Datum zadnje izmjene: 09. 05. 2022.

Analiza antitijela španjolskih trudnica tijekom prvog i trećeg tromjesečja je otkrila da su zaražene SARS-CoV-2 često bile bez simptoma i malo je njih bilo bolesno za prijem u bolnicu, izvještavaju znanstvenici.

Među gotovo 900 žena u studiji, 14% je imalo pozitivne rezultate na anti-SARS-CoV-2 IgG, IgM ili IgA, a samo 6% imalo je dovoljno ozbiljne simptome za hospitalizaciju. Prema studiji objavljenoj u The Lancet, vjerojatnije je da će se simptomatske infekcije i hospitalizacija dogoditi u trećem, a ne prvom tromjesečju.

"Za većinu trudnica infekcija SARS-CoV-2 je asimptomatska ili blaga", rekao je koautor studije dr. Eduard Gratacos, profesor na Sveučilištu u Barceloni i direktor Centra za majke i fetus i novorođenčad u Barceloni Medicina u bolnici Sant Joan de Deu. "Glavna je poruka da su moguće ozbiljne komplikacije u trudnoći - kao i kod ne-trudnica - ali se javljaju rijetko."

Ipak, liječnici bi trebali pripaziti na žene COVID pozitivne u trećem tromjesečju, rekao je dr. Gratacos u e-mailu. "Žene u trećem tromjesečju zahtijevaju strogi nadzor jer imaju veći rizik u odnosu na žene koje nisu trudne, ali rizik od ozbiljnih komplikacija vrlo je mali", dodao je.

Veća vjerojatnost hospitalizacije u trećem tromjesečju "vjerojatno je iz istog razloga kao i za druge respiratorne viruse, tj. gripu ili prethodni SARS, povećani rizik u kasnoj trudnoći", rekao je Gratacos. "Kasna trudnoća podrazumijeva promjene u cirkulaciji - više cirkulirajuće krvi, preopterećenost srca - i disanje - ograničeni respiratorni volumen - što predstavlja veći rizik za majčinu dekompenzaciju. Moguće je da imunološke promjene u trudnoći doprinose stanju, ali to je manje jasno."

Kako bi imali bolji uvid u stopu infekcija SARS-CoV-2 u trudnica, Gratacos i njegovi kolege testirali su 874 trudnice koje su došle u tri bolnice u Barceloni na probir u prvom tromjesečju (372) ili porođaj (502) između 14. travnja i 5. svibnja.

Kad su uključene u istraživanje, žene su pitane jesu li imale simptome COVID-19 tijekom prethodna dva mjeseca. Žene su potom testirane na antitijela protiv SARS-CoV-2 IgG, IgM i IgA.

Od 874 žene, 125, ili 14%, bile su seropozitivne. Odnosilo se na 54, ili 15%, žena u prvom tromjesečju i 71, odnosno 14% onih koji su bili u trećem tromjesečju. Među 125 seropozitivnih, 75 ili 60%, izjavilo je da nije imalo prethodnih simptoma, dok je 50 ili 40% prijavilo jedan ili više simptoma.

Trideset i jedna žena imala je najmanje tri simptoma ili anosmiju, a osam je imala dispneju. Sedam žena primljeno je u bolnicu zbog dugotrajne vrućice iznad 38 stupnjeva C i dispneje. Od njih sedmero, troje je imalo ozbiljnu upalu pluća (obostrana kondenzacija prsnog koša, brzina disanja više od 30 udisaja u minuti i leukopenija) te im je bila potrebna podrška kisika, ali nije bila potrebna intenzivna njega, te su otpuštene u dobrom stanju.

COVID-19 infekcija najčešće nije opasna tijekom trudnoće

Simptomatske infekcije, prijam u bolnicu i dispneja bili su znatno zastupljeniji kod žena u trećem tromjesečju nego kod žena u prvom tromjesečju, izvijestili su istraživači.

Iako nova studija može dati sliku učestalosti trudnica zaraženih virusom SARS-CoV-2, ona ne pruža informacije o tome jesu li se žene borile s virusom u vrijeme kad su ih istraživači uključili u studiju, rekao je dr. Jeffrey Goldstein, docent na odsjeku za patologiju na Medicinskom fakultetu Feinberg Sveučilišta Northwestern u Chicagu. "Bilo bi lijepo da su mogli povezati analizu antitijela s PCR testiranjem", rekao je dr. Goldstein.

"Vrlo dobri ishodi su u pogledu prijema u bolnice", rekao je dr. Goldstein. "A rezultati su uglavnom u skladu s onim što smo očekivali na temelju drugih studija na trudnicama i onoga što vidimo na Northwesternu."

 

 

IZVOR: https://bit.ly/2FacfrX The Lancet, online 2020.

Povezane teme

  Novosti - Sve