Datum zadnje izmjene: 01. 02. 2020.

Iako se u našoj zemlji rjeđe koristi hormonska kontracepcija u obliku kontracepcijske injekcije svaka 3 mjeseca ("Dreimonatsspritze") koja sadrži depo medroksiprogesteronacetat (DMPA), ova vrsta hormonske kontracepcije nalazi u odabranim slučajevima svoje mjesto.

Osobito se radi o pacijenticama koje ne žele trajnu sterilizaciju, nisu sposobne niti podobne uzimati oralnu kontracepciju, ne žele koristiti neki od drugih metoda zaštite od neželjene trudnoće (duševno oboljele pacijentice), imaju epilepsiju ili je uporaba estrogena u njih kontraindicirana.

Nažalost, najnovija ispitivanja govore u prilog tome kako niti ova vrsta zaštite od neželjene trudnoće nije bez rizika. Uporaba DMPA injekcija povezana je sa sniženjem gustoće kostiju, kao i povećanjem rizika za nastanka osteoporoze u kasnijem životu.

Znanstvenici iz Seattlea (The University of Washington) ispitivali su koštanu gustoću kod 457 pacijentica, starosne dobi između 18-39 godina od kojih su 183 koristile DMPA kontracepciju. Ispitivanja su vršena metodom apsorpciometrije svakih 6 mjeseci tijekom 3 godine.

Koštana gustoća kod ispitanica koje su koristile DMPA injekcije opala je u području kralježnice za –0,87% i u području bedrene kosti za –1,12% u usporedbi s porastom gustoće kostiju za +0,40% u području kralježnice, odnosno –0,05% u predjelu bedrene kosti kod skupine kontrolnih ispitanica.

Prekid uzimanja DMPA injekcija imao je za posljedicu ponovni porast koštane gustoće i to u predjelu kralježnice za +1,41% i u predjelu bedrene kosti za +1.03%. Kod ovih pacijentica je koštana gustoća nakon 30 mjeseci bila na istoj razini kao kod pacijentica koje nisu uopće koristile kontracepciju.

Ovo je jedna od prvih studija koje jasno kazuju na povezanost korištenja DMPA injekcija s gubitkom koštane gustoće. Porast koštane gustoće nakon prekida terapije ukazuje da se radi o revezibilnom učinku.

Epidemiology 2002; 13 (5): 581-587
dr. Vesna Harni

  Novosti - Sve