Datum zadnje izmjene: 16. 01. 2020.


Preoperacijsko davanje azitromicina smanjuje infekciju kod majki nakon carskog reza na pola i značajno smanjuje broj poslijeporođajnih pregleda u bolnici.

Intravenozni azitromicin širokog spektra je vrlo učinkovit ako se da sa standardnim profilaktičkim antibioticima. Potrebno je liječenje 17 pacijenatica kako bi se spriječila jedna poslijeoperacijska infekcija i 43 kako bi se spriječio jedan slučaj endometritisa, izvijestio je dr Alan Tita na godišnjoj skupštini o trudnoći pod pokroviteljstvom Društva za fetomaternalnu medicinu.

"Također smo vidjeli općenito bolji ishod kod majki, a protokol je bio siguran za novorođenčad", rekao je dr Tita, profesor opstetricije i ginekologije na Sveučilištu u Alabami, Birmingham.

Istraživanje pod imenom "The Study of Effectiveness and Safety of Azithromycin-Based Extended-Spectrum Prophylaxis to Prevent Post Cesarean Infection (C/SOAP)" je uključilo 2,013 žena iz 14 mjesta. Sve su bolesnice imale jednoplodnu trudnoću od najmanje 24 tjedana. Pacijentice su išle na carski nakon najmanje 4 sata aktivnog porođaja ili 4 sata nakon pucanja vodenjaka.

Sve su žene dobile standardnu antibiotsku profilaksu uskog spektra, bilo cefazolin ili klindamicin. Randomizirane su na prijeoperacijski intravenski azitromicin 500 mg ili placebo. Studija je imala pragmatičan dizajn pa je dezinfekcija kože provedena po standardnim protokolima.

U primarni ishod su ubrojeni endometritis, infekcije rane, apsces, pelvični septični tromboflebitis, pijelonefritis, upala pluća i meningitis. Sekundarni ishodi su uključivali vrućicu majke, neplanirani pregled kod zdravstvenih radnika (uključujući bolničke hospitalizacije i posjete hitnoj službi) te smrt.

Ishod kod novorođenčeta je bio sastavljen od smrti, sepse ili sumnje na sepsu i ozbiljnih neonatalnih oboljenja uključujući sindroma respiratornog distresa, nekrotizirajući enterokolitis, periventrikularne leukomalacije, intraventrikularno krvarenje 3. stupnja ili više i bronhopulmonarnu displaziju.

Nije bilo osnovne razlike u indikaciji za carski rez ili tipu kože i reza maternice, rekao je dr Tita. Većina bolesnica (88%) je primilo ispitivani lijeka prije reza.

Stopa primarnog kompozitnog ishoda je smanjena za polovicu kod žena kojima je dodan azitromicin sa cefalosporinskom profilaksom (6% vs 12%, relativni rizik, 0,49). Rana infekcija je smanjena za 65% (2,4% vs 6,6%, RR, 0.35).

Azitromicin je značajno poboljšao sekundarni ishod majki u odnosu na placebo, uključujući groznicu (5% u odnosu na 8,2%, RR, 0.61), hospitalizaciju ili neplanirane posjete (8,2% vs 12,4%, RR, 0.66). Dodatak azitromicina je bio povezan sa značajnim smanjenjem stope teškog majčinog morbiditeta (1,5% vs 2,9%).

Mjesto stanovanja, pretilost, vrsta kože nisu značajno utjecali na bilo koji od ovih rezultata, izjavio je dr Tita.

Dodatak azitromicina je bio siguran za novorođenčad. Kompozitni sigurni neonatalni ishod je bio 14,3% kod tretirane skupine i 13,6% u placebo grupi - nije bilo značajne razlike. Nije bilo razlike u suspektnoj ili potvrđenoj sepsi (11,8% naprema 12,5%) ili ozbiljnom morbiditetu novorođenčadi (4,4% vs 3,4%), izvijestio je dr Tita.

Nije bilo smrtnih slučajeva kod majki ili djeteta. Bilo je 11 alergijskih reakcija kod majki, pet hospitalizacija na intenzivnoj njezi i pet suspektnih za srčane nuspojave.

Na pitanje da li čak i kratka izloženost azitromicinu može promijeniti mikrobiom fetusa, dr Tita je rekao da razmišlja o tome ali da je odgovor još uvijek nepoznat.

"Prikupljamo dodatne informacije i uzorke, promatramo pa ćemo pokušati odgovoriti na to. Također, nadam se da ćemo prikupiti sredstva za dugoročno praćenje ove djece. Za sada smo prikupili podatke o njima za 3 mjeseca i nismo vidjeli ništa u vezi, ali slažem se da ih treba dugoročno promatrati", rekao je. "Azitromicin se već dugo koristi od strane dosta opstetričara i općenito je pokazano da je siguran za novorođenčad."

 

2016 Godišnji sastanak o trudnoći | Društvo za fetomaternalnu medicinu.:: Dubravka Dedeić, dr.med :: spec. ginekologije i porodništva :: Poliklinika Harni
  Novosti - Sve