Datum zadnje izmjene: 27. 12. 2019.

TENS

Lokalna primjena topline u mnogih pacijentica će dovesti do popuštanja grčevitog bola jednostavnim utjecajem na krvne žile, popuštanje spazma i poboljšanje prokrvljenosti organa male zdjelice, a time i maternice. Istraživanje kojim je uspoređivan učinak lokalne primjene topline s niskim dozama ibuprofena (3x400 mg dnevno) i placebo lijeka, pokazalo je jednaku učinkovitost lokalne primjene topline i ibuprofena. Primjena visokofrekventne transkutane nervne stimulacije, transcutaneous electric nerve stimulation – TENS  može se prema mišljenju kanadskog udruženja ginekologa SCOG svrstati u potporne tretmane u liječenju dismenoreje kod žena koje ne podnose lijekove. Ovaj vid liječenja spada prema evidence-based medicine u skupinu IIB, odnosno znanstvena istraživanja pokazala su veću učinkovitost u djelovanju na dismenoreju u odnosu na placebo. Mnogim će ženama od pomoći biti i metode liječenja kao što su ayurveda, fitoterapija, homeopatija ili tradicionalna kineska medicina i akupunktura. 
 

Ajurveda

Ajurveda potječe iz starodrevne vedske tradicije te predstavlja dio najstarijih predaja znanja u povijesti. Vedska znanost obuhvaća mnoga područja znanja, počevši od duhovne filozofije do logike, matematike, glazbe, jezika, astronomije, arhitekture i zdravlja. Vedski mudraci prvi su prepoznali jedinstveno polje koje opisuje kvantna fizika te su prvi shvatili točnu međuigru ljudske svijesti i materijalnog svijeta. Iz vedske tradicije dolazi ayurveda, moćno znanje o zdravlju koje zalazi u sve pojedinosti i čija je osnovna ideja ponovno uspostavljanje psihofiziološke ravnoteže oživljavanjem razmjene između svijesti i svih vidova tijela, duha i osjećaja. 

Ayurveda je prethodila kineskoj, starogrčkoj, zapadnoj i svim ostalim počecima cjelovite medicine na koje je snažno utjecala, pa ju mnogi nazivaju majkom svih umijeća iscjeljivanja. Tajna ponovnog buđenja načela koja će srediti narušeno zdravlje sastoji se u otkrivanju svih izuzetno snažnih, ujedinjujućih i iscjeliteljskih veza – dodirnih točaka između svijesti, tijela, duha i osjećaja – te pronalaženja puta do njih. U osnovi, sve bolesti ukazuju na to da je izgubljena veza s ujedinjujućim unutarnjim izvorom. 

Ayurveda polazi od pretpostavke da ravnoteža upravlja svakom tjelesnom funkcijom te da svaka bolest nastaje zbog smetnji homeostaze, odnosno ravnoteže. Dok je konvencionalna medicina usmjerena na uništavanje vanjskih uzročnika, ayurveda se usredotočuje na unutarnju ravnotežu, koja se organizira i određuje iz DNK, gradeći nesavladive obrambene mjere. Budući da ayurveda posjeduje drugačiji medicinski oslonac – jedinstveno polje, koje se nalazi na razini dubljoj od one DNK-a, ona može pomoći u organiziranju zamršenih zadataka besprijekornog obnavljanja. Ayurveda posjeduje znanje o tome kako nekoliko osnovnih elemenata i načela oblikuje cjelokupno stvaranje i kako nastaju razlike između pojedinih konstitucija.
Pet ayurvedskih elemenata, odnosno elemenata od kojih smo sazdani, poznajemo kao prostor, zrak, vatru, vodu i zemlju. Ovih pet elemenata predstavljaju više od materijalnog vida života, jer sadrže duboko usađene zakone prirode koja ih je stvorila. Iz pet osnovnih elemenata nastaju doshe, tri psihofiziološka osnovna načela, koja se iskazuju u cijeloj prirodi i čiji rezultat čini jedinstvenu osobu - vata, pitta i kapha dosha, u svim svojim kombinacijama. 
 

Alternativni pristup dismenoreji

Vata dosha predstavlja životnu energiju i najsnažnija je od svih dosha. Njena normalna zadaća je održavanje i hranjenje tijela i stoga je ona prauzročnik sveg transporta, kretanja i komunikacije. Najčešće dolazi do njenog poremećaja, a neravnoteže vata doshe je u oko 60-80% uzrok bolesti. Pitta dosha upravlja probavom, gladi i žeđi, apsorpcijom, asimilacijom, hranjenjem, metabolizmom, tjelesnom temperaturom, toplinom, inteligencijom, razumijevanjem, odlučnošću, hrabrošću, mekoćom tijela, sjajem očiju i bojom kože. Kapha dosha spaja elemente u tijelu i potiče građu tijela. Ona daje tijelu čvrstinu, otpornost, imunitet, krepkost, stabilnost i snagu. Podmazuje zglobove, daje koži vlagu, pomaže ranama da zacijele. Prema opisu fizičara Johna Hagelina, kvantni fizičari ustanovili su pet osnovnih kvantno mehaničkih "tipova okretanja odnosno spinova" elementarnih čestica, koji se povezuju da bi tvorili tri "super polja", što bi se moglo poistovjetiti s pet osnovnih elemenata ayurvede pomoću kojih nastaju tri doshe.

Medicinski gledano doshe su načela izmjene tvari, koja upravljaju cjelokupnom psihofiziološkom konstitucijom i procesima koji se u njoj odvijaju. Tri doshe odgovorne su za individualne razlike i potrebe u izboru hrane, njezinog okusa, temperature i sl. Upravljaju stvaranjem, održavanjem i razaranjem tjelesnog tkiva. Odgovorne su za emocije i psihologiju. Iz neravnoteže dosha nastaju negativne emocije kao što su strah, ljutnja, bijes, pohlepa, a u ravnoteži postoji razumijevanje suosjećanje, ljubav itd. Možemo reći da su tri doshe osnova psihosomatskog postojanja čovjeka. Poteškoće i bolovi za vrijeme mjesečnog krvarenja prema ayurvedi mogu se također podijeliti u tri skupine: vata, pitta i kapha poremećaj, bez obzira na tjelesni tip. 

Neravnoteža vata doshe je odgovorna za nastanak spastičke dismenoreje: kontrakcije stijenke maternice, spazma cerviksa, snažne boli prije nastupanja menstruacije, koja popušta s početkom krvarenja. Stil života koji potiče ovu poremetnju nakuplja vatu u završnom crijevu, te ju potiskuje u rekto-uterine ligamente. Nastaje zbog: 

 1. retroverzije uterusa
 2. lumbarne skolioze
 3. poremetnje koštanog dijela male zdjelice
 4. dislokacije sakruma
 5. zatvora
 6. hemoroida
 7. lumbosakralnog artritisa
 • Za vata vrstu grčeva i neudobnosti povoljna je masaža donjeg dijela trbuha toplim sezamovim ili ricinusovim uljem, nakon čega bi na trbuh trebalo staviti topli termofor. Dok grčevi ne popuste uzima se žličica aloa vera gela s dva prstohvata crnog papra tri puta dnevno. Prije i tijekom menstruacije pije se nekoliko šalica vata čaja i zapali aroma lampa s vata aroma uljem.
   
 • Neravnoteža pitta doshe je odgovorna za upalne procese endometrija i kongestivnu dismenoreju: pojačana je vaskularizacija endometrija. Bol je snažnija tijekom faze krvarenja, a prestaje po prestanku krvarenja. Bol i napetost u donjem dijelu trbuha prati obilno vaginalno krvarenje, osjećaj pečenja u stopalima i dlanovima, odljev žućkaste tekućine. Dojke postaje nježne, mjehur je osjetljiv, mogu se pojaviti valunzi i razdraženost. Kod pitta vrste menstruacijskih problema povoljna je masaža donjeg dijela trbuha kokosovim uljem. Prije i tijekom menstruacije pije se nekoliko šalica pitta čaja dnevno i zapali aroma lampa s pitta aroma uljem.
   
 • Neravnoteža kapha doshe je odgovorna za kongestivnu dismenoreju, uslijed zastoja tijeka krvi kroz miometrij i cerviks. Bol je povezana s pojačanim bjelkastim iscjetkom gušće konzistencije, nadimanjem, zadržavanjem vode, osjećajem težine, letargije i pospanosti. Česta je pojava cističnih jajnika. Za kapha vrstu grčeva i neudobnosti povoljna je masaža donjeg dijela trbuha s mješavinom jednakih dijelova ulja od gorušice i ricinusa. 

Prije i tijekom menstruacije pije se dnevno nekoliko šalica kapha čaja i zapali aroma lampa s kapha aroma uljem. Maharishijeva ayurveda za bolove prije i tijekom menstruacije preporučuje pripravak MA 244, ujutro i navečer po jednu tabletu sve dok smetnje ne nestanu. Za točnu dijagnostiku konstitucijskog tipa i određivanje vrste poremetnje, kao i načina liječenja u ayurvedskoj terapiji nužan je pregled ayurvedskog savjetnika.

 

Fitoterapija

U liječenju ženskih tegoba preporučuje mnoge biljke, od kojih su se u praksi korisnima osobito pokazale slijedećih šest biljaka: stolisnik, kamilica, vrkuta, rusomača, bijela kopriva i jaglac. U liječenju dismenoreje poglavito su značajni stolisnik s antibakterijskim, adstringentnim i spazmolitičkim djelovanjem, vrkuta s protuupalnim djelovanjem i djelovanjem na regulaciju ciklusa, konopljika koja uravnotežuje produkcija prolaktina, a time i FSH/LH, te produkciju progesterona i kamilica s antiseptičkim i spazmolitičkim djelovanjem. 

Prof. Dr. Ingrid Gerhard u svojoj knjizi "Gynäkologie integrativ" navodi nekoliko kombinacija fitofarmaka u obliku tinkture, ulja za masažu i čaja koji mogu biti od pomoći u liječenju dismenoreje:

 • Tinctura dysmenorrhoicae
  Rp/
  Tinct. Belladonnae DAB
  Tinct. Hyoscyami DAB
  Tinct Vibutni Erg –B 6
  Tinct Valeriane DAB aa 5.0 g
  Mf. tinct. dysmenorrhoicae. 
  DS. Kod bolnih menstruacija uzeti 3-4 puta dnevno po 10 kapi tinkture.
   
 • Solutio dysmenorrhoicae
  Rp/
  Matricariae aeth. DAB
  Carvi aeth. DAB
  Foeniculi aeth. DAB
  Melissae aeth DAB aa 20.00 g
  Mf. solutio dysmenorrhoicae.
  DS. Kod bolnih menstruacija eteričko ulje izravno ili razblaženo u omjeru 1:1 s nekim biljnim uljem više puta dnevno utrljati u donji dio trbuha, ili u područje križa.
   
 • Species dysmenorrhoicae
  Rp/
  Matricariae flos tot. 30.0 g
  Melissae folium conc. 20.0 g
  Millefolii flos tot. 20.0 g
  Potentillae anserinae herba conc. 20.0 g
  Foeniculi fructus cont. 10.0 g
  Mf. species dysmenorrhoicae.
  DS. 1 čajnu žličicu mješavine preliti s šalicom kipuće vode (oko 150 ml) i ostaviti u pokrivenoj šalici 10-15 minuta. Procijediti i piti do 5 šalica na dan.
   

Homeopatija

Homeopatijase razvila u 18. stoljeću kao blaži i umjereniji način liječenja koji se temelji na načelu slično se liječi sličnim (Similia similibus curentur) i na teoriji minimalne doze. Još je u 5. stoljeću prije Krista grčki liječnik Hipokrat - poznat i kao otac medicine, prvi pisao o liječenju sličnog sličnim, te prvi ukazao na činjenicu da je bolest posljedica prirodnih sila, a ne božanskih utjecaja. Homeopatsko liječenje, u obliku kakvom je danas poznato, promovirao je Dr. C.F.Samuel Hahnemann (1755.-1843.). U svoje vrijeme zagovarao je mnogo toga što danas više nije novost: pravilnu prehranu, redovitu tjelovježbu i poboljšane socijalne uvjete. Može izgledati neobično ukoliko se pogledaju opisi remedija, da neke od njih kao svoj osnovni sastojak u sirovoj formi imaju veoma opasan otrov. To je obrada osnovne forme ili potenciranje same, čime se reducira količina aktivne sirove tvari, dok se povećava njena moć djelovanja. Učinak potenciranja povećava energetsku snagu remedije. 

Potencirana remedija sadrži manjak materije koja direktno djeluje na tjelesna tkiva i kao takva je netoksična i ne uzrokuje nuspojave. Energetska snaga remedije je ona koja djeluje na energetsku snagu organizma potičući ga tako da pomogne prirodnim tjelesnim sredstvima koje će dovesti do izlječenja. Slijedom Hahnemannovog uspjeha, homeopatija se brzo proširila Europom i dijelom Amerike. Klasična homeopatija temelji se na radu Dr. J.T. Kenta, američkog homeopata, koji je uveo pojam konstitucijskih tipova i propisivanja homeopatskih lijekova u skladu s tim, pri čemu se prije propisivanja nekog homeopatskog lijeka uzimaju u obzir fizički simptomi bolesti i emocionalne karakteristike pacijenta.

Homeopatski lijekovi se spravljaju uzastopnim razblaživanjem ljekovite tvari, a nalaze i široku primjenu u području liječenja dismenoreje. Najveća prednost homeopatskih pripravaka koji se koriste u liječenju menstruacijskih tegoba nad drugim lijekovima je apsolutna neškodljivost i odsutnost kontraindikacija. U vrlo rijetkim slučajevima može se javiti blaga nepodnošljivost od strane želuca.  U liječenju se primjenjuje D12 potenca, 2-3 puta dnevno po 4 globule, počevši 1-2 dana prije očekivane menstruacije ili u vrijeme početka bolova: 

 • Beladonna D12: Snažna dismenoreja s bolovima, kod žena osjetljivih na vrućinu i koje lako „planu“, te u slučaju pratećih glavobolja. Kod ovih žena je upadljiv nedostatak žeđi.
 • Chamomilla D12:Teška dismenoreja s bolovima koji zrače u bedra. Bolovi su razdražujućeg karaktera. Pogodna je kod nemirnih žena promjenjivog raspoloženja, kojima „ništa ne pomaže“.
 • Cimicifuga D12:Teška dismenoreja, koja se pogoršava s nastupanjem krvarenja. Spastički bolovi u cijelom trbuhu koji zrače prema bedrima. Žena je izrazito labilnog raspoloženja, gotovo „histerična“, što se mijenja u potištenost i depresiju.
 • Cocculus D12:Jaka dismenoreja praćena osjećajem slabosti pri vrlo često obilnim menstruacijskim krvarenjem. Bolove pogoršava nedostatak sna, kao i zabrinutost za druge.
 • Colocynthis D12:Menstruacijski bolovi koji se poboljšavaju uz toplinu i blagu masažu. Žena je često nestrpljiva i lako se ljuti, a bolovi ju uznemiravaju.
 • Cyclamen D12:Teška spastička dismenoreja. Preuranjena menstruacija koja obilno teče. Menstruacijska krva je obično tamna, gotovo crna, s krvnim ugrušcima.
 • Lachesis D12:Snažni menstruacijski bolovi kongestivnog tipa, koji se značajno poboljšavaju ili potpuno prestaju s nastupanjem jačeg krvarenja. Nepodnošenje uske odjeće, žene koje lako „planu“, često izražen PMS.
 • Magnesium phosphoricum D12:Dismenoreja koja se poboljšava na toplinu i blagi pritisak, često praćena neuralgičkim bolovima i povećanom razdražljivosti. Žena se “savija“ od bolova, pri čemu se intenzitet bolova smanjuje.
 • Nux vomica D12:Dismenoreja s grčevitim stezanjima maternice. Razdražljive, nestrpljive, častoljubive žene, "radoholičarke". Osjećaj zimice, bolovi se poboljšavaju na toplinu.
 • Pulsatilla D12:Izražena dismenoreja, koja obično počinje još u pubertetu. Menstruacije su neredovite s čestim višemjesečnim izostancima. Menstruacija obično započne, potom potpuno prestane da bi se krvarenje zatim ponovno vratilo. Promjene raspoloženja, žena se često rasplače, nakon čega se ponovno javlja razdražljivost.
 • Veratrum album D12:Teška spastička dismenoreja, praćena hladnoćom, povraćanjem, proljevom, nedostatkom snage i slabosti. Karakter žene: ljubomorne, očajne, ljute žene. Velika unutrašnja hladnoća.


Ukoliko primjena navedenih homeopatskih pripravaka tijekom dva ciklusa ne dovede do željenog poboljšanja, potrebno je provesti klasični postupak određivanja konstitucijskih tipova i propisivanja homeopatskih lijekova u skladu s tim.
 

Akupunktura

Kineska medicina bolne mjesečnice se povezuju s nečim što se naziva “Qi zastoj”, pa akupunktura nalazi izvrsnu indikaciju za primjenu. Primjenjuje se najčešće 3-4 puta mjesečno, tijekom više ciklusa, obično tijekom 3-6 ciklusa, a tradicionalno akupunkturne točke su Ren 4, Ma 29, Mi 6, Le 3, Di 4 (njemačka klasifikacija akupunkturnih točaka). Ukoliko nije postignut zadovoljavajući rezultat, akupunktura se primjenjuje diferencirano, slično homeopatskim lijekovima:

 • Qi zastoj: osjećaj razdražljivosti i napetosti. Akupunkturne točke: Du 20, Pe 6 između 21.-28. dana ciklusa,
 • zastoj krvi:ugrušci u menstruacijskoj krvi i popuštanje bolova nakon odilaska ugrušaka. Akupunkturne točke: Mi 10, Ma 36 između 21. – 7. dana ciklusa,
 • hladnoća i vlažnost: hladne noge i stopala, poboljšanje primjenom topline. Akupunkturne točke: Ni 7, Moxa između 1. – 7. dana ciklusa,
 • kombinacija Qi zastoja i zastoja krvi: izražena slabost i umor, kao i bljedilo. Akupunkturne točke: Ma 36 i Bl 23 između 8. – 21. dana ciklusa.

Uz akupunkturu i promjenu prehrane preporučuje se mješavina ljekovitog bilja pod nazivom Xiao Yao Wan, dok japanski liječnici preporučuju biljku Toki Shakuyaku San. Uporaba ovog biljnog lijeka tijekom dva mjeseca je u znanstvenom pokusu japanskih liječnika bila statistički značajno bolja od placebo lijeka, a dobrotvorni učinak se zadržavao daljnjih dva mjeseca, po prestanku uzimanja ove biljke.
U prevladavanju dismenoreje, posebice dugotrajnih i refrakternih oblika, integralna medicina preporučuje mnogobrojne komplementarne i alternativne mjere. Dosadašnja iskustva ukazuju da bi od važne koristi mogle biti slijedeće promjene:

 • Prihvaćanje različitih aspekata biti žena – psihoterapeutska potpora.
 • Izbjegavanje rizičnih čimbenika: pušenje, držanje dijete, uspostavljanje mentalnog zdravlja i dobrih socijalnih kontakata.
 • Pravilna prehrana: izbjegavanje rafiniranih ugljikohidrata, crvenog mesa, žumanjka jajeta, margarina, hidrogeniziranih biljnih ulja uz puno svježeg voća te svježeg i kuhanog povrća posebice mahunarki, integralne žitarice i riba.
 • Mineralno-vitaminska nadopuna: magnezij 300 mg/dan, vitamin B1 100 mg, vitamin E 2x200 IU i omega-3 masne kiseline 1.000 – 2.000 mg EPA i DHA.
 • Lokalna primjena topline, TENS, ayurveda, uporaba ljekovitog bilja, homeopatija i akupunktura.

 

 

dr. Vesna Harni

Povezane teme