Coca Cola smanjuje koštanu gustoću u žena
Redovita uporaba karboniziranih cola napitaka može uzrokovati smanjenje koštane gustoće u žena, rezultat je ispitivanja "Framingham Osteoporosis Study" objavljenog u listopadskom broju znanstvenog časopisa American Journal of Clinical Nutrition.
U ranijim ispitivanjama je pokazano smanjenje koštane gustoće u djece koja konzumiraju cola napitke, a različiti mehanizmi mogu biti odgovorni za ovu povezanost. Cafein predstavlja rizični čimbenik za nastanak osteoporoze, a sirupi s visokim sadržajem fruktoze mogu reducirati koštanu gustoću. Cola napitci sadrže fosfornu kiselinu, koja snižava razinu kalcija i potiče snažnije izlučivanje paratiroidnog hormona koji opet povisuje koštanu pregradnju i vodi nastanku osteoporoze.
Američki znanstvenici s Tufts University u Bostonu, Massachusetts su mjerili koštanu gustoću kralježnice i 3 mjestu bedrene kosti kod 1.413 žena i 1.125 muškaraca uporabom DEX (dual-energy x-ray) apsorpiometrije u okviru ispitivanja "Framingham Osteoporosis Study". Unos prehrambenih namirnica ispitivan je uz pomoć upitnika. Rezultati ispitivanja korigirani su prema starosnoj dobi, BMI, visini, razini tjelesne aktivnosti, ukupnom energetskom unosu, pušenju i svakodnevnom prosječnom unosu alkohola, cafeina, kalcija, vitamina D, a kod žena i menopauzalnom statusu i uporabi estrogena.
Podatci su analizirani kod ukupno 2.538 ispitanika. Prosječna starost ispitanika je iznosila 59 godina, a BMI 28 kg/m2. Gledano općenito, većina ispitanika je bila u skupini pretilih, bivših pušača i umjerenih konzumenata alkohola. Muškarci su prosječano konzumirali 6 karboniziranih cola napitaka tjedno, dok su žene uzimale prosječno 5 karboniziranih cola napitaka tjedno. Dijetna cola je činila polovicu ukupnog unosa cola napitaka.
Uporaba cola napitaka bila je povezana s sniženom koštanom gustoćom na svim mjestima bedrene kosti kod žena, ali ne i kod muškaraca. Nije nađeno smanjenje koštane gustoće pri unosu cola napitaka niti kod muškaraca, niti kod žena. Pri usporedbi ispitanica koje su konzumirale manje od jedne cole mjesečno s ispitanicama koje su svakodnevno konzumirale colu, nađeno je smanjenje koštane gustoće od 3.7% u predjelu vrata femura i 5.4% u Wardovom području kod svakodnevnog uživanja u cola napitcima. Slični rezultati su dobiveni i pri uporabi dijetne cole, a nešto manje naglašeni kod uporabe bez-kofeinske cole.
Nije nađena znakovita povezanost između uporabe karboniziranih napitaka iz drugih skupina i koštane gustoće. Premda ukupni unos fosfora nije bio statistički znakovito viši u ispitanika koji su svakodnevno uživali cola napitke, nađen je nizak odnos između kalcija i fosfora.
Uporaba cola napitaka nije utjecala na stupanj resorpcije mlijeka, iako je ustanovljena negativna povezanost između uporabe cola napitaka i voćnih sokova i kalcija. Smanjenje unosa mlijeka ili voćnih napitaka nije u potpunosti moglo objasniti negativni učinak cola napitaka na koštanu gustoću bedrene kosti u žena.
"Uživanje cola napitaka, ali ne i drugih karboniziranih napitaka, povezano je s sniženjem koštane gustoće u žena", zaključak je autora. "Dodatna istraživanja su nužna, kako bi se potvrdili ovi nalazi.... Sve dok dodatna istraživanja ne isključe ovaj učinak, žene kod kojih je povišen rizik za osteoporozu bi trebale izbjegavati redovito uživanje u cola napitcima."
Am J Clin Nutr. 2006;84:936-942.
dr. Vesna Harni