijepa krvna jezerca. Tako i točnost postavljanja ispravne dijagnoze raka jajnika u njegovom najranijem stadiju primjenom kombinirane metode višedimenziolanog ultrazvuka s osnaženim doplerom iznosi 97.7%.
 


Značajke 5D ultrazvuka

5D ultrazvuk s novim tehnološkim inovacijama osigurava dodatne automatske presjeke koji omogućuju slojevitiju sliku i daju dubinu slici ujedno poboljšavajući dijagnostičku točnost. 

U dijagnostici anomalija uterusa trodimenzionalna rekonstrukcija ima prednost nad dvodimenzionalnim prikazom, te se njegova točnost može mjeriti s točnošću histerosalpingografije. 5D ultrazvučna tehnologija označuje dodatnu, vrhunsku kvalitetu revolucionarnog ultrazvučnog sustava uz automatizaciju tehnike koja više nije apsolutno ovisna o ultrasoničaru, uz najveću kvalitetu dijagnostičkog prikaza na LED monitoru i optimiziranim softverom, koji omogućuje novu slojevitu, dubinsku sliku poput CT prikaza u stvarnoj trećoj dimenziji u svim otvorenim pitanjima kako u ginekologiji, tako i opstetriciji.

 

 

Dr. Vesna Harni

Galerija fotografija

Ultrazvučna dijagnoza ginekološke ciste
Ultrazvučna dijagnoza ginekološke ciste
Ultrazvučna dijagnoza ginekološke ciste
Ultrazvučna dijagnoza ginekološke ciste
Ultrazvučna dijagnoza ginekološke ciste
Ultrazvučna dijagnoza ginekološke ciste
 

Povezane teme