Datum zadnje izmjene: 30. 01. 2020.

Hipokalorijska dijeta omogućava smanjenje prekomjerne težine, te poboljšava metaboličke i reprodukcijske abnormalnosti kod sindroma policističnih jajnika (PCOS), rezultat je studije upravo objavljene u znanstvenom časopisu Fertility and Sterility.

"PCOS je vrlo često udružen s prekomjernom tjelesnom težinom, koja pogoršava metaboličke i reprodukcijske abnormalnosti povezane s ovim oboljenjem", ističu autori studije iz Pensilvanskog državnog koledža za medicinu.

"Pacijentice s PCOS-om pokazuju gotovo redovito inzulinsku rezistenciju, čiji stupanj odgovara onom kod pacijentica s dijabetesom melitusom tip 2. Ova saznanja su nas navela na promjenu koncepta liječenja PCOS i uvođenje lijekova koji poboljšavaju inzulinsku osjetljivost.

Navedena studija je obuhvaćala ispitivanje 35 pretilih žena s policističnim jajnicima i neplodnošću, koje su tijekom mjesec dana provodile jednu od dvije vrste hipokalorijskih dijeta.

Visoko proteinska dijeta je sadržavala 30% proteina, 40% ugljikohidrata i 30% masti, dok je dijeta bogata ugljikohidratima sadržavala 15% proteina, 55% ugljikohidrata i 30% masti. Na prvom mjestu praćen je gubitak tjelesne težine, a potom su određivane promjene u hormonskom, lipidnom i lipoproteinskom statusu, te markeri homeostaze glukoze i energetskog metabolizma.

Studiju je završilo 26 ispitanica, a obje vrste dijete su rezultirate sličnim smanjenjem tjelesne težine. Ispitanice koje su koristile visoko proteinsku dijetu smršavjele su u prosjeku 3.7 ± 1.9 kg, dok su ispitanice na dijeti bogatoj ugljikohidratima izgubile u prosjeku 4.4 ± 1.5 kg. Nije nađena razlika u razini muških spolnih hormona - androgena, septina i pokazatelja metabolizma glukoze u odnosu na vrstu dijete.

Međutim, u usporedbi s polaznim vrijednostima, kod ispitanica koje su koristile bilo koju hipokalorijsku dijetu registriran je značajan pad muških spolnih hormona, razine leptina, inzulina i vrijednosti glukoze u oralnom testu opterećenja nakon 180 minuta.

Kod 14 od 26 pacijentica tijekom faze ispitivanja pojavilo se menstruacijsko krvarenje. Ograničenja studije uključuju visok postotak odustajanja od dijete (26%), kratkotrajno vrijeme testiranja, odsustvo ciklus-monitoringa i praćenja nastupanja ovulacije, kao i nedostatak osobnih zapažanja ispitanica.

"Pacijentice koje su dovršile kratkotrajnu hipokalorijsku dijetu imale su značajan gubitak tjelesne težine, te značajno poboljšanje metaboličkih i reprodukcijskih abnormalnosti, povezanih s PCOS", zaključuju autori. Ispitivanja američkih znanstvenika nisu pokazala osobitu prednost visoko proteinske dijete nad dijetom bogatom ugljikohidratima.

Buduća studijska ispitivanja bi trebala definirati idealni oblik hipokalorijske dijete u pacijentica s policističnim jajnicima.
 

Fertil Steril. 2004;81:630-637


dr. Vesna Harni
  Novosti - Sve