Datum zadnje izmjene: 19. 01. 2020.


Dodatak visokih doza vitamina D u prehrani nije smanjio ponavljanje bakterijske vaginoze (BV) među ženama u klinici s visokim rizikom spolno prenosivih bolesti.

Dvostruko-slijepa studija, koja je obuhvaćala 118 žena, otkrila je da dok dodatak vitamina D u prehrani značajno povećava razinu 25-hidroksivitamina D u serumu, suplementiranje vitamina D ne smanjuju ponavljanje zajedničke infekcije. Mjereći porast razine 25-hidroksivitamina D u serumu, autori su rekli da su u mogućnosti utvrditi sukladnost u uzimanje dodataka.

Istraživanje je provedeno zbog rezultata koji su pokazali povezanost niske razine serumskog vitamina D u serumu i povećane učestalosti BV, koja se javlja kod neravnoteže "dobrih" i "lošihe" bakterije u vagini. Zašto su neke neke žene sklonije ovoj infekciji nije poznato, no žene s BV su više osjetljive na spolno prenosive infekcije, osobito HIV. BV je također povezana s opstetričkim komplikacijama, prema podacima opisanim u studiji.

Sve žene s BV su liječene peroralnom terapijom, s metronidazolom u dozi od 500 mg dva puta dnevno tjedan dana. Osim toga, 59 žena također su dobile 9 doza 50.000 IU vitamina D3 (kolekalciferola) tijekom 24 tjedna. Žene u kontrolnoj skupini primile su placebo. Sve žene su pregledane nakon 4, 12 i 24 tjedna.


Rezultati su pokazali da žene koje su primale vitamin D imaju jednaku vjerojatnost za ponovnu BV nakon 4 i 12 tjedana kao i one žene koje nisu dobile nadomjestak vitamina D. I dok su prethodne studije pokazale smanjenje BV kod primjene e vitamina D, ovo istraživanje je pokazalo da je nakon 24 tjedana, kod 65% žena koje su primale vitamina nađena bakterijska vaginoza, kao i kod 48% onih u kontrolnoj skupini.

Studija nije uključivala ispitivanja koje bi potvrdilo izlječenje početne infekcije, tako da su neki od izvještaja rekurentne BV mogli zapravo biti uporne infekcije koje nisu bile riješena, izvijestili su autori. "Međutim, za polimikrobnoj klinički sindrom kao što je bakterijska vaginoza, gdje je podjela između zdravlja i bolesti kontinuum, a ne oštra linija, razlika između prevladane i ponovne bolesti može biti manje važna," napisali su autori.


Unatoč porastu razine 25-hidroksivitamina D u serumu, autori ukazuju da njihova studija nije mogla utvrditi je li razina porasla dovoljno da bi se postigla klinička razlika, i da razina 30 ng / ml nije značajan prag za sprječavanje recidiva bakterijske vaginoze. Moguće je da su više doze prikladnije i da imaju utjecaj na obranu od BV, prijedlog je autora. Međutim, postoji značajna rasprava o odgovarajućoj dozi, rasporedu uzimanja i ciljne razine 25-hidroksivitamina D u serumu za optimalno zdravlje, naglasili su.

Studija je objavljena u časopisu American Journal of Obstetrics & Gynecology.

 

Ključne točke:

 

  • Kratkoročno, visoke doze vitamina D iz dodataka u prehrani nisu smanjile ponavljanje bakterijske vaginoze među ženama s visokim rizikom za spolno prenosive bolesti.
  • Iako doza vitamina D u studiju bila visoka, visoki prag razine 25-hidroksivitamina D u serumu koji je korišten u ispitivanju nije bila dovoljna za postizanje klinički značajnog učinka.
 

OBGYN.netdr. Vesna Harni
  Novosti - Sve