Datum zadnje izmjene: 22. 01. 2020.


Intraoperativne komplikacije slične su bez obzira provodi li se staging endometrijskog raka laparoskopijom ili laparotomijom, ali laparoskopija ima prednost kada su u pitanju postoperativne komplikacije.

Ovo je rezultat meta-analize koju je napravila talijanska skupina i objavila on-line u American Journal of Obstetrics and Gynecology.

"Iako nam predstoji odrediti hoće li dugoročni onkološki podaci potvrditi ravnopravnost ovih dviju kirurških tehnika, laparoskopska kirurgija treba se razmotriti kao zlatni standard za određivanje stadija raka endometrija", rekao je dr. Stefano Palomba sa Sveučilišta "Magna Graecia" u Catanzaru.

Napomenuo je da je kirurški zahvat metoda izbora u većini slučajeva raka endometrija, a da je zdjelična limfadenektomija za određivanje proširenosti bolesti standard u mnogim centrima.

Da bi utvrdili "suvremene i uvjerljive dokaze" o sigurnosti laparoskopske u odnosu na otvorenu kirurgiju, skupina je identificirala osam relevantnih randomiziranih kontroliranih studija.

U sedam od njih, stupanj intraoperativnih komplikacija nije se razlikovao između laparoskopije i laparotomije (relativni rizik 1.25; p=0.062). S druge strane, podaci iz svih istraživanja upućuju na to da su postoperativne komplikacije značajno niže s laparoskopijom nego s laparotomijom (RR 0.71; p=0.016).

Trajanje operacije bilo je značajno duže kod laparoskopije (prosječno 51.46 min; p<0.001). Gubitak krvi bio je manji kod laparoskopije, ali razlika nije bila klinički značajna. Nadalje, dostupnost zdjeličnih limfnih čvorova nije bila značajno različita kod ova dva pristupa, napisali su dr. Palomba i kolege.

"U zaključku, iako različitost protokola otežava usporedljivost ovih studija, naši meta-analitički podaci pokazali su da je laparoskopski pristup sigurniji nego tradicionalni abdominalni pristup, a osobito se to odnosi na postoperativne komplikacije."

 


American Journal of Obstetrics and Gynecology


Đurđa Žigmundovac-Klaić, dr.med :: spec. ginekologije i porodništva :: Poliklinika Harni
  Novosti - Sve