Dijete s niskim udjelom ugljikohidrata mogu nadmašiti medicinsko liječenje IBS-a
Među pacijentima sa sindromom iritabilnog crijeva (IBS), dijeta s niskim udjelom ugljikohidrata ili dijeta s niskim udjelom fermentabilnih oligosaharida, disaharida, monosaharida i poliola (FODMAP) plus tradicionalni prehrambeni savjeti za IBS nadmašili su farmakološko liječenje.
Prema novoj studiji, pronađeni su dokazi da su ove dijetetske intervencije bile učinkovitije nakon 4 tjedna, što ukazuje na njihov potencijal kao prve linije liječenja.
"IBS je poremećaj koji može imati različite temeljne uzroke i može se manifestirati na različite načine među pacijentima. Također je vjerojatno da se najučinkovitija opcija liječenja može razlikovati kod pacijenata", rekla je glavna autorica Sanna Nybacka, RD, PhD, postdoktorandica istraživač molekularne i kliničke medicine na Sahlgrenska akademiji Sveučilišta u Göteborgu, Göteborg, Švedska.
"Do 80% pacijenata s IBS-om navodi da su im simptomi pogoršani prehrambenim čimbenicima, a modifikacije prehrane smatraju se obećavajućim putem za ublažavanje simptoma IBS-a", rekla je. "Međutim, budući da svi pacijenti ne reagiraju na modifikacije prehrane, potrebne su nam studije koje uspoređuju učinkovitost dijetetskih i farmakoloških tretmana IBS-a kako bismo bolje razumjeli koji će pacijenti imati veću korist od kojeg tretmana."
Studija je objavljena online u znanstvenom časopisu The Lancet Gastroenterology and Hepatology.
Usporedba liječenja
Nybacka i kolege proveli su jednostruko slijepo, randomizirano kontrolirano ispitivanje u specijaliziranoj ambulantnoj klinici u Sveučilišnoj bolnici Sahlgrenska u Göteborgu, Švedska, između siječnja 2017. i rujna 2021. Uključili su odrasle osobe s umjerenim do teškim IBS-om, definiranim kao ≥ 175 točaka na IBS-u Sustav bodovanja ozbiljnosti (IBS-SSS) i oni koji nemaju drugih ozbiljnih bolesti ili alergija na hranu.
Sudionici su u omjeru 1:1:1 dobili dijetu s niskim udjelom FODMAP-a plus tradicionalne prehrambene savjete (50% ugljikohidrata, 33% masti, 17% proteina), dijetu optimiziranu vlaknima s niskim udjelom ugljikohidrata i visokim udjelom proteina i masti (10% ugljikohidrati, 67% masti, 23% bjelančevine), ili optimizirani medicinski tretman na temelju dominantnih simptoma IBS-a. Sudionici su bili maskirani nazivima dijeta, ali je farmakološki tretman bio otvoren.
Nakon 4 tjedna, sudionici su razotkriveni i potaknuti da nastave s dijetom.
Tijekom 6 mjeseci praćenja, oni u skupini s niskim unosom FODMAP-a upućeni su da ponovno uvedu FODMAP-ove. Onima u skupini farmakološkog liječenja ponuđeno je personalizirano savjetovanje o prehrani i nastavak uzimanja lijekova.
Nasumično je raspoređeno 304 od 1104 sudionika za koje je ocijenjeno da ispunjavaju uvjete. Međutim, 10 sudionika nije primilo njihovu intervenciju nakon randomizacije, tako da su samo 294 sudionika bila uključena u modificiranu populaciju s namjerom liječenja: 96 u skupini s niskim unosom FODMAP-a, 97 u skupini s niskim unosom ugljikohidrata i 101 u optimiziranoj medicinskoj skupini. skupina za liječenje. Sveukupno, 82% bile su žene, a prosječna dob bila je 38 godina.
Nakon 4-tjedne intervencije, 73 od 96 sudionika (76%) u skupini s niskim unosom FODMAP-a, 69 od 97 sudionika (71%) u skupini s niskim unosom ugljikohidrata i 59 od 101 sudionika (58%) u optimiziranoj medicinskoj terapijska skupina imala je smanjenje od ≥ 50 bodova u IBS-SSS u usporedbi s početnom vrijednošću.
Strože smanjenje rezultata od ≥ 100 bodova primijećeno je u 61% skupine s niskim unosom FODMAP-a, 58% u skupini s niskim unosom ugljikohidrata i 39% u skupini s optimiziranim medicinskim tretmanom.
I u skupini s niskim unosom FODMAP-a i s niskim unosom ugljikohidrata, 95% sudionika završilo je 4-tjednu intervenciju, u usporedbi s 90% u farmakološkoj skupini. Dvoje ljudi u svakoj skupini reklo je da su neželjeni događaji potaknuli njihov prekid, a petero u skupini koja je primala medicinski tretman prestalo je prerano zbog nuspojava. Nije bilo ozbiljnih nuspojava ili smrti povezanih s liječenjem.
"Iznenadila nas je učinkovitost prehrane s malo ugljikohidrata optimizirane vlaknima, koja je pokazala usporedivu učinkovitost s kombiniranom prehranom s niskim unosom FODMAP-a i tradicionalnom IBS-om", rekao je Nybacka. "Iako su prethodna saznanja sugerirala da visok unos masnoća može pogoršati simptome u nekih pojedinaca, čini se da sinergija s niskim unosom ugljikohidrata čini prehranu podnošljivijom za te pacijente."
Autori su primijetili da, budući da su sve tri opcije liječenja pokazale značajnu i klinički značajnu učinkovitost, u personaliziranim planovima treba uzeti u obzir želje pacijenata, jednostavnost primjene, suradljivost, isplativost i dugoročne učinke, uključujući one na stanje prehrane i crijevnu mikrobiotu .
Razmatranja budućih postupaka
Nybacka i kolege preporučili su dodatna ispitivanja prije uvođenja dijete s niskim udjelom ugljikohidrata u kliničku praksu. "Lošija razina lipida u krvi kod nekih sudionika u skupini s niskim unosom ugljikohidrata ukazuje na područje za oprez", rekla je.
Istraživački tim također planira procijeniti promjene u sastavu mikrobiote i metabolomičke profile među sudionicima kako bi razumjeli daljnje čimbenike povezane s pozitivnim ishodima liječenja.
"Otprilike dvije trećine pacijenata s IBS-om navodi da određena hrana izaziva simptome, zbog čega su mnogi pacijenti zainteresirani za istraživanje prehrambenih intervencija za svoje simptome", rekao je Brian Lacy, dr. med., profesor medicine i programski direktor programa stipendiranja GI-a na klinici Mayo u Jacksonvilleu na Floridi. Jedna od najčešće korištenih dijeta za liječenje IBS-a je dijeta s niskim udjelom FODMAP-a."
Lacy, koji nije bio uključen u ovu studiju, koautor je kliničkih smjernica Američkog gastroenterološkog fakulteta za 2021. za liječenje IBS-a.
On i njegovi kolege preporučili su ograničeno ispitivanje dijete s niskim unosom FODMAP-a za poboljšanje simptoma, kao i ciljanu upotrebu lijekova za podtipove IBS-a sa zatvorom ili proljevom i psihoterapiju usmjerenu na crijeva za sveukupne simptome IBS-a.
"Međutim, postoje problemi s dijetom s niskim udjelom FODMAP-a, jer je može biti teško uvesti, može biti prilično restriktivna, a dugotrajna uporaba može dovesti do nedostatka mikronutrijenata", rekao je. "Važno je da nema velikih studija koje uspoređuju dijetetske intervencije izravno s medicinskim terapijama, što je dovelo do studije Nybacke i kolega."
Lacy je uočio nekoliko ograničenja, uključujući fokus na jedno središte, kratkoročnu intervenciju i raznolikost terapija korištenih u medicinskom dijelu studije. Osim toga, neke terapije dostupne u Sjedinjenim Državama nisu dostupne u Europi, tako da različiti pristupi medicinskom liječenju u prvima mogu dovesti do različitih rezultata. U isto vrijeme, rekao je, studija je važna i o njoj će se naširoko raspravljati među pacijentima i kliničarima.
"Mislim da će vjerojatno izdržati test vremena", rekla je Lacy. Dijeta jednostavna za korištenje sa zdravorazumskim savjetima koji poboljšavaju simptome vjerojatno će se na kraju pretvoriti u prvu liniju terapije za pacijente s IBS-om."
Low-FODMAP, Low-Carb Diets May Beat Medical Treatment for IBS - Medscape - May 21, 2024.