Datum zadnje izmjene: 03. 05. 2022.

Porođaj carskim rezom je povezan s lošijim ishodima majki u usporedbi s vaginalnim porođajem kod žena zaraženih COVID-19 u Španjolskoj.

"Bili smo zaista iznenađeni velikom stopom carskog reza u rodilja pozitivnih na COVID-19 u Kini", rekao je dr. David Baud iz Sveučilišne bolnice Lozana u Švicarskoj. "Nismo bili toliko iznenađeni kada smo u našoj studiji otkrili da je vaginalni porođaj sigurniji u takvih pacijentica."

Dr. Baud i njegove kolege analizirali su podatke iz Španjolskoj, koji su obuhvaćali rodilje pozitivne na SARS-CoV-2 zi jednoplodnih trudnoća, koje su porođene između 12. ožujka i 6. travnja 2020.godine. Kako je objavljeno u znanstvenom časopisu JAMA, od 82 ispitanice četiri su imale teške simptome COVID-19, uključujući jednu rodilju s istodobnom preeklampsijom. Sve četiri rodilje su podvrgnute carskom rezu i zahtijevale su prijem u jedinicu intenzivne skrbi.

Sedamdeset i osam žena nije imalo ili je imalo blage simptome COVID-19, uključujući 11 kojima je bila potrebna suplementacija kisikom. Četrdeset i jedna (53%) je rodila vaginalno, a 37 (47%) carskim rezom; 29 zbog opstetričkih indikacija i osam sa simptomima COVID-19, bez drugih opstetričkih indikacija.

U usporedbi s onima koji su rodile vaginalno, žene porođene carskim rezom imale su veću vjerojatnost višeplodne trudnoće, pretilosti, potrebe za kisikom pri prijemu i abnormalne nalaze na rendgenskim slikama pluća. Nije bilo ozbiljnih negativnih ishoda u žena koje su imale vaginalni porođaj. Međutim, pet (13.5%) porođenih carskim rezom zaprimljene su u intenzivnu skrb.

Dvije rodilje (4.9%) su nakon vaginalnog porođaja doživjele kliničko pogoršanje simptoma koronavirusne infekcije u odnosu na osam (21.6%) žena porođenih carskim rezom. Nakon prilagodbe potencijalnim kofaktorima, porođaj carskim rezom značajno je bio povezan s kliničkim pogoršanjem (OR / prilagođeni omjer koeficijenta: 13.4).

Osam novorođenčadi (19.5%) rođenih vaginalno i 11 (29.7%) rođenih carskim rezom primljeno je u neonatalnu jedinicu intenzivne skrbi. Nakon prilagodbe kočimbenicima, ustanovljena je značajno povezanost porođaja carskim rezom s rizikom prijema novorođenčeta u neonatalnu intenzivnu skrb (OR: 6.9).

Troje novorođenčadi, porođenih vaginalno, je u roku od šest sati nakon rođenja imalo pozitivan SARS-CoV-2 test. Međutim, ponovljeno testiranje nakon 48 sati bilo je negativno. Niti jedna beba nije razvila simptome koronavirusne infekcije tijekom narednih 10 dana. Dvoje novorođenčadi porođene carskim rezom, razvilo je simptome COVID-19 u roku od 10 dana. U ovom slučaju, iako je početno testiranje pri rođenju bilo negativno, ponovljeno testiranje je bilo pozitivno. Oboje novorođenčadi je bilo u kontaktu s roditeljima odmah nakon rođenja. Simptomi su nestali u roku od 48 sati.

Carski rez je povezan s lošijim ishodima u žena s COVID-19

Doktor Baud je rekao: "Kliničari ne bi trebali raditi carski rez samo zato što pacijentica ima COVID-19 ili da bi se spriječio prijenos virusa na bebu. Čini se da carski rez ne sprečava infekciju novorođenčeta."

Dr. Matthew Blitz, specijalist za majčinu i fetalnu medicinu iz Southwell Health's Southside Hospital u New Yorku Bayshore, komentirao je: "Naš zdravstveni sustav sada je zbrinuo više od 500 trudnica s pozitivnim rezultatima testova na SARS-CoV-2, dok je samo desetak je primljeno u jedinicu intenzivne skrbi, kao što smo nedavno izvijestili u American Journal of Obstetrics and Gynecology. (https://www.ajog.org/article/S0002-9378(20)30528-7/pdf)."

"U gotovo svim tim slučajevima pacijentice su imale ozbiljnu ili kritičnu bolest pri dolasku u bolnicu", rekao je. "Prema našem iskustvu, značajno kliničko pogoršanje stanja pacijentica koje su imale blage ili odsutne simptome, neovisno o načinu porođaja, izuzetno je rijetko."

Poput dr. Bauda, ​​rekao je, "odluka o obavljanju carskog reza trebala bi se temeljiti na standardnim opstetričkim indikacijama. Prisutnost ili odsutnost COVID-19 ne bi trebao biti faktor u odabiru načina dovršetka trudnoće. Svakako se raspravlja o načinu porođaja i optimalnom vrijemenu za porođaj u teškim slučajevima COVID-19, ali bit će potrebne veće studije za konkretan zaključak."

Doktor Robert Atlas, predstojnik Odjela za opstetriciju i ginekologiju Medicinskog centra Mercy u Baltimoreu, komentirao je: "Pacijentice koje su bile podvrgnute carskom rezu bile su općenito bolesnije, teži slučajevi i trudnoća je kraće trajala / manja gestacijska dob."

"Malo sam iznenađen rezultatima", rekao je. "Ukupan broj je relativno mali pa bih želio vidjeti ažurirane podatke. Mislim da bi to bilo korisno dok analiziramo porođaje vezane uz ovu bolest. Treba odvagati rizike i koristi carskog reza u odnosu na vaginalni porođaj."

"Ako inficirane pacijente možemo poroditi vaginalno, općenito će to biti bolja varijanta, kao i kod svih drugih pacijentica", rekao je. "Međutim, mogu postojati vrlo bolesne jedinke koji jednostavno neće tolerirati indukciju porođaja i zahtijevat će carski rez."

 

IZVOR: https://bit.ly/2YBCLRk

JAMA, online 2020.

Povezane teme

  Novosti - Sve