Datum zadnje izmjene: 13. 01. 2020.


Dijabetes može utjecati na plodnost kako muškaraca, tako i žena, ukazuju rezultati aktualnog istraživanja.

Vrijeme do nastupanja trudnoće – "TTP - time to pregnancy" bilo je dulje kod parova koji su pokušavali ostvariti trudnoću ako je jedan od partnera imao dijabetes, navodi Dr. Michael Eisenberg sa sveučilišta Stanford, California. Ovo vrijeme je također bilo dulje kod parova kod kojih je žena imala najmanje dvije dodatne bolesti.

"Ukoliko bismo poboljšali opće zdravstveno stanje, možda bismo olakšali našim pacijenticama u ostvarenju uspješne trudnoće," rekao je Dr. Eisenberg.

Postoje dokazi da somatsko zdravlje može utjecati na plodnost kod muškaraca i žena, zabilježili su dr. Eisenberg i njegov tim u svom izvješću objavljenom u časopisu Human Reproduction. Da bi istražili vjerodostojan učinak zdravlja obaju partnera na buduće začeće, istraživači su pratili 501 parova koji su pokušavali zatrudnjeti jednu godinu, ili do trudnoće.

Kod muškaraca, 26,6% je imalo hipertireozu, hipotireozu, visok krvni tlak, visok kolesterol ili dijabetes u odnosu na 21,4% žena na početku studije, a na temelju popunjenog upitnika. Šezdeset devet posto parova ostvarilo je trudnoću.

Parovi u kojima je muški partner imao dijabetes, imali su značajno smanjenje plodnosti čak i nakon korekcije podataka. Žene s dijabetesom također su imale veliko smanjenje plodnosti, iako je interval pouzdanosti bio širok. Šest žena u studiji izvijestile su o dijabetesu, od kojih se četiri odustale od studije prije završetka.

Kod žena je postojala veza i između broja drugih oboljenja i vremena do ostvarenja trudnoće. Tako su žene s dvije bolesti trebalo značajno više vremena da ostvare trudnoće u odnosu na žene sa samo jednom bolesti.

Nije pronađena povezanost između zdravstvenog stanja i učestalosti spolnog odnosa.

S obzirom na to da muškarci i žene s dijabetesom mogu imati poteškoća s ostvarenjem trudnoće, rekao je dr. Eisenberg, ranija evaluacija plodnosti bi mogla imati smisla.

"Sada kad vidimo ovo, mislim da bi sljedeći korak bio razumjeti zašto, i kako bismo ga mogli preokrenuti", dodao je. Istraživanja mijenja li intenzitet liječenja kod ovih zdravstvenih stanja plodnost, također bi bilo korisno, prema dr. Eisenbergu.

 

SOURCE: http://bit.ly/2cgfhtR
Hum Reprod 2017.dr. Vesna Harni
  Novosti - Sve