Datum zadnje izmjene: 24. 01. 2020.


Miomi uterusa mogu se učinkovito i sigurno liječiti laparoskopski asistiranom krioablacijom, objavljeno je u znanstvenom časopisu ″American Journal of Obstetrics & Gynecology.″

Ukoliko pacijentica nije voljna podvrgnuti se histerektomiji - operativnom uklanjanju maternice, simptomatski miomi uterusa obično se liječe embolizacijom uterinih arterija i MRI-navođenom-visoko-frekventnom-ultrazvučnom-energijom. Pod pojmom simptomatski miomi obuhvaćeni su miomatozni čvorovi maternice koji stvaraju tegobe pacijenticama, obično produljena i obilna krvarenja, bolove, pritisak na druge organe, bolove kod spolnog odnosa.

U pilot studiji, izraelski znanstvenici iz ″Asaf Harofe Medical Center,″ Zerifin, koristili su laparoskopski asistiranu krioablaciju u liječenju 20 premenopauzalnih pacijentica s 33 simptomatska mioma uterusa.

Postupak krioablacije u prosjeku je trajao 58.5 minuta. ″Niti u jednom slučaju nismo zabilježili intraoperacijske komplikacije. Niti jedna od pacijentica nije trebala transfuziju krvi, a pacijentice se nisu žalile na značajnu postoperativnu bol.″ Sve osim jedne pacijentice otpuštene su iz bolnice unutar 24 sata. Druga pacijentica je željela ostati dulje i otpuštena je slijedeći dan,″ navode autori.

Prosječan volumen mioma smanjio se sa 75.0 mL prije tretmana na 38.9 mL pri pregledu nakon 6 mjeseci (43.3% redukcija volumena), odnosno na 18.0 mL pri pregledu nakon 12 mjeseci (66.4% redukcija volumena).

″Zbroj težine simptoma se poboljšao prosječno s 50.0 u početku liječenja, na 25.0 pri pregledu nakon 6 mjeseci, odnosno na 12.5 pri pregledu nakon 12 mjeseci,″ navode znanstvenici, ″pri čemu se zbroj koji je označavao kvalitetu života ovisnu o zdravlju poboljšao s 50.9 u početku liječenja na 86.2 nakon 6 mjeseci, odnosno na 92.2 nakon 12 mjeseci.″

Prije liječenja kod 14 žena bilo je prisutno obilno krvarenje s vaginalnim ugrušcima, šest mjeseci nakon krioablacije ovaj broj smanjen je na 5 žena, a nakon godinu dana su ovakva krvarenja s ugrušcima bila prisutna i dalje kod 4 žene.

″Ova tehnika je u najranijem stadiju istraživanja; nužne su veće skupine pacijentica i dulje vrijeme promatranja kako bi se tehnika krioablacije mioma uterusa iglom od 17-gauge mogla preporučiti,″ navode istraživači.

″Vjerujemo da laparoskopska krioablacija predstavlja važan korak u potrazi za minimalno invazivnom tehnikom u liječenju simptomatskih mioma uterusa,″ zaključuju autori.

 

Am J Obstet Gynecol 2009; 210:571.


dr. Vesna Harni
  Novosti - Sve