Datum zadnje izmjene: 01. 02. 2020.

Uporaba oralnih kontraceptiva u adolescentnom uzrastu povezana je sa značajnim porastom ukupnog kolesterola, LDL kolesterola kao i triglicerida, ali ne utječe na raspored masnog tkiva niti na ukupni dobitak na tjelesnoj težini.

Američki znanstvenici iz Penn State College of Medicine u Hershey-u, Pennsylvania, pratili su 66 djevojčica i mladih djevojaka tijekom gotovo 10 godina, počevši s uzrastom od 12 godina.

Istraživanje je započelo 1990. godine, a ispitanice su kasnije svrstane u dvije kategorije: djevojke koje su koristile oralnu kontracepciju i djevojke koje nikada nisu koristile oralnu kontracepciju.

Od 66 djevojaka, njih 39 je koristilo oralnu kontracepciju u prosjeku 28 mjeseci. Ostatak od 27 djevojaka nije nikada koristio oralnu kontracepciju.

U svih djevojaka je u redovitim vremenskim razmacima, počevši od njihove 16 godine života praćen lipoprotenski profil (sastav krvnih "masnoća").

Za cijelo vrijeme praćenja nije registrirana značajna razlika u visini, body mass indexy ili zastupljenosti masnog tkiva između dvije skupine djevojaka.

Djevojke koje su koristile oralnu kontracepciju imale su značajno povišenu razinu ukupnog kolesterola, LDL kolesterola i triglicerida u usporedbi s djevojkama koje nisu nikada koristile kontraceptive. Ovaj porast i promjene u profilu krvnih masnoća, ipak nije izlazio iz apsolutno dopuštenih granica za krvne lipide.

Premda je dobitak na tjelesnoj težini vrlo raširena i česta primjedba djevojaka koje koriste oralnu kontracepciju, pažljivo istraživanje kako prospektivnih, tako i retrospektivnih studija ne podržava ovu tezu.

Aktualni rad američkih znanstvenika upućuje kako uporaba oralnih kontraceptiva u adolescentnoj dobi ne utječe na tjelesnu kompoziciju, premda se u svakom pojedinačnom slučaju preporučuje pažljivo savjetovanje.
 

Obstet Gynecol August 2002; 100:235-239

 

dr. Vesna Harni
  Novosti - Sve