Datum zadnje izmjene: 07. 04. 2024.


Djeca iz vrlo ranih prijevremenih porođaja kod majki s dijabetesom koje su počele uzimati inzulin prije trudnoće su suočena s većim rizikom od mikrocefalije, prirođenih mana, nekrotizirajućeg enterokolitisa i kasno-nastupajućih sepsi u usporedbi s nedonoščadi iz vrlo ranih prijevremenih porođaja čije su majke počele uzimati inzulin tijekom trudnoće ili kod majki koje nisu trebale uzimati inzulin, pronašla je nedavna studija. "Važno je, međutim, da nema detektirane razlike u neurorazvojnim ishodima s 18-22 mjeseca između skupina", izvijestili su Nansi S. Boghossian, doktor znanosti, s University of South Carolina, Columbia, i njezini suradnici na internetu.

Znanstvenici su usporedili rezultate kod 10,781 djece rođene s 22-28 tjedna trudnoće koja su ili rođena ili zbrinuta u bilo kojem od 24 centara "Eunice Kennedy Shriver National Institute of Child Health and Human Development Neonatal Research Network centers" između 2006. i 2011. godine. Sveukupno 5% ove djece je imalo majku s inzulin-ovisnim dijabetesom koje su bile razvrstane u nekoliko skupina na temelju podataka kada su počele liječenje inzulinom. Nakon isključenja 29 slučajeva gdje nije bilo podataka o početku inzulinske terapije, 58% djece je bilo od majki koje su počele uzimati inzulin prije trudnoće, a 36% su započele liječenje inzulinom tijekom trudnoće.

Među 26% djece koji su umrli rizik od smrti bio je sličan među djecom majki bez dijabetesa ovisnog o inzulinu i majki koje su počele uzimati inzulin prije trudnoće. U usporedbi sa smrtnošću kod 18% novorođenčadi čije su majke počele uzimati inzulin tijekom trudnoće, 27% majki koje su počele uzimati inzulin prije trudnoće su imale značajno 33% veći rizik od smrti (relativni rizik = 1,33, p = .054).

Istraživači su također ocjenjivali morbiditet kod 89% dojenčadi koja su preživjela najmanje 12 sati nakon rođenja. Djeca od majki koje su počele uzimati inzulin prije trudnoće su imala 55% veću vjerojatnost za nekrotizirajući enterokolitis i 26% veći rizik od sepse kasnog početka u usporedbi s novorođenčadi čije majke nisu trebale inzulin. Povećani rizik nekrotizirajućeg enterokolitisa "može biti zbog više stope policitemije kod ove djece", napisali su autori.

U usporedbi s bebama čije majke su počele uzimati inzulin tijekom trudnoće, povećan rizik od nekrotizirajućeg enterokolitisa i kasno-nastupajuće sepse kod majki koje su počele uzimati inzulin prije trudnoće nije dosegao značajnost. Međutim, rezultati su bili značajni kod zadnjeg 45% većeg rizika od smrti u roku od 12 sati ili nekrotizirajućeg enterokolitsa, te 35% većeg rizika za smrt u roku od 3 dana ili za kasno-nastupajuću sepsu.

Unutar prvih 28 dana hospitalizacije je došlo do retinopatije kod 57% nedonoščadi čije su majke počele uzimati inzulin prije trudnoće te kod 49% onih čije su majke počele uzimati inzulin tijekom trudnoće, što znači da je 23% povećan rizik za prvu grupu. Međutim, incidencija otvorenog duktus arteriosusa, rano-nastupajuće sepse, intraventrikularnog krvarenja, periventrikularne leukomalacije ili bronhopulmonalne displazije nije bila značajno različita kod sve tri grupe, kao niti kompozitni rizik od oboljenja i smrti.

Prosječan opseg glave s 36 tjedana amenoreje je bio veći za one rođene od majki s početkom uzimanja inzulina prije trudnoće, u usporedbi s druge dvije skupine. Isto tako, mikrocefalija se dogodila kod 25% onih koje su počele uzimati inzulin prije trudnoće i 18% majki koje nisu trebale inzulin (P = .003). U korigiranoj dobi od 18-22 mjeseci, 7% djece čije su majke počele uzimati inzulin prije trudnoće su imalo prirođene mane u usporedbi s niti jednim od onih čije su majke započele uzimati inzulin tijekom trudnoće i 2% onih čije majke nisu trebale inzulin. "Etiologija dijabetesa može se razlikovati ovisno o vremenu korištenja inzulina," navode autori, ističući da žene koje počinju uzimati inzulin prije trudnoće vjerojatno imaju tip 1 ili tip 2 dijabetes dok će se dijabetes tipa 2 ili gestacijski dijabetes vjerojatno pojaviti među onima s početkom uzimanja inzulina tijekom trudnoće.

 

Pediatrics. 2016 May 13. doi: 10.1542/peds.2015-3424

  Novosti - Sve