Datum zadnje izmjene: 02. 02. 2020.

Redoviti dnevni unos sojinih izoflavona u stanju je statistički značajno smanjiti intenzitet menopauzalnih tegoba, ali ima utjecaja i u prevenciji kardiovaskularnih oboljenja, rezultat je istraživanja brazilskih znanstvenika.

Kako izoflavoni osim estrogenog imaju i antiestrogeni učinak ovisno o ciljnom tkivu, njihova uporaba za razliku od estrogenskog nadomjesnog liječenja, ne utječe na debljinu endometrija (sluznice maternice).

Znanstvenici iz Sao Paola ispitivali su kod 80 postmenopauzalnih žena u dvostruko-slijepoj, placebo kontroliranoj studiji (40 ispitanica su uzimale izoflavone/ 40 ispitanica placebo) utjecaj dnevnog unosa 100 mg sojinih izoflavona na menopauzalne tegobe (procjenjivane Kuppermanovim indeksom) i faktore kardiovaskularnog rizika: razinu lipida, body mass index, krvni tlak i razinu glukoze u ispitanica. Osim toga određivana je razina spolnih hormona: FSH, LH i estradiola, te je transvaginalnim ultrazvukom mjerena debljina sluznice maternice (endometrij).

Ispitanice koje su uzimale izoflavone pokazuju statistički značajnoj poboljšanje menopauzalnih tegoba (p<0.01) u poređenju s bazalnim indeksom prije početka terapije i placebo skupinom.

Liječenje zoflavonima također je povezano sa statistički značajnim smanjenjem razine totalnog LDL kolesterola u usporedbi s bazalnom razinom i placebo skupinom, dok se učinak na krvni tlak, šećer u krvi, razinu HDL kolesterola i triglicerida nije značajno očitovao.

Mjerenje debljine sluznice maternice transvaginalnim ultrazvukom pokazuje odsustvo učinka izoflavona na debljinu endometrija.

Rezultati ovog istraživanja ukazuju da je liječenje sa sojinim izoflavonima siguran i učinkovit alternativni put u liječenju postmenopauzalnih simptoma.

Ostali povoljni učinci obuhvaćaju sniženje razine LDL kolesterola što ukazuje na pozitivni efekt na kardiovaskularni sustav.
 

Obstet Gynecol 2002 Mar; 99 (3): 389-394

 

dr. Vesna Harni
  Novosti - Sve