Datum zadnje izmjene: 17. 01. 2020.


Mnoge žene s teškim simptomima menopauze se ne liječe, iako su dostupni sigurni i učinkoviti lijekovi, ukazuje aktualno istraživanje iz Australije.

Nalazi se, također, mogu primijeniti i na druge zemlje, prema glavnoj autorici Dr. Susan R. Davis sa Sveučilišta Monash u Melbourneu.

"Iz moje interakcije s kolegama iz cijelog svijeta, ne vjerujem da je ono što smo uočili specifično za Australiju", rekla je. "Liječenje menopauze je relativno slično u Velikoj Britaniji, SAD-u i u Australiji."

I do polovice žena u menopauzi iskusi vazomotorne simptome, kao što su navale vrućine i noćno preznojavanje. Hormonsko nadomjesno liječenje (HNL) je vrlo učinkovito. No, nakon početnih rezultata studije "Women's Health Initiative" istraživanje je pokazalo da HNL može povećati rizik od raka dojke, moždanog udara i drugih ozbiljnih problema, pa su mnoge žene prestale koristiti hormonsku terapiju.

Kao što je objavljeno u internetskom izdanju časopisa "Menopause", u 2013. i 2014. Dr. Davis i njezin tim analizirali su odgovore iz ankete koja je obuhvatila gotovo 1,500 žena u dobi između 40 do 65 godina.

Sedamnaest posto ispitanicu su imale umjerene do teške vazomotorne simptome, a 18% izvijestili o umjerenim do teškim seksualnim simptomima.

No, većina ispitanica nije primala nikakav oblik liječenja. Samo 11% ispitanicu su koristile HNL, a manje od 1% su koristile bilo koju vrstu terapije koja ne uključuju hormone.

Žene koje su koristili hormonsko liječenje, najčešće su uzimale pilule koje sadrže estrogen, više nego transdermalne pripravke koji su potencijalno sigurniji, otkrili su istraživači.

"Ekstrapoliranjem naših rezultata na 3,7 milijuna australskih žena u dobi od 40 do 64 godina, otkrili smo da 455,000 žena vjerojatno imaju umjerene do teške vazomotorne simptome, koji kod većine žena (385,000) ostaju neliječeni", pišu.

Osim toga, vrlo malo žena su koristile vaginalnu estrogensku terapiju za seksualne simptome. Suhoća vagine je česta kod menopauze i utječe na seksualno funkcioniranje. Pripravci vaginalnog estrogena su vrlo sigurni i učinkoviti u liječenju ovog problema, ali se propisuju kod manje od 5% žena, kažu autori.

Zašto se tako malo žena liječi?

"Sve u svemu, postoji nesigurnost i žena i liječnika o tome koje su opcije, kao i sigurnost opacije, što i kako ih propisuju", rekla je Davis. Tu je i potpuni nedostatak razumijevanja, da kod većine žena ovi simptomi nisu prolazni.

"To nije 'smiješiti se i imati valunge nekoliko mjeseci" i sve će proći, jer mnoge žene trpe ozbiljne simptome tijekom pet i više godina", rekla je. "Žene i liječnici jednostavno nisu svjesni da simptomi mogu trajati tako dugo." Konačno, mnoge žene ne shvaćaju da nehormonalne opcije mogu biti sigurne i učinkovite, dodala je.

 

 

 

SOURCE: http://bit.ly/1hOWOoq
Menopause 2015.dr. Vesna Harni
  Novosti - Sve