Datum zadnje izmjene: 13. 01. 2020.


Epilepsija majke je povezana s povećanim rizikom za nepovoljne ishode trudnoće i perinatalne ishode, a uporaba antiepileptičkih lijekova (AED) tijekom trudnoće ne povećava takve rizike, navodi se u nedavnoj studiji.

"Sveukupno, naši nalazi pružaju sigurnost ženama s epilepsijom koje koriste AED tijekom trudnoće da terapija nije povezana s nepovoljnim majčinim i fetalnim / neonatalnim ishodima, iako je važno biti svjestan da se AED razlikuju u njihovom teratogenom potencijalu", napisala je dr. Neda Razaz iz švedskog Karolinska instituta u Stockholmu, Švedska.

Ipak, dijagnoza epilepsije još uvijek "podrazumijeva umjereno povećani rizik za nepovoljni ishod trudnoće, porođaja i perinatalnog razdoblja", upozorila je.

Iako su studije s trudnicama koje imaju epilepsiju uglavnom usmjerene na povezanost između upotrebe AED majke i kongenitalnih malformacija te kognitivnog razvoja potomaka, "komplikacije trudnoće i perinatalnog razdoblja kod žena s epilepsijom mogu se proširiti izvan učinka liječenja s AED", istaknula je dr. Razaz. "Smrtnost majki je 10 puta veća kod žena s epilepsijom nego kod onih bez bolesti".

Istraživači su proveli retrospektivnu studiju sa svim jednoplodnim trudnoćama (s 22 ili više završenih tjedana trudnoće) u Švedskoj od 1997. do 2011. godine.

Konačni uzorak je obuhvatio više od 1.4 milijuna trudnoća od gotovo 870.000 majki bez epilepsije i 5.373 trudnoće od 3.586 majki s epilepsijom.

Nakon prilagodbe za čimbenike poput dobi majke, indeksa tjelesne mase u ranoj trudnoći, pušenja i nekih patoloških stanja (dijabetes, hipertenzija i psihijatrijski poremećaji), trudnice s epilepsijom su bile povezane s povećanim rizikom za nepovoljne ishode trudnoće i perinatalnog razdoblja u usporedbi s trudnoćama žena bez epilepsije, objavili su istraživači u "JAMA Neurology".

Povećani rizik kod žena s epilepsijom je obuhvatio preeklampsiju, infekcije majke, induciran porođaj i hitni carski rez.

Rizici kod potomstva žena s epilepsijom su uključili povećanu vjerojatnost mrtvorođenja, medicinski inducirani ili spontani prijevremeni porod, malu veličinu za gestacijsku dob kod poroda, neonatalne infekcije, komplikacije vezane uz asfiksiju, Apgar rezultat 4-6 ili 0-3 za pet minuta, neonatalnu hipoglikemiju i sindrom respiratornog distresa.

Informacije o izloženosti AED su bile dostupne za potomke rođene od srpnja 2005. do 2011. godine, uključujući 3,231 djece majki s epilepsijom, od kojih je 42% bilo izloženo lijekovima mjesec dana prije ili tijekom trudnoće. Za razliku od nalaza iz prethodnih studija, korištenje AED tijekom trudnoće nije značajno povećalo rizik od komplikacija u trudnoći i perinatalnih komplikacija, osim za veću stopu induciranog porođaja.

"Naši nalazi otkrivaju da povećani rizik komplikacija tijekom trudnoće, porođaja i neonatalnog razdoblja može biti posljedica patoloških čimbenika povezanih s epilepsijom kao što su kronične bolesti, više nego što je učinak AED sam po sebi", izjavila je dr. Razaz. Takvi čimbenici povezani s epilepsijom mogu proizaći iz mnogih komorbiditeta epilepsije, kao što su autoimuni poremećaji, rekla je.

"Stoga, žene s epilepsijom ne bi trebale biti savjetovane da prekinu svoje liječenje ako je to klinički indicirano", dodala je.

 

IZVOR: http://bit.ly/2tnYrjS
JAMA Neurol 2017.


:: Dubravka Dedeić, dr.med :: spec. ginekologije i porodništva :: Poliklinika Harni
 

  Novosti - Sve