Datum zadnje izmjene: 14. 01. 2020.


In vitro aktivacija (IVA) folikula i autotransplantacija svježeg tkiva mogla bi omogućiti rođenje živog djeteta kod pacijentica s primarnom insuficijencijom jajnika (POI), napisali su kineski istraživači.

Doktor Yingpu Sun je napisao: "IVA je nova ideja i u teoriji i kod kliničkog liječenja primarne insuficijencije jajnika. Uz daljnji razvoj bi mogla poboljšati rezultate liječenja pacijentica s primarnom insuficijencijom jajnika i kod pacijentica oboljelih od raka u cilju očuvanja njihove plodnosti. "

U on-line pripćenju u časopisu "Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism" su doktor Sun iz "First Affiliated Hospital of Zhengzhou University" i kolege napisali da "s tradicionalnog gledišta, autologna transplantacija tkiva jajnika kod pacijentica s njihovom primarnom insuficijencijom nije korisna jer su endokrine i reproduktivne funkcije janika prestale."

Međutim, japanski znanstvenici su imali uspjeha u postupku IVA liječenja bolesnica s primarnom insuficijencijom jajnika; tim je koristio sličan pristup kod 14 pacijentica s primarnom insuficijencijom jajnika, starosti manje od 40 godina. Koristili su svježe tkivo jajnika a ne zamrznuto te odmrznuto kako je korišteno u ranijim radovima.

Jajnik je laparoskopski uklonjen iz svake pacijentice i odmah prebačen u inkubator. Zatim su podvrgnuti daljnjoj obradi s AKT stimulatorima.

Nakon dva dana in vitro aktivacije, po navodu istraživača, svježe tkivo jajnika je transplantirano laparoskopski ispod serozne ovojnice oba jajovoda. Dvadeset do 30 malih kockica tkiva je vraćeno pomoću tkivnog aplikatora.

Kod šest pacijentica je otkriveno ukupno 15 folikula u razvojnim fazama. Četiri pacijentice su razvile ukupno šest jajnih stanica. Kod dvije pacijentice kod kojih nije došlo do spontanog rasta folikula u periodu od šest do osam mjeseci nakon transplantacije je uveden humani menopauzalni gonadotropin koji je izazvao rast folikula.

Nakon IVF postupka od prikupljenih oocita se razvio zametak i učinjen je embriotransfer. Rođen je zdrav dječak. Embriji od preostalih tri pacijentica su u daljnjem postupku.

"Potrebne su buduće randomizirane kontrolirane studije za procjenu učinkovitosti ovog IVA protokola liječenja", napisali su istraživači, dodajući da se "čak i kod bolesnica s primarnom insuficijencijom jajnika može naći više razvojnih faza folikulogeneze bez stimulacije jajnika, što znači da je IVA također potencijalna terapija za liječenje neplodnosti nakon liječenja karcinoma. "

 

IZVOR: http://bit.ly/2cXj1Dn
J Clin Endocrinol Metab 2016.:: Dubravka Dedeić, dr.med :: spec. ginekologije i porodništva :: Poliklinika Harni
  Novosti - Sve