Datum zadnje izmjene: 18. 01. 2020.


Perimenopauzalne žene mogu imati povećanu osjetljivost na normalne fluktuacije hormona tijekom menstrualnog ciklusa, kada je u pitanju ostvarenje dobrog noćnog sna, ukazuju rezultati skupnog istraživanja objavljeni u znanstvenom časopisu " Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism".

Istraživače je predvodio Dr. Massimiliano de Zambotti, znanstveni istraživač u Centru za zdravstvene znanosti, SRI International, Menlo Park, Kaliforniji, koji su proveli polisomnografiju (PSG) i elektroencefalografiju (EEG) u 20 zdravih žena koje su bile u ranoj perimenopauze, ali su još uvijek imale ovulaciju. Svaka žena je praćena tijekom jedne noći u folikularnoj fazi i jedne noći u lutealnoj fazi menstrualnog ciklusa.

Žene su bile u prosjeku starosti 49,6 godina. Jedanaest ih bilo upoznato s formalnim dijagnostičkim kriterijima za nesanicu, na koje su se ispitanice započele žaliti u isto vrijeme s početkom perimenopauze.

Rezultati su pokazali da su razine progesterone bile značajno više u lutealnoj fazi nego u folikularnoj fazi, dok se razina estradiola nije razlikovala po fazi ili skupini. Samo tri od žena imale su valunge tijekom studije spavanja.

U odnosu na vršnjake bez nesanice, žene s nesanicom imali značajno kraće trajanje spavanja (p = 0,012), češća buđenja nakon nastupanja sna (p = 0,031), i manju učinkovitost spavanja (p = 0,034), kao i subjektivno lošiji kvalitet sna (p <.001).

Međutim, žene su imale značajno češća buđenja (p = 0,003) i uznemirenja (p = 0,025) po satu sna uz manji postotak sporih moždanih valova u snu (p = 0,024) tijekom lutealne faze u usporedbi s folikularnoj fazom , bez obzira da li su imali nesanicu ili ne.

Osim toga, obje skupine imale značajno veću gustoću vretena (p = 0,007) i duže vretena (p = 0,037) u lutealnoj fazi. Oni su također imali povećanu aktivnost EEG u rasponu od 14- do 17-Hz (p <.05) u lutealnoj fazi, iako je razlika u aktivnosti posebno u rasponu 15 do 16 Hz bio značajan samo u žena koje nisu imaju nesanicu (p <.001).

Pokazali smo da žene s ovulacijskim ciklusima u ranoj perimenopauzi imaju više buđenja i uznemirenosti u lutealnoj fazi, imale ili neimale poremećaj nesanice", napisati su istraživači.

"Možda je osjetljivost na uzbuđenje koju smo otkriti u lutealnoj fazi prethodnik promjenama razine uzbuđenja u iskustvu žena menopauzalne tranzicije i dodatnih promjena hormona i pojave valunga."

Autori navode da su rezultati uglavnom suprotni onima u studijama mlađih žena. Ove studije su otkrile da, iako mlađe žene mogu imati lošije subjektivno iskustvo kvaliteta sna u lutealnoj fazi, objektino PSG mjerenje sna, poput budnosti nakon što nastupi san i učinkovitost spavanja, ostaju konstantni tijekom menstrualnog ciklusa.

"Sve u svemu, naši rezultati ukazuju na to da san u žena srednje životne dobi može biti osjetljiviji na fiziološke promjene povezane s luteinskom fazom, iako su potrebna istraživanja u većim uzorcima da se izravno usporediti utjecaj menstrualnog ciklusa na PSG faze i EEG spavanja u mladih i sredovječnih žena", zaključili su istraživači.

 


J Clin Endocrinol Metabol. Published online 2015.dr. Vesna Harni
  Novosti - Sve