Datum zadnje izmjene: 11. 04. 2024.


Žene u postmenopauzi koje uzimaju inhibitore aromataze u okviru postoperativnog antihormonskog liječenja raka dojke mogu biti sklonije asimptomatskim vertebralnim frakturama nego žene koje ne uzimaju tu terapiju, pokazuje novo istraživanje iz Italije. "Tretman s inhibitorima aromataze ozbiljno utječe na morfologiju kralješaka. Naše istraživanje pokazuje visoku prevalenciju asimptomatskih vertebralnih fraktura kod žena liječenih inhibitorima aromataze", napisali su znanstvenici u online članku u „Menopause“.

"U skladu s novijom literaturom, naši podaci podupiru potrebu provjeravanja metabolizma kostiju kod svih žena s ranim stadijem raka dojke da bi se procijenio endokrini status i čimbenici rizika za osteoporozu obavljanjem mjerenja bazalne mineralne gustoće kostiju. U tom pogledu, upozoravamo da bi žena koja uzima inhibitore aromataze mogla imati koristi u budućnosti od morfološke analize kralješaka DXA (Dual-energy X-ray apsorpciometrija) na početku terapije, "napisali su.

Dr. Paola Vila iz Katoličkog sveučilišta Presvetog Srca u Rimu i kolege su napravili studiju o vertebralnim frakturama kod 156 žena u postmenopauzi s ranim stadijem raka dojke; 82 žena bile su liječene inhibitorima aromataze, a 74 nisu. Sveukupno, 25,6% žena koje su uzimale inhibitore aromataze su imale prijelom kralješnice u usporedbi s 6,7% onih koje nisu uzimale tu terapiju. U multivarijatnoj analizi, liječenje s inhibitorima aromataze je bilo značajno povezano s vertebralnim frakturama.

Rizik od prijeloma kralješaka kod žena liječenih inhibitorima aromataze je znatno veći nego kod onih koje nisu uzimale ovaj lijek. Najveći rizik prijeloma kralješnice je pronađen na lumbalnoj kralježnici, a žene liječene s inhibitorima aromataze su imale značajno niži BMD od onih koje nisu primile inhibiotre aromataze.

"Naša studija pokazuje visoku pojavnost asimptomatskih vertebralnih fraktura i moguću ranu pojavu deformiteta i sa kratkotrajnim liječenjem inhibiotrima aromataze. Rana pojava fraktura može biti slična onoj koja se javlja nakon liječenja glukokortikoidima. Dakle, moguće je da su drugi mehanizmi djelovanja, ne nužno povezani s estrogenom nego povezani s lijekom odgovorni za pogoršanje stanja kosti", napisali su istraživači. "S obzirom da postoji siva zona u liječenju žena s rakom dojke u ranoj fazi koje se liječe inhibiotrima aromataze a nemaju osteoporozu, naša studija se mora potvrditi daljnjim longitudinalnim istraživanjima koje će pronaći dobre profilaktičke pristupe", napisali su.


IZVOR: http://bit.ly/1i8tCJe
Menopause 2015.

Poliklinika Harni

  Novosti - Sve