Datum zadnje izmjene: 01. 01. 2020.

Liječenje cista na jajniku ovisi o starosnoj dobi, reproduktivnom statusu, vrsti i veličini ciste,  promjenama ciste tijekom vremena, prisutnosti pregrada i neovaskularizacije, razini tumorskih biljega te o simptomima koje cista stvara.

 

'Watch and wait' / Konzervativni nadzor

Ako su u pitanju funkcionalne ciste u žena reproduktivne dobi i bez većih simptoma, idealan pristup je pričekati i ponoviti ultrazvuk nakon tri, četiri ili šest mjeseci.

Ultrazvučnom kontrolom prati se porast ciste u veličini, promjena sadržaja, kao i pojava simptoma. Čekanje uz redovite ultrazvučne kontrole uobičajena je praksa i u postmenopauzalnih žena, ukoliko se radi o jednostavnim cističnim tvorbama, ispunjenim tekućinom, čiji je promjer manji od 2 cm uz negativne tumorske biljege prije svega Ca-125.

 

Kontraceptivne tablete

Primjena kontraceptivnih tableta zaustavlja ovulaciju i smanjuje mogućnost stvaranja novih cista tijekom budućih menstrualnih ciklusa. U ovu svrhu se kontraceptivne pilule uzimaju obično između 6 mjeseci i dvije godine.

Uzimanje oralnih kontraceptiva značajno smanjuje rizik karcinoma jajnika i jajovoda, i to ovisno o duljini uzimanja pilula. Rizik karcinoma jajnika raste sa životnom dobi i najveći je u postmenopauzi.

Liječenje cista

Vaginalna punkcija i sklerozacija ciste alkoholom

Pod određenim uvjetima, kada su ciste na jajniku bistrog sadržaja, glatkih unutrašnjih stijenka, bez pregrada i bez transvaginalno doplerski detektirane neovaskularizacije, a serumske vrijednosti CA 125 su ispod 35 U/ml, može se učiniti i transvaginalna punkcija ciste s njenom alkoholnom sklerozacijom.

Ciste se punktiraju u općoj anesteziji, iglom debljine 18 gauge, ultrazvučnim navođenjem sondom. Kod negativne citologije punktata, cista se ispuni 96% alkoholom, injicira 50% od volumena evakuirane tekućine, te se ostavi 5 minuta unutar cistične šupljine, nakon čega se kompletno evakuira.

Rezultati ovakove prakse iz Klinike za ginekologiju i porodništvo KB Merkur / prim. doc. dr. Duić, objavljeni su u znanstvenom časopisu Gynaecologia et Perinatologia još 2002. godine. Punktirano je 160 pacijentica s ovarijskim cistama volumena 40–140 ml u dobi od 18–60 godina. Šest pacijentica (3,75%) su imale intenzivnu bol u zdjelici koja je ublažena analgeticima. Nakon tri mjeseca cista je recidivirala u 8 pacijentica (5,00%), isključivo kod volumena ciste većeg od 100 ml. Zaključak ovog istraživanja je bio da je ultrazvučno navođena transvaginalna punkcija ciste na jajniku jednostavna i lako izvodljiva. Postupak s 96% alkoholom je pokazao dobre rezultate, uz napomenu da bi za ciste volumena iznad 100 ml trebalo injicirati veću količinu alkohola (2/3 količine aspiriranog sadržaja), te ga ostaviti dulje unutar cistične šupljine (15–20 minuta).

 

Operativno liječenje

U žena reproduktivne dobi koje nemaju nikakve simptome nikada se ne žuri s operativnim zahvatom pri prvom nalazu ciste manje od 6 - 8 cm, s ultrazvučnim karakteristikima jednostavne ciste, urednim kolor-dopplerom i urednim tumorskim biljezima. Ako je cista prisutna dulje vrijeme,  ako raste i izaziva bolove, treba je ukloniti poštednom laparoskopskom operacijom.

Ponekada je jaka bol uz nalaz ciste na jajniku razlog za operativni zahvat. U ovom slučaju razlog bolova može biti obilnije krvarenje u trbušnu šupljinu kod ovulacije ili pucanja ciste žutog tijela, ali i pri torzije ciste, kada dolazi do uvrtanja samo ciste ili ciste zajedno s jajnikom oko svoje ose. Pri tome je znatno ugrožena cirkulacija jajnika, pri čemu je vrlo važno prepoznati ovo stanje i što ranijim operativnim postupkom omogućiti oporavak cirkulacije i tkiva jajnika. Ukoliko nastupi oštećenje jajnika, što je moguće ustanoviti samo tijekom operacije, zajedno s cistom se mora ukloniti i jajnik.

Kirurški zahvat kojim se uklanja cista na jajniku naziva se cistektomija, ukoliko se uklanja i jajnik taj zahvat se naziva ooforektomija. Ako se pak uklanjaju i jajovod i jajnik, ovaj zahvat je adneksektomija. Ako se tijekom operativnog zahvata pokaže da se radi o zloćudnoj tvorbi, pravilo je da se operacija dovrši operativnim stagingom, tj. procjenom uznapredovalosti bolesti uz multiple biopsije. Definitivni kirurškui zahvat planira se naknadno, tek nakon svih obavljenih pretraga potrebnih za pravilnu procjenu opsežnosti kirurškog zahvata.

 

 

Dr. Vesna Harni

Galerija fotografija

 

Povezane teme