Datum zadnje izmjene: 18. 10. 2020.

Manje od polovice žena koje djelomično ili potpuno uklone mrežicu postavljenu radi reparacije prolapsa zdjeličnih organa imaju bolove, prema novim nalazima u Urology.

Prolaps zdjeličnih organa nastaje u polovice svih žena koje su rodile i liječi se operacijom u 11%, napominju autori. Iako je postavljanje mrežice možda učinkovitije od reparacije nativnog tkiva, dodaju da mrežica koja se osjeti u vagini uz infekcije i bolove, njezinu upotrebu čini "kontroverznom". Također se vodi rasprava oko toga treba li simptomatsku mrežicu djelomično ili potpuno ukloniti.

Dr. Christian O. Twiss s Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Arizoni u Tucsonu i njegovi kolege analizirali su podatke od 92 žene koje su podvrgnute uklanjanju mrežice postavljene zbog genitalnog prolapsa u njihovom centru u razdoblju 2009.-2018.godine. Zdjelična / vaginalna bol ili dispareunija bila je glavna indikacija za uklanjanje mrežice u 78 bolesnica. Ostale indikacije uključuju mrežicu koja se osjeti u vagini u 38 (48.7%) i rekurentne infekcije mokraćnog sustava u sedam pacijentica(11.5%).

Mrežica je u potpunosti uklonjena u 45 pacijentica (57.7%). Intraoperativne komplikacije pojavile su se u sedam bolesnica (8.9%), najčešće krvarenja nakon operacije.

Bolni simptomi su se povukli u 48.7%, poboljšali u 37.2% i nastavili u 11.5% operiranih pacijentica, dok se 2.6% žena izgubilo iz praćenja. Među onima koje su bile podvrgnute djelomičnom uklanjanju mrežnice, bol se povukla u 46.7%, poboljšala u 40.0% i nastavila u 11.1% operiranih. Bol nakon djelomičnog uklanjanja se povukla u 51.5%, smanjila 33.3% i opstala u 12.1% pacijentica. Smanjenje boli nije se značajno razlikovala između dvije skupine.

Simptomatski prolaps se ponovio nakon uklanjanja mrežice u 19 bolesnica (24.4%), dok je 21 osoba imala rekurentnu urinarnu inkontinenciju. Dvadeset i tri pacijentice su trebale dodatne rekonstruktivne postupke nakon uklanjanja mrežice.

Pacijentice kojima je potpuno uklanjena mrežica imale su brojčano, ali ne i statistički gledano, veću vjerojatnost da će imati recidiv genitalnog prolapsa (31.1% nasuprot 15.2%).

Perzistencija bolova u gotovo polovine žena nakon vađenja mrežice

Jedini čimbenik koji je značajno povezan s rizikom nastavka boli nakon uklanjanja mrežice bila je istodobna ekscizija miduretralnog slinga.

"Teškoća u postizanju potpunog smanjenja simptoma boli nakon uklanjanja mrežice je čest problem, a naše stope uklanjanja boli u velikoj su mjeri sukladne s rezultatima drugih studija o uklanjanju mrežice", napominju dr. Twiss i kolege.

"Iako se činilo da se stope genitalnog prolapsa povećavaju nakon potpunog uklanjanja mrežice, to nije bilo statistički značajno", dodaju. "Unatoč tome, potrebno je pažljivo savjetovati sve bolesnice koje žele ukloniti mrežicu u vezi s očekivanim smanjenjem simptoma i mogućim povećanim rizikom od recidiva prolapsa zdjeličnih organa."

 

 

IZVOR: https://bit.ly/3hmPGyf

Urologija, online 2020.

 

Dubravka Dedeić, dr.med.

Povezane teme

  Novosti - Sve