Datum zadnje izmjene: 06. 04. 2025.

Epidemiolozi raka koji proučavaju prehranu već dugo nastoje razumjeti povezanost konzumacije kave i čaja s rizikom za različite vrste raka. Kod kave su dosadašnja istraživanja pokazala slabe ili nedosljedne veze s rizikom za rak dojke, jajnika i drugih vrsta raka. No, sve više dokaza sugerira da redovita konzumacija kave može smanjiti rizik za rak jetre, endometrija i debelog crijeva. Krajem prošle godine, analiza podataka iz više od deset studija pokazala je da veći unos kave ili čaja značajno smanjuje rizik za nekoliko vrsta raka glave i vrata.

Iako su ovi nalazi obećavajući, još uvijek nisu dovoljno čvrsti da bi doveli do službenih prehrambenih preporuka – barem ne zasad, kaže Caroline Um, dr. sc., iz Američkog društva za borbu protiv raka u Atlanti. Um proučava podatke iz studija prevencije raka (CPS-II i CPS-III), dviju dugoročnih prospektivnih kohortnih studija o prehrani.

"Važno je nastaviti istraživati kavu i čaj," naglašava Um, "jer sve više ljudi počinje ih konzumirati u mlađoj dobi." Industrijske analize pokazuju rastući trend konzumacije ovih napitaka među mlađim generacijama. Istovremeno, dodaje, "vidimo promjene u stopama raka debelog crijeva i dojke te njihov porast među mlađim odraslim osobama. Zašto se to događa? Ne znamo. Ne znamo ni jesu li rizični faktori isti kod mlađih pacijenata kao kod starijih. Stoga želimo procijeniti sve moguće čimbenike kako bismo pronašli odgovore."

 

Novi uvidi iz istraživanja raka glave i vrata

U istraživanju objavljenom u prosincu 2024., Yuan-Chin Amy Lee, dr. sc., epidemiologinja raka na Institutu Huntsman pri Sveučilištu Utah, proučavala je konzumaciju kave i čaja u odnosu na različite vrste raka glave i vrata.

Analizom podataka iz 14 studija, koje su obuhvatile 9500 slučajeva raka i gotovo 16.000 kontrolnih ispitanika, Lee i njezin tim otkrili su da su osobe koje su pile četiri ili više šalica kave dnevno imale značajno manji rizik od raka glave i vrata u usporedbi s onima koji nisu konzumirali kavu (omjer izgleda, 0,83; 95% CI, 0,69-1,00).

Razlažući podatke prema tipu raka, istraživači su otkrili da su rizici od raka orofarinksa, hipofarinksa i usne šupljine također bili značajno niži kod osoba koje svakodnevno piju kavu.

Jedna od ključnih prednosti studije bila je velika veličina uzorka, što je omogućilo istraživačima da analiziraju pojedinačne vrste raka i različite vrste napitaka. Također, otkriveno je da je i jedna šalica kave bez kofeina dnevno povezana s nižim rizikom od raka usne šupljine.

Ovi rezultati dodatno podupiru mišljenje da kofein nije nužno glavni čimbenik koji utječe na rizik od raka kod konzumacije kave i čaja, kako se ranije pretpostavljalo.

"Na temelju naših opažanja smatramo da polifenoli i bioaktivni spojevi, prisutni u svim vrstama kave i čaja, mogu imati zaštitnu ulogu," rekla je Lee. "Ovi spojevi pokazali su antioksidativna i antikancerogena svojstva u staničnim linijama raka. No, potrebne su dodatne studije kako bi se to potvrdilo."

 

Neočekivani rezultati i skriveni utjecaji

Istraživanje je pokazalo da su kava i čaj povezani s nižim rizikom od raka, ali je jedan nalaz iznenadio znanstvenike: redovita konzumacija čaja bila je povezana s višim rizikom od raka grkljana.

Lee i njezin tim pretpostavljaju da bi uzrok mogao biti teofilin, bioaktivni spoj prisutan u crnom čaju, koji može smanjiti pritisak u donjem jednjaku, što dovodi do želučanog refluksa i povećava rizik od raka grkljana. No, naglasila je da je potrebno prikupiti više podataka.

Slično tome, u studiji Caroline Um, konzumacija kave – osobito bez kofeina – bila je povezana sa smanjenim rizikom od svih vrsta raka debelog crijeva. Međutim, veća dnevna konzumacija kofeinske kave bila je povezana s većim rizikom od raka rektuma.

"Moguće je da nismo mogli u potpunosti uzeti u obzir sve druge čimbenike rizika koji doprinose razvoju raka," kaže Um. "Kod rjeđih vrsta raka imamo manji broj slučajeva, što otežava tumačenje podataka."

Ovi različiti rezultati naglašavaju složenost interakcija između kave, čaja, njihovih metabolita i crijevne mikrobiote, što bi moglo utjecati na rizik od raka.

"Još uvijek ne znamo dovoljno o različitim vrstama bakterija u debelom crijevu i kako se one razlikuju u pojedinim njegovim dijelovima. To je nešto što želimo dodatno istražiti," rekla je Um, dodajući da CPS-III studija prikuplja uzorke mikrobioma i prehrambene podatke.

 

Promjene u prehrambenim navikama

"Navike konzumacije kave i čaja su izuzetno složene," kaže Lee, koja planira daljnja istraživanja na globalnoj razini kako bi analizirala utjecaj kave, čaja i raka glave i vrata.

"U našim dosadašnjim studijama nismo mogli znati dodaju li ispitanici mlijeko, šećer ili druge dodatke u kavu i čaj," kaže Lee. "Također ne znamo ništa o načinima pripreme – različitim metodama prženja zrna ili temperaturi serviranja pića, što može biti važno za određene vrste raka."

Caroline Um dodaje da bi i podrijetlo zrna kave moglo igrati ulogu, no takve je detalje teško pratiti u epidemiološkim studijama.

Uz to, prehrana se stalno mijenja. "Kako možemo pratiti sve te promjene? To je veliki izazov," kaže Um.

Na primjer, kava koju su pili sudionici CPS-II studije iz 1980-ih vjerojatno se značajno razlikuje od one koju konzumiraju ispitanici CPS-III studije, započete 2006. – u doba kada je Starbucks kultura bila u punom zamahu.

Više se pije kava s različitim dodacima, što bi moglo utjecati na epidemiološke studije raka, uključujući i potencijalnu povezanost s pretilošću, upozorava Um.

 

Zaključak

Dok postoje intrigantni dokazi o korisnim fitohemikalijama u kavi i čaju, istraživači naglašavaju da ih treba nastaviti proučavati odvojeno – "idealno kroz epidemiološke studije, molekularna istraživanja i randomizirana ispitivanja."

Obje znanstvenice slažu se da još uvijek nije vrijeme za konkretne prehrambene preporuke. "Bit će potrebno daljnje istraživanje, slično onome što smo vidjeli kod duhana i alkohola, prije nego što panel stručnjaka donese konačne zaključke," kaže Lee.

 

Coffee and Tea Linked to Reduced Cancer Risk, but the Cup Is Murky

Dr. Vesna Harni powered by AI Chat GPT 4,0

Povezane teme