Datum zadnje izmjene: 18. 01. 2020.


Američki adolescenti manje upražnjavaju seks, a većina onih koji su imali spolni odnos koriste zaštitu, najčešće kondome, objavljeno je u zadnjem izvješću američkog centra za kontrolu i prevenciju bolesti "CDC - Centers for Disease Control and Prevention's" nacionalnog središta za zdravstvenu statistiku " NCHS - National Center for Health Statistics".

"Postotak muških i ženskih adolescenata koji su imali spolni odnos najmanje jednom, u stalnom je padu tijekom zadnjih 25 godina praćenja, od 1988. do 2013. godine. Ovaj pad je bio veći kod muških nego kod ženskih adolescenata", navodi se u izvješću.

Osobito, u razdoblju između 2011–2013. godine, 44% djevojaka (4.3 million) i 47% mladića (4.8 million) starosne dobi izmađeu 15 i 19 godina su iskusili spolni odnos. Ovaj postotak bio je statistički značajno niži za 14% kod djevojaka i za 22% manji kod mladića adolescentne dobi tijekom zadnjih 25 godina, navodi CDC.

U ranim adolescentnim godinama (15 i 16 godina), mladići češće imaju seks nego djevojke. Ali u dobi od 17 godina, vjerojatnost stupanja u spolne odnose bila je slična i kod mladića i kod djevojaka. U dobi od 19 godina, pribiližno su 2 od 3 adolscenta imali spolni odnos, napisano je u izvješću.

 

Kontracepcija ja uobičajena

Ali većina adolescenata koristi zaštitu. U razdoblju 2011–2013, 79% djevojaka i 84% mladića adolescentne dobi koristili su neki od oblika kontracepcije pri prvom spolnom odnosu, i ovaj postotak se nije mijenjao tijekom vremena, navodi CDC.

Kondom je ostao najčešće korištena kontraceptivna metoda među adolscentima. Uporaba hitne kontracepcije kod adolescentica koje su imale spolni odnos najmanje jednom porasla je tijekom proteklog desetljeća s 8% u 2002. godini na 22% u razdoblju 2011–2013. godine, navodi se u izvješću.

U dobi od 19 godina, adolescentice koje nisu koristile kontracepciju pri prvom spolnom odnosu, imale se dvostruko veću šansu poroda u adolescentnoj dobi, u odnosu na djevojke koje su koristile kontracepciju.

Gladys M. Martinez, PhD, i Joyce C. Abma, PhD, iz NCHS odjela za vitalnu statistiku zabilježili su u svom izvješću da troškovi javnog zdravstva kod adolescentnog poroda iznose oko $9.4 milijardi dolara godišnje, te imaju negativne posljedice na fizičko, psihološko i ekonomsko stanje mladih majki i njihove djece.

"Tijekom 2013.godine, stopa adolescentnih porođaja u SAD-u je za dob 15–19 godina opala s 57% u 1991. godini, paralelno s padom stope adolescentnih trudnoća. Ali ove stope su još uvijek više od stopa u drugim razvijenim zemljama," zabilježili su autori.

"Razumijevanje ovih obrazaca i trendova u spolnoj aktivnosti, uporabi kontracepcije i njihovog utjecaja na adolescentne trudnoće može pomoći u osiguranju konteksta u vezi aktualnog pada stope poroda kod američkih adolescenata," napisali su.

Njihovi rezultati proizlaze iz podataka od oko 2,000 ženskih i muških tinejdžera u dobi od 15-19 godine koji su sudjelovali u nacionalnom istraživanju rasta obitelji.

 

 

 

NCHS Data Brief No 209. Published July 22, 2015.dr. Vesna Harni
  Novosti - Sve