Datum zadnje izmjene: 19. 04. 2022.

Stopa mrtvorođenih beba i mortaliteta majki je porasla za otprilike trećinu tijekom pandemije COVID-19, a ishodi trudnoće sveukupno su se pogoršali i za bebe i za majke širom svijeta, prema analizi međunarodnih podataka objavljenoj u srijedu.

Objedinjavajući podatke 40 studija iz 17 zemalja, analiza je otkrila da lockdown, prekid rada opstetričkih službi i strah od odlaska u zdravstvene ustanove su povećali rizike u trudnoći, što je općenito dovelo do lošijih ishoda za žene i dojenčad.

"Pandemija COVID-19 je imala dubok utjecaj na zdravstveni sustav", rekla je profesorica Asma Khalil, koja je bila suvoditeljica istraživanja na Sveučilištu St George's u Londonu. "Poremećene okolnosti ...su dovele do smrti majki i beba koje se moglo izbjeći, posebno u zemljama s niskim i srednjim prihodima."

Objavljen u časopisu Lancet Global Health, pregled je zaključio da postoji sveukupni porast rizika za mrtvorođenu djecu i smrti majki tijekom pandemije, te da je utjecaj u siromašnijim zemljama bio nesrazmjerno veći.

Također je utvrđena značajna šteta po mentalno zdravlje majki. Od 10 studija uključenih u analizu koje su izvijestile o mentalnom zdravlju majki, šest je utvrdilo porast postnatalne depresije, majčine tjeskobe ili oboje.

Studija nije analizirala izravan utjecaj same infekcije COVID-19 tijekom trudnoće, ali je osmišljena kako bi se proučio kolateralni utjecaj pandemije koronavirusa na antenatalne, porođajne i postnatalne ishode.

COVID pandemija povećala mortalitet majki i mrtvorođenost

Komentirajući nalaze, Jogender Kumar s Poslijediplomskog instituta za medicinsko obrazovanje i istraživanje u Indiji rekao je da su se istaknule zabrinjavajuće razlike u zdravstvu.

"U siromašnim zemljama, čak i u normalnim okolnostima, izazov je osigurati odgovarajuće financije za antenatalne preglede, hitne slučajeve porodništva, ustanove za rađanje i adekvatnu rodiljsku skrb", napisao je u komentaru. "Pandemija COVID-19 je povećala ovaj jaz."

 

 

IZVOR: https://bit.ly/39wtCzu i https://bit.ly/3u9JGi

The Lancet Global Health, online 2021.

Povezane teme

  Novosti - Sve