Datum zadnje izmjene: 17. 01. 2020.


Američko društvo opstetričara i ginekologa (ACOG - American College of Obstetricians and Gynecologists) je u rujanskom broju časopisa "Obstetrics & Gynecology" objavilo revidirane smjernice za dijagnozu i terapiju mučnina i povraćanja tijekom trudnoće.

U novim smjernicama, koje su zamijenile one iz 2004. godine, su ažuriranja dosadašnjih standardnih načina liječenja. Kombinacija doksilamina i vitamina B6 koji je maknut s tržišta 1983.godine je vraćena kao dokazano sigurna i učinkovita terapija. ACOG kaže da kombinaciju treba uzeti u obzir kao prvu liniju farmakoterapije.

Smjernice sadrže popis lijekova koje pacijentice trebaju izbjegavati. Iako su neke studije pokazale povećani rizik za porođajne defekte kod korištenja ondansetrona u ranoj trudnoći a druge studije nisu, apsolutni rizik za fetus je nizak, piše u smjernicama. Kao i kod svih lijekova, treba izvagati rizike i koristi u svakom pojedinačnom slučaju.

 

Simptomi su nepriznati i neliječeni

Procjenjuje se da je 50% trudnica iskusilo mučninu i povraćanje, 25% je imalo samo mučninu, a 25% nisu imale ništa, napisali su autori. Ponavljanje u kasnijim trudnoćama je bilo u rasponu od 15,2% do 81%.

Međutim, mučnina i povraćanje ne dobijaju pozornost koja im je potrebna iz nekoliko razloga. Jedan od njih je da su "jutarnje mučnine" uobičajene u ranoj trudnoći, tako da trudnice i njihovi liječnici minimiziraju simptome pa se zbog toga ne liječe. Također, žene ne traže pomoć jer su zabrinute zbog sigurnosti uzimanja lijekova.

Međutim, autori u smjernicama navode da liječenje mučnine i povraćanja tijekom rane trudnoće prije nego što napreduju može pomoći staviti simptome pod kontrolu i spriječiti ozbiljne komplikacije, uključujući bolničko liječenje.

Važno je vrijeme početka mučnina ili povraćanja. Simptomi gotovo uvijek počinju prije 9 tjedana trudnoće. Kada mučnina ili povraćanje počinju prvi put nakon 9 tjedana, treba uzeti u obzir i druga stanja.

Ostale preporuke koje se temelje na visokoj znanstvenoj razini (razina A) su:

 

 

  • Standardna preporuka da se prenatalni vitamini uzimaju tijekom 3 mjeseca prije začeća može smanjiti učestalost i težinu mučnina i povraćanja u trudnoći.
  • Kod bolesnica s prekomjernim povraćanjem koje također imaju smanjene razine TSH, liječenje hipertireoze ne bi trebalo početi bez dokaza (poput guše, antitijela štitnjače, ili oboje) za bolesti štitnjače.


Među preporukama koje su na temelju ograničenih znanstvenih dokaza (razina B):

 

 

  • Liječenje đumbirom je pokazalo korist u smanjenju mučnina i može se smatrati nefarmakološkom opcijom.
  • Liječenje teških mučnina i povraćanja u trudnoći ili hyperemesis gravidarum s metilprednizolonom može biti učinkovito kod teških slučajeva; međutim, profil rizika metilprednizolona ukazuje da bi trebao biti korišten kao posljednji izbor.


Autori priznaju da razlike u tretmanu moraju biti bazirane na temelju individualnih potreba pojedine pacijentice.

Isto tako, liječenje mučnina i povraćanja u trudnoći treba ovisiti o ženinom doživljaju ozbiljnosti njezinih simptoma. Olakšanje simptoma utječe na kvalitetu života, smanjuje troškove zdravstvenih usluga i skraćuje vrijeme bolovanja.

 

 

Obstet Gynecol. 2015; 126: 687-688.:: Dubravka Dedeić, dr.med :: spec. ginekologije i porodništva :: Poliklinika Harni
  Novosti - Sve