Datum zadnje izmjene: 30. 01. 2020.

Izgleda da konzervativno liječenje izvanmaterične trudnoće metotreksatom nema značajan utjecaj na buduću plodnost, izvijestili su francuski znanstvenici.

"Medikamentozno liječenje izvanmaternične trudnoće predstavlja alternativnu mogućnost nasuprot kirurškom zahvatu, s dobrim izgledima za kasniju trudnoću - što i jeste najznačajniji kriterij oporavka funkcije jajovoda", navode francuski autori iz Clamarta (Hospital Antoine Beclere).

Francuski istraživači naglašavaju da rana dijagnostika tubarne trudnoće omogućuje raniji i manje invazivni- nekirurški pristup liječenju.

U ispitivanju učinka metotreksata i konzervativnog pristupa u liječenju izvanmaternične trudnoće, francuski znanstvenici su pratili ishod i buduće trudnoće kod 126 pacijentica koje su liječene metotreksatom zbog izvanmaternične trudnoće.

Ukupno su 93 pacijentice (73.8%) koje su prošle liječenje namjeravale ostvariti trudnoću, a 76 pacijentica su u tome i uspjele (81.7%). Kod 64 pacijentice trudnoća je nastupila spontano, dok je 12 trudnoća ostvareno nakon nekog od postupaka umjetne oplodnje.

Od ukupnog broja trudnoća, 52 trudnoće su bile intrauterine (81.2%). Spontanim pobačajem završeno je 12 trudnoća (18.7%). Ostalih 12 trudnoća su ponovno bile ektopične- izvanmaternične.

Ukupna učestalost intrauterinih trudnoća nakon godinu dana od liječenja iznosila je 57.5% i nakon 2 godine 66.9%.

Nakon korekcije za čimbenike udružene s neplodnošću, znanstvenici nalaze da je samo ranija neplodnost bila povezana s nepravilnim ishodom trudnoće: spontanim pobačajem ili ponovnom izvanmaterničnom trudnoćom.

"Plodnost jedne pacijentice nakon liječenja metotreksatom više ovisi o ranijoj povijesti neplodnosti nego o načinu liječenja izvanmaternične trudnoće", zaključuju autori.

 

Fertil Steril 2004;82:304-308.


dr. Vesna Harni
  Novosti - Sve