Niža učestalost raka dojke u vegetarijanki
Vegetarijanski način prehrane vjerojatno omogućava redukciju rizika nastanka raka dojke. Čini se pri tome, da je povoljni učinak prije povezan s povećanim unosom povrća i soje, nego s prekidom unosa mesa.
U studiji londonskih znanstvenika praćena je populacija azijskih žena s indijskog potkontinenta koje žive u Engleskoj.
Ukupno je identificirano 240 žena s rakom dojke koji je nastao u periodu između 1995 -1999. godine. Za svaku pacijenticu s rakom dojke odabrane su slučajno 2 kontrolne ispitanice istih godina i istog porijekla (ukupno 477 kontrolnih ispitanica).
Žene koje su doživotno prakticirale vegetarijanski način prehrane imaju nešto snižen rizik nastanka raka dojke u odnosu na žene koje su konzumirale meso. Nakon korekcije prema reproduktivnim i socijalno-demografskim karakteristikama ovaj rizik je u grupi vegetarijanki bio za oko 20% niži i iznosio je 0,77.
Kada su međutim znanstvenici analizirali trendove po svakoj skupini hrane, nije nađen linearno povišen rizik za nastanak raka dojke s povećanim unosom mesa, premda su žene s najvećim unosom mesa imale za 75% viši rizik u odnosu na vegetarijanke.
S druge strane, jasni su obrnuti trendovi za povećani unos povrća, soje i biljnih vlakana.
Žene s najvećim unosom povrća i soje imale su za 60% niži rizik nastanka raka dojke u odnosu na žene s veoma niskim unosom ovih namirnica. Ukoliko se eliminiraju povoljni utjecaj unosa povrća i soje i ponovno usporede rezultati, rizik nastanka raka dojke bio je gotovo jednak u obje skupine ispitanica.
Ovi rezultate navode znanstvenike na zaključak da vegetarijanski način prehrane utječe na redukciju nastanka raka dojke. I dok se povoljan učinak eliminacije mesa iz prehrane ne može sasvim isključiti kao faktor koji reducira nastanak ove opake bolesti, povoljan učinak se pripisuje prije svega povećanom unosu povrća i soje.
Int J Cancer 2002; 99 (2): 238-244
dr. Vesna Harni