Datum zadnje izmjene: 09. 05. 2022.


Selektivni inhibitori ponovne pohrane serotonina (SSRI) mogu ublažiti simptome premenstrualnog sindroma i premenstrualnog disforičnog poremećaja, ali nisu lijek prvog izbora niti za jedan od njih, kaže dr. Ellen Haller.

Prvi korak u liječenju PMS-a i PMDD-a su osnovni postupci poput dijete, prestanka pušenja, dovoljno sna i rješavanja stresa, navela dr. Haller na konferenciji o zdravlju žena koju je sponzoriralo Sveučilište Kalifornija.

Nadoknađivanje kalcija pokazalo se da također smanjuje psihičke i fizičke simptome za 48% u PMS-u i 30%, u odnosu na placebo, rezultat je to randomiziranog placebo-kontroliranog istraživanja 497 žena. U tom istraživanju žene su koristile 600 mg kalcijevog karbonata ili placeba dvaput dnevno tijekom 3 menstrualna ciklusa, rekla je dr. Haller, profesorica kliničke psihijatrije na navedenom sveučilištu.

Ako terapija opuštanjem i kalcijem ne pomogne, naredni korak u liječenju žena s PMS-om mogu biti SSRI (Am. J. Obstet.Gynecol. 1998;179:444-52).

Pregled baze Cochrane pokazao je u 31 pregledanom istraživanju da su SSRI puno učinkovitiji od placeba u liječenju PMS-a. Bupropion koji je inhibitor ponovne pohrane dopamina i noradrenalina, nije učinkovit za te žene (Cochrane Database Syst. Rev. 2013;6:CD001396).

Male doze SSRI mogu se uzeti svakodnevno ili samo u lutealnoj fazi ciklusa počevši od 14. dana s posljednjom tabletom na 1. dan menstruacije.

Pacijentice koje imaju PMS reagiraju puno brže i uz manje doze nego žene s depresijom i obično nemaju simptome ustezanja uz režim pijenja u fazi žutog tijela. U žena s PMDD preliminarni podaci pokazuju da su SSRI učinkovitiji od preparata kalcija.

Pilot studija 39 žena s PMDD pokazala je da je fluoksetin puno učinkovitiji od kalcija ili placeba za terapiju PMDD. To je istraživanje uspoređivalo fluoksetin 10 mg dvaput dnevno, kalcijev karbonat 600 mg dvaput dnevno i placebo (J. Clin. Psychopharmacol. 2013;33:614-20).

Dr. Haller savjetuje izbjegavati kontracepciju koja sadrži samo gestagene ili druge kombinacije OHK, jer samo može pogoršati PMDD.

Drospirenon, oralna kontracepcija poznata kao Yaz (drospirenon 3 mg plus etinil estradiol 20 mcg) odobren je za terapiju PMDD temeljem kliničkih dokaza.

U dvostruko slijepoj, randomiziranoj placebo-kontroliranoj studiji 450 žena s PMDD koristilo je Yaz (24 aktivne i 4 placebo tablete), a sve tijekom 3 menstrualna ciklusa. Skupina na Yazu imala je 47% smanjenje tegoba u usporedbi s 38% u skupini s placebom.

Nuspojave, uglavnom mučnina i intermenstrualno krvarenje nagnale su 15% žena na Yazu i 4% ostalih da odustanu od studije (Obstet. Gynecol. 2005;106:492-501).

Značajni PMS javlja se u oko 30% žena, a PMDD u oko 3-8%. PMDD tipično počinje u žena u 3. desetljeću (ženine dvadesete godine) i pogoršava se tijekom vremena.

Ove bolesti smanjuju kvalitetu života i otežavaju normalno funkcioniranje žene tijekom druge faze ciklusa, što se odražava na ženin posao, školu i međuljudske odnose. "Često puta propuštamo točnu dijagnozu, a kada je u pitanju PMDD, čak i do 90%."

Suprotno tome, oko 40% žena koje misle da imaju PMDD zapravo imaju premenstrualno pogoršanje bipolarnog poremećaja, depresije, anksioznosti ili drugih psihijatrijskih poremećaja čiji se simptomi i inače pogoršavaju u kasnoj 2. fazi ciklusa.

Da bi se postavila dijagnoza PMDD, premenstrualnog disforičnog poremećaja, potrebno je isključiti neke druge bolesti, poglavito hipotireozu. Pacijentica bi trebala voditi dnevnik u kojemu bilježi sve simptome koji se javljaju tijekom ciklusa.

 

 Ob.Gyn. News Digital Network


 
  Novosti - Sve