Datum zadnje izmjene: 18. 01. 2020.


Za žene koje su tek ušle u postmenopauzu, oralna kombinirana hormonska terapija može pomoći kod simptoma depresije i tjeskobe. No, hormonska terapija nije dala nikakva poboljšanja u kognitivnim sposobnostima.

U velikoj randomiziranoj kontroliranoj studiji s oralnim i transdermalnim estrogenima u usporedbi s drugima i placebom, Carey Gleason, dr.sc., sa Sveučilišta Wisconsin, Madison, i kolege su otkrili da egzogeni estrogen nije imao utjecaj na kognitivne performanse kod žena koje su tek ušle u postmenopauzu u razdoblju studije od 4 godine. Za žene koje su uzimale niske doze oralnih konjugiranih konjskih estrogena se dogodilo malo do umjereno poboljšanje u nekim simptomima raspoloženja; kod žena koje su primale estrogen preko transdermalnog flastera nije se vidjelo ovo poboljšanje u raspoloženju.

Rezultati su objavljeni u PLoS Medicine (PLoS Med 2015; 12:.. E1001833 [DOI: 10,1371 / journal.pmed.1001833]).

Prethodne studije su pokazale miješane rezultate učinaka menopauzalne hormonske terapije na kognitivne sposobnosti, u velikoj mjeri ovisno o tome je li liječenje počelo ranije ili kasnije u menopauzi.

Uključeno je 693 sudionica u Kronos Early Estrogen Prevention Study - Cognitive and Affective Study (KEEPS-Cog) prosječne starosti 52,6 godina s prosječnim vremenom od zadnje menstruacije od 1,4 godina. Sudionice su slučajno raspoređene u jednu od tri skupine studije gdje su dobile ili tablete od 0.45 mg / dan oralnog konjugiranog konjskog estrogena, 200 mg / dan cikličkih progesteronskih kapsula i placebo kožne flastere; ili 50 mikrograma / dan estradiola u transdermalnom flasteru, 200 mg / dnevno cikličke progesteronske kapsule i placebo tablete; ili placebo tablete, kapsule i flaster. Liječenje je trajalo 4 godine.

Kognitivni status je mjeren tijekom 4 godine koristeći Modified Mini-Mental State (3MS) test i dodatne kognitivne testove koji ocjenjuje usmeno učenje, pažnju slušanja i radnu memoriju, vizualnu pozornost i izvršne funkcije te mentalnu i jezičnu fleksibilnost. The Profile of Mood States (POMS) je korišten za procjenu raspoloženja. Ovaj test, dizajniran za otkrivanje specifičnih afektivnih stanja kod nedepresivnih pojedinaca, ocjenjuje razinu napetosti, anksioznosti, depresije, ljutnje-potištenosti-neprijateljstva, umora, energije, i zbunjenosti.

Dr Gleason i njezini kolege su otkrili da nema poboljšanja u kognitivnim funkcijama niti s jednom menopauzalnom hormonskom terapijom.

"Za razliku od naše hipoteze, liječenje s transdermalnim estrogenom nije poboljšalo kognitivne sposobnosti kod žena koje su tek ušle u postmenopauzu", napisali su istraživači.

Za žene koje su koristile oralni estrogen, POMS rezultati za napetost, tjeskobu i depresiju te potištenost su pokazali značajno poboljšanje kroz vrijeme (za oboje, p <0.001). Taj učinak nije bio vidljiv za transdermalni estrogen; dr Gleason i njezini kolege su pretpostavili da postoje razlike u formulama dvaju proizvoda što je onda rezultiralo različitim razinama estradiola u odnosu na estron kod sudionika te je možda doprinijelo rezultatu.
Velik dio ovog istraživanja su činile bijele žene s niskim rizikom od kardiovaskularnih bolesti, a većina sudionica je imala barem srednju školu, tako da generalizacija KEEPS-Cog rezultata može biti ograničena. Također, duljina studije i dizajn ne dopuštaju procjenu demencije ili drugih kliničkih dijagnoza.

Studija KEEPS-Cog, rekli su dr Gleason i kolege, može biti uključena u kliničko odlučivanje za žene hoće li koristiti menopauzalnu hormonsku terapiju. Korištenje ovih rezultata kod mlađih žena dobrog stanja kardiovaskularnog sustava "može odvagati poznate rizike menopauzalne hormonske terapije naprema potencijalnim koristima za njen jedinstveni profil simptoma i dovesti do jedne informirane odluke o tome da li će imati koristi od menopauzalne hormonske terapije ili bi radije da se bori sa simptomima na drugi način. "

 


Ob.Gyn. News Digital Network:: Dubravka Dedeić, dr.med :: spec. ginekologije i porodništva :: Poliklinika Harni
  Novosti - Sve