Datum zadnje izmjene: 18. 10. 2020.

Vitamin D dovodi do nekih povoljnih promjena u djetetovom mikrobiomu, ponajviše do smanjena količine bakterija Megamonas u dobi od tri mjeseca, prema novim podacima iz kanadske studije Canadian Healthy Infant Longitudinal Development (CHILD) study.

"O bakteriji Megamonas / rod Veillonellaceae, malo se zna kroz djetinjstvo ili u odrasloj dobi, ali u prethodnom istraživanju smo otkrili da je ovaj crijevni mikrob češći u muških beba čije su majke imale astmu", navela je starija autorica dr. Anita Kozyrskyj iz Sveučilišta u Edmontonu.

"Zanimljivo je da je astma majke također faktor rizika za ozbiljniju respiratornu virusnu infekciju u novorođenčadi. Na temelju tih ograničenih dokaza, smanjena količina Megamonasa u crijevima nakon dodavanja vitamina D dojenčadi bila bi povoljan čimbenik. Njegova uloga definitivno zaslužuje daljnje studije", rekla je dr. Kozyrskyj.

Vitamin D igra važnu ulogu u ranom životu, podržavajući metabolizam kostiju i zdrav razvoj imunološkog sustava. Trudnice i dojilje često uzimaju dodatke vitamina D, a prehrana dojenčadi često se nadopunjuje vitaminom D putem kapi ili adaptiranog mlijeka.

Kako bi bolje razumjeli utjecaj dodataka vitamina D na mikrobiom crijeva dojenčadi i kolonizaciju Clostridioides difficile, istraživači su proučavali uzorke fekalija od 1,157 parova majke i dojenčadi u kohortnoj studiji CHILD.

Vitamin D mijenja crijevni mikrobiom dojenčadi

Sveukupno, u prosječnoj dobi od 3.52 mjeseca, dvije trećine dojenčadi dobivalo je dodatke vitamina D; 75% novorođene djece dojene dohranjeno je vitaminom D.

Među svom dojenčadi, izravni dodatak vitamina značajno je korelirao s manjom količinom megamonasa (Q = 0,01) u crijevnom mikrobiomu, neovisno o načinu hranjenja, izvještavaju autori u časopisu Gut Microbes.

Sveukupno, gotovo 30% novorođenčadi imalo je C. difficile, s manjom učestalošću bakterije među djecom koja su bila isključivo dojena. Međutim, nakon prilagodbe za status dojenja i drugih čimbenika, dodatak vitamina D bebama ili njihovim majkama nije bio povezan s kolonizacijom C. difficile.

Suprotno tome, ako je majka tijekom trudnoće uzimala tri ili više šalica mlijeka obogaćenog vitaminom D dnevno smanjila je vjerojatnost kolonizacije C. difficile u dojenčadi za 60%, čak i nakon što se u statistuku uvrste dodaci vitamina D majci i dojenčadi, te drugi čimbenici.

"Znamo da tolerancija kravljeg mlijeka u novorođenčadi i odraslih ima inhibicijski utjecaj na kolonizaciju C. difficile. C. difficile je sposobna fermentirati bjelančevine. Ako se više proteina kravljeg mlijeka apsorbira u gornjem dijelu crijeva, manje će ih biti u donjem crijevu kako bi se potaknuo rast C. difficile ", rekla je dr. Kozyrskyj.

"Druga ispitivanja izvijestila su o smanjenom riziku od alergije na kravlje mlijeko u potomstva nakon majčinog unosa vitamina D iz hrane tijekom trudnoće. Sve zajedno, ova otkrića ukazuju da trudnoća, prirodno obogaćena vitaminom D –  vitamin D u hrani, a ne dodaci, može smanjiti intoleranciju na kravlje mlijeko i kolonizaciju C. difficile u male djece ".

 

IZVOR: https://bit.ly/31pcMz6

Gut Microbes, online 2020.

 

Dubravka Dedeić, dr.med.

Povezane teme

  Novosti - Sve