Datum zadnje izmjene: 03. 05. 2022.

Operacija "podizanja mjehura s trakom“ ili slingplastika s trakom / tension-free vaginal tape (TVT) poboljšala je seksualnu aktivnost u žena sa stresnom urinarnom inkontinencijom, najavljuju rezultati studije iz Kine.

Doktor Lan Zhu, s kolegama iz bolnice Peking Union Medical College,  proučavao je 105 seksualno aktivnih žena sa stresnom urinarnom inkontinencijom koje su se podvrgle operaciji TVT. Prosječna dob bila je 51 godinu, a oko polovine ispitanica nalazile su se u menopauzi. Sudionice su prije i nakon operativnog zahvata popunjavale kratki upitnik "The Pelvic Organ Prolapse/Urinary Incontinence Sexual Questionnaire Short Form" (PISQ-12).

Kako je objavljeno u znanstvenom časopisu 'Menopause', godinu dana nakon operacije, seksualna se aktivnost poboljšala kod 77.1% ispitanica, ostala je nepromijenjena u 17.1%, a pogoršala se u 5.7% žena operiranih ovom tehnikom.

"Uspjeh" za seksualnu aktivnost definiran je kao "puno bolji"; ostali su rezultati definirani kao neuspjeh.

U skupini s uspjehom prosječni zbroj bodova iz upitnika PISQ-12 značajno se povećao s 29.96 na početnoj razini na 33.53 nakon jednogodišnjeg praćenja.

Suprotno tome, u grupi neuspjeha zbroj bodova u upitniku je porastao s 27.25 na 29.25, što je činilo tek neznatnu razliku.

Iako je došlo do značajnog poboljšanja u fizičkoj domeni, bez obzira na uspjeh ili neuspjeh, emocionalne i partnerske domene nisu pokazale značajne promjene. Stoga autori napominju da je porast rezultata fizičke domene uzrokovao porast ukupnog rezultata.

U usporedbi s predoperativnim vrijednostima, nije bilo značajnih promjena u osjećajima bolova tijekom spolnog odnosa godinu dana nakon oeprativnog zahvata. Međutim, žene su imale manje straha od inkontinencije tijekom seksa i manje negativnih emocionalnih reakcija tijekom snošaja nakon TVT-a nego prije.

TVT može poboljšati seksualnu aktivnost kod stresne urinarne inkontinencije

Dr. Harvey Winkler, šef  Ženske zdjelične medicine i rekonstruktivne kirurgije: uroginekologija u Northwell Health, New York, rekao je, "Ova studija dodaje važne dokaze da tehnike poput TVT-a poboljšavaju seksualnu aktivnost kod seksualno aktivnih žena koje pate od stresne urinarne inkontinencije."

Ishodi od jedne godine su "primjereni i prihvatljivi" za procjenu seksualne funkcije, napomenuo je. "Seksualna funkcija je multifaktorijalna i kako vrijeme napreduje od postupka indeksiranja, teško je kontrolirati promjenu varijabli poput starenja. Suprotno tome, ako operativni postupak negativno utječe na seksualnu funkciju, mogli bismo očekivati ​​da će se to dogoditi vrlo brzo nakon zahvata."

"Pacijentice koji imaju miješanu (stresnu i urgentnu) urinarnu inkontinenciju i prevladavajuću urgentnu inkontinenciju urina, trebale bi prvo liječiti urgentnu komponentu, prije odluke o operativnom podizanju mjehura trakom", dodao je.

Dr. R. Mark Ellerkmann, ravnatelj uroginekologije u Medicinskom centru Mercy u Baltimoreu, rekao je: "Poremećaji donjeg mokraćnog sustava poput stresne urinarne inkontinencije, prekomjerno aktivnog mokraćnog mjehura i bolnog sindroma mokraćnog mjehura povezani su sa seksualnom disfunkcijom. Iako su podaci koji izravno uspoređuju načine liječenja ograničeni, bihevioralne, medicinske i kirurške intervencije za stresnu inkontinenciju povezane su s poboljšanjem seksualne funkcije."

"Konzervativne intervencije, kao što su fizikalna terapija dna zdjelice i umjereno mršavljenje pacijenatica koje su pretile, mogu biti vrlo učinkoviti u smanjivanju stupnja stresne urinarne inkontinencije, što zauzvrat može poboljšati seksualnu disfunkciju, čime se potencijalno gubi potreba za kirurškim intervencijama", dodao je.

Doktorica Melissa Laudano, urolog iz zdravstvenog sustava Montefiore u New Yorku, komentirala je: "Zabilježeni su slični rezultati koji naglašavaju poboljšanje ženske seksualne funkcije nakon operacije zbog stresne urinarne inkontinencije; međutim, napominjemo, ova studija ... koristi validirani upitnik za seksualnu funkciju koji se posebno bavi seksualnom disfunkcijom kod pacijentica s urinarnom inkontinencijom i poremećajima zdjeličnog dna. Ona naglašava važnost da pitanja koja se tiču ​​seksualne disfunkcije uključe u pre- i postoperativnu procjenu. "

"Neke pacijentice nisu idealni kandidati za navedeni operativni zahvat", dodala je. "Posebno treba razmotriti bolesnice koji žele trudnoću / rađanje djece, imaju povijest erozije mrežice ili zdjeličnog zračenja, imaju patologiju uretre kao što je divertikulum uretre ili čiji je osobni izbor izbjegavanje mrežnice."

 

 

IZVOR: https://bit.ly/30ihDQG

Menopause, online 2020.

Povezane teme

  Novosti - Sve